(Østlands-Posten)

– Vi kom til Norge for fem år siden, da mamma giftet seg. Vi elsker Norge, og vi har hele tiden hatt lyst til å bli norske statsborgere.

Det forteller Mint Vestby i Kvelde, som opprinnelig kommer fra Thailand. 18-åringen er en av de 144 nye statsborgerne som søndag skal avlegge troskapsløfte til Norge.

Tidligere har Fylkesmannen i Vestfold arrangert to markeringer i året for nye statsborgere, men fra og med i år er det bare en markering på Quality Hotel Klubben i Tønsberg, og totalt 350 personer til stede med gjester.

Alle de 144 har blitt nordmenn i perioden fra 15. august i 2015 og til 15. august i år.

– Dette er den største statsborgerseremonien vi har hatt i Vestfold, forteller Reidun Mangrud hos Fylkesmannen i Vestfold.

Bare én svensk, hvor kommer de fleste fra?

Mange tror at det er svenskene eller asylsøkere fra land som Somalia, Eritrea, eller for eksempel Syria, som utgjør den største andelen av nye statsborgere. Det er ikke tilfelle denne gang – i hvert fall ikke i Vestfold.

Bare en svensk innbygger har blitt norsk statsborger det siste året, og har bosted i fylket vårt.

Det er heller ikke arbeidsinnvandring fra Øst-Europa som har gitt flest nye landsmenn, siden ett av kravene til å bli norsk er å være bosatt i landet i minst sju av de ti siste årene, og uten lange opphold.

Nei, flest nye nordmenn – bosatt i Vestfold – har det denne gang kommet fra Filippinene – 19 i tallet. Deretter følger Mints hjemland Thailand, med 17.

Du kan trykke på alle de grønne feltene på den store grafikken for å se hvor alle de andre nye statsborgerne opprinnelig kommer fra.

– Det er så mange ord og uttrykk vi ikke skjønner bæret av

For å bli norsk kreves det at nye statsborgere tar norskopplæring. Det var en stor utfordring for Mint og hennes mor.

– Vi slet veldig med å lære oss norsk, det var sykt vanskelig, like vanskelig som thai! Jeg gikk på Norskskolen i åtte måneder før jeg begynte på ungdomsskolen i Kvelde, ler Mint.

Etterpå har hun gått på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik, før hun ble lærling hos Rema 1000 i Stavern, der hun nå jobber.

– Det er så mange ord og uttrykk som nordmenn kan, som vi som kommer fra et annet land og språk ikke skjønner bæret av. Men nå går det bedre.

Egentlig er hun født Naruenattha Sangmalai, men byttet til et navn som er litt enklere for nordmenn å uttale, også. Vi slet trolig like mye med hennes navn, som hun gjorde med finurlige norske ord.

18 åringen grugleder seg til søndagens seremoni som hun tror bli spennende men også litt skummel.

Saken fortsetter under

Jeg kom på en fredag og begynte på jobb mandag. Nå har jeg jobbet på samme sted i 11 år

Maciej J. Jeznach

Maciej bekrefter en myte – var på jobbjakt

Statsborgerskap

For å kunne bli norsk statsborger gjelder noen hovedregler og noen unntak. Her er hovedreglene:

■ Barn blir norsk statsborger dersom far eller mor er det.

■ Barn under 18 som adopteres under godkjente regler.

■ Ved søknad der blant annet følgende krav er oppfylt: Kjent identitet, fylt 12 år, er og vil bosette seg i Norge, har til sammen sju år i Norge i løpet av de ti siste årene, med godkjent oppholdstillatelse. Oppfylle krav om norskopplæring, Uttømmende politiattest som må godkjennes.

Noen av unntakene:

■ For ektefeller, registrert partnere eller samboer til norsk borger holder det å ha vært tre år i Norge de siste ti årene.

■ For barn over to år på søknadstidspunktet som søker om norsk statsborgerskap som biperson, holder det med opphold i Norge minst ett av de to siste årene.

■ Statsløse personer og personer som kom til Norge før fylte 18 år.

På seremonien kommer også Maciej Jeznach og hans kone. 40-åringen kom fra Polen for 11 år siden, og var som mange andre på leting etter jobb på grunn av en vanskelig økonomi i hjemlandet.

Redningen ble Larvik.

– Min bror hadde bodd i Nord-Norge i et halvt år. Så flyttet han til Vestfold og ordnet noen kontakter til meg. Jeg kom på en fredag og begynte på jobb mandag. Nå har jeg jobbet på samme sted i 11 år, smiler Jeznach, som jobber på Lett-Tak.

Familien kommer fra den polske byen Zielona Góra, om lag 100 kilometer fra grensen til Tyskland. Etter at de kom til Norge, og bosatte seg i Larvik, var det aldri aktuelt å se seg tilbake og flytte hjem igjen. Nå er de norske både i hjerte og hjerne.

– Vi har to døtre som kom til Norge da de var henholdsvis ett og tre år, de er jo mer norske enn polske, og går på Mesterfjellet skole. Hele familien trives så godt i Larvik, sier 40-åringen.

Han tror det blir en stor opplevelse å være med på søndagens seremoni og bli norsk statsborger.

Har bosatt seg i 12 kommuner

Faten Mahdi al-Husseini fra organisasjonen Just Unity, som arbeider for å forebygge radikalisering og ekstremisme, er gjestetaler på søndagens arrangement.

Gjestelisten preges blant annet av sju ordførere og tre varaordførere fra 10 av de 12 kommunene som har fått nye statsborgere fra utlandet.

Sandefjord og Tønsberg har fått flest nye statsborgere fra utlandet med 27 stykker hver.

Fylkesmann Per Arne Olsen skal ønske de 144 velkommen til Vestfold. De skal avlegge et troskapsløfte til den norske stat og får overrakt en gavebok.