Gå til sidens hovedinnhold

Hvilken velger du?

Artikkelen er over 10 år gammel

TØNSBERG: Mange fylker har sin egen fylkesfugl. Det har ikke Vestfold, og det skal vi gjøre noe med.

Derfor inviterer vi dere lesere til å kåre vår fylkesfugl. Norsk Ornitologisk Forening i Vestfold har hjulpet oss med å finne tre arter som på best mulig måte representerer den vestfoldske naturen, nattergal, låvesvale og måltrost.

Del på Facebook

– Alle disse tre er gode representanter for Vestfold, sier Finn Hauge, leder i NOF i Vestfold.

NB: Avstemningen er nå stengt

Free Online Polls

Nattergalfylket

Nattergalen finnes det mange av hos oss, og Luscinia luscinia seiler opp som førstekandidat til den hederlige tittelen fylkesfugl. Den er gråbrun med rødbrun stjert, lett å høre og vanskelig å se.

– Vi har vel noen hundre par av denne arten her i fylket, sier Finn Hauge.

Han og fylkesordfører Per-Eivind Johansen står ved fugletårnet i Presterødkilen i Tønsberg og betrakter det yrende fuglelivet.

– Som fylkespolitiker mener jeg det er bra om Vestfold får sin egen fylkesfugl slik mange andre fylker har. Det fokuserer på miljøet, mener han.

Dyktig flyger

Låvesvale (Hirundo rustica) liker seg der mennesker og dyr er. Den har korte bein og trippende gange, svart smokinglignende fjærdrakt med blå metallglans i, og det sies at den er en så dyktig flyger at den kan drikke av en vannoverflate mens den er i lav flukt.

– Låvesvalen er en fugl de fleste kjenner, sier Finn Hauge.

Per-Eivind Johansen er oppvokst på gård på Skjerve på Nøtterøy og husker godt hvor mye låvesvale det var før i tiden

– De er veldig gode flygere, sier han.

HØR FUGLENE KVITRE:

Klikk her for måltrost

Klikk her for låvesvale

Klikk her for nattergal

Lille måltrost

Måltrosten finnes i hele fylket, i barskog og blandingsskog. Turdus philomelos hører til trostefamilien og synger likt svarttrosten.

– Måltrosten har en strofe den gjentar hele tiden, så den er ganske lett å gjenkjenne, sier Hauge.

Disse fylkene har fylkesfugl: Aust-Agder: svarttrost, Buskerud: blåmeis, Finnmark: rype, Hedmark: lerkefalk, Hordaland: hvitryggspett, Rogaland: vipe, Sør-Trøndelag: havørn og Telemark: linerle.

Stem innen 27. juni

I 1996 kåret leserne av Sommersiden i Tønsbergs Blad linerla til fylkesfugl for Vestfold. Men den tok Telemark senere som sin fugl. Derfor foretar vi nå en ny, offisiell kåring med din hjelp. Frist for å stemme er innen midnatt 26. juni.

Free Online Polls

Kommentarer til denne saken