Ildkula over Vestfold kan ha truffet land

Skien-fotograf Ronny Peter skulle egentlig fotografere et annet stjernefenomen da ildkula suste over himmelen i 67.000 kilometer i timen.

Skien-fotograf Ronny Peter skulle egentlig fotografere et annet stjernefenomen da ildkula suste over himmelen i 67.000 kilometer i timen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

HOF: Ildkula som ble observert over Vestfold sist onsdag kveld, kan ha slått ned vest på Hardangervidda.

DEL

Det var ved 19-tiden onsdag tb.no fikk tips fra venninnene Lisa Marie Manum og Line Solås i Hof.

– Vi er ikke gale, men vi så nettopp en ildkule over Hof mot Hvittingfoss.

De to venninnene opplevde at ildkula gikk i bakken mellom Hof og Hvittingfoss, men astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard kunne fortelle til tb.no at det var et synsbedrag.

100 kilo, 67.000 km/t

Nå har Norsk meteornettverk satt sammen all tilgjengelig informasjon om ildkula, og konkludert:

– På kvelden 4. desember, klokka 19.30, kolliderte en rundt 100 kilo stor meteoride med jorda i 67.000 kilometer i timen og skapte et brak over fjellet, like ved grensa til Hardangervidda, nær Odda. Har meteoritter falt ned? spør nettverket.

LES OGSÅ: Asteroide passerer på nært hold

Nettverket har fått inn svært mange henvendelser fra folk i Sør-Norge som så ildkula fall mot horisonten, med en lysstyrke omtrent på styrke med en halvmåne.

Flere registreringer

To av nettverkets kameraer, ett i Oslo og ett i Vestby, registrerte hendelsen. I tillegg har NORSARs infralydanlegg i Løten registrert hendelsen.

Ildkula ble også fotografert av Skien-fotograf Ronny Peter, som var ute for å fotografere kometen Lovejoy da han fikk sikret seg ildkula på minnebrikka.

LES OGSÅ: Da dommedag kom til Vestfold

– Jeg var egentlig ute for bare å prøve å få tatt bilder av Lovejoy. Jeg sto på min egen veranda. Plutselig, mens jeg holdt på med en firesekunders eksponering, kom ildkula over himmelen. Den lyste opp som en fullmåne. I et halvt sekund trodde jeg det var en rakett, så skjønte jeg hva det var, forteller Peter til tb.no.

Ulidelig spennende

Deretter fulgte det noen små sekunder i ulidelig spenning.

– Hadde jeg fått med ildkula på bildet? Så kom den fram. Det var stort. Det er nesten vanskelig å beskrive følelsene mine akkurat da. Det var bare virkelig stort, sier Ronny Peter, som stadig er ute i naturen for å ta bilder av himmelfenomener.

Vil ha tak i meteoritter

– Med denne informasjonen har det vært mulig å lokalisere hvor ildkula falt ned, med relativt god sikkerhet, skriver Norsk meteornettverk i pressemeldingen.

Og det stedet nettverket har analysert seg fram til som mest sannsynlig nedslagssted, er ved et vann rett inne på Hardangervidda, mot øst fra Tyssedal like nord for Odda.

Nettverket er svært interessert i å få tak i eventuelle rester av meteoriden. 

Artikkeltags