Mer regn og mindre sol i ferien

Denne dagen midt i juli kom det ikke bare regn, men også hagl over Tønsberg.

Denne dagen midt i juli kom det ikke bare regn, men også hagl over Tønsberg. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

VESTFOLD: Synes du at sommeren igjen har vært dårligere enn den pleier? Når det gjelder både sol og regn, viser statistikken at du har helt rett.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Meteorologisk institutts utregninger viser at det i feriemåneden juli har falt mer nedbør enn normalt på alle målestasjonene som har registrert nedbørsmengder i Vestfold i år.

– Det er veldig mange som har den oppfatningen. Og det har vært mye regn i flere deler av landet, sier klimaforsker Reidun Gangstø ved Meteorologisk institutts klimadivisjon.

Nær en tredjedel mer regn

Ved målestasjonen på Melsom i Stokke, har det siste dag i juli falt 103,2 millimeter nedbør denne måneden. Gjennomsnittet på dette stedet er 79 millimeter nedbør i julimåneder i perioden 1961-1990.

– Dette er 31 prosent mer, kommenterer Gangstø.

Og Melsom-stasjonen er ikke alene om å ha registrert mer nedbør enn normalt i feriemåneden vår. Ved målestasjonen i Sande ble det målt 28 prosent mer enn normalt.

Ved Hedrum-stasjonen i Larvik ble det målt kun ni prosent over gjennomsnittet for juli. Nedbør blir ikke målt ved Færder stasjon.

LES OGSÅ: Gode utsikter for sopphøsten

Forventer våtere vær

Antall regndager, det vil si dager med over en millimeter nedbør, har også blitt flere ved Melsom og Hedrum juli i år. Regndagene økte fra gjennomsnittlig 9,4 til henholdsvis 13 og 14 våte dager.

Hvorfor somrene har blitt en skuffelse de siste årene, er usikkert.

– Det er ikke så lett å forklare hvorfor. Mest sannsynlig er det naturlige svingninger i atmosfæresirkulasjonen. Om det har med klimaendringer å gjøre er vanskelig å si, sier Gangstø.

Og framtidsutsiktene er også grå, muligens lysegrå for Sør- og Øst-Norge.

– Antakelsene er at det blir mer regn framover i de fleste delene av landet. Men modellene for Sør- og Øst-Norge spriker litt. Noen modeller viser at det kan bli mindre regn her om sommeren, forteller Gangstø, og gir dermed vestfoldinger et lyst håp.

LES OGSÅ: Gråværsgleder som varmer

Færre sommerdager

Antall sommerdager (dager som bikker over 20 varmegrader) har vært færre ved Vestfolds målestasjoner i juli.

■ Melsom: 15 sommerdager mot normalt 19,4
■ Færder: 7 sommerdager mot normalt 11,4

Ved Sande stasjonen ble det registrert 19 sommerdager, uten at det lot seg gjøre å sammenligne med normalen på stedet. Temperaturen i Vestfold gir imidlertid ingen grunn til å deppe. Den har holdt seg rundt det normale for juli. Gangstø oppsummerer juli slik:

– Generelt kan en si at det har vært en del mer regn enn det pleier og sommerdagene har vært færre selv om middeltemperaturen har vært ganske lik normalt.

LES OGSÅ: Gikk barbent i snøen første sommerdag

 

Artikkeltags