Tar beina fatt fra Fokserød til Torp

Med to kofferter i bredden kan dette fort bli trafikkfarlig, selv på sommerstid. Fartsgrensen er 60 og 80 på strekningen, og gang- og sykkelvei er det bare på de første metrene på strekningen fra Fokserød.

Med to kofferter i bredden kan dette fort bli trafikkfarlig, selv på sommerstid. Fartsgrensen er 60 og 80 på strekningen, og gang- og sykkelvei er det bare på de første metrene på strekningen fra Fokserød. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Reisende med Sørlandsekspressen, Timeekspressen og Konkurrenten må gå av på Fokserød. Flere velger å gå til Torp framfor å betale taxi den siste biten.

DEL

Med to kofferter i bredden kan dette fort bli trafikkfarlig, selv på sommerstid. Fartsgrensen er 60 og 80, og gang- og sykkelvei er det kun ved Kullerød.

– Dette er ikke en vei som er belaget på at folk skal gå der. Det er mye trafikk, sier terminalsjef ved Sandefjord Lufthavn Torp, Ellen Sandnes.

Del på Facebook

Vil spare penger

Flyplassen opplyser på sine nettsider at en taxitur tar fem minutter og koster mellom 100 og 150 kroner, avhengig av tid på døgnet.
Men mange reisende er på budsjett og tenker at taxituren heller kan spaseres. Lite vet de kanskje om at det er 3,4 kilometer å gå.

– Jeg observerer at noen velger å gå. Det er gjerne backpackere som velger rimeligste reiserute, og som skal av gårde med utenlandsfly. Det er ikke ofte jeg ser folk med dress og stresskoffert, sier Ellen Sandnes.

LES OGSÅ: For full til å bli med bussen til Oslo

Politistasjonssjef Brian Jacobsen ser at det ikke er veldig godt tilrettelagt for gående langs veien. Men det er ikke ulovlig å ta beina fatt på denne strekningen, i og med at dette er en landevei – og ikke en motorvei.

– Man bør gå i veikanten på venstre side der det er mest hensiktsmessig. Det er også viktig at bilistene viser hensyn, sier Jacobsen.

LES OGSÅ: Tatt med 1,3 kilo kokain i spesialsydd truse

Vil ikke okkupere seter

Torpekspressen og Lavprisekspressen kjører helt til flyplassen. Men markedssjef Espen Hveem sier at det er uaktuelt for dem å plukke opp passasjerer på Fokserød som bare skal til Torp.

– Vi driver ikke lokaltrafikk. Dette ville fylt opp andres seter. Vi er en ekspressbuss, sier Hveem.

Telemarkekspressen derimot, er åpen for å ta imot reisende som kun skal fra Torp til Fokserød eller fra Fokserød til Torp, mot en femtilapp i betaling.

SAVNER DEN TIDLIGERE RUTA

For tre år siden hadde VKT en rute som fungerte som en skyttelrute mellom Torp og Fokserød.

Ruta forsvant imidlertid da togstoppet ved Torp åpnet i 2008. Behovet var redusert og for få passasjerer benyttet seg av tilbudet.
 

– Vi savner denne ruta. Derfor har vi vært i dialog med VKT. Vi hadde absolutt hatt glede av å ha en rute den veien, sier terminalsjeEllen Sandnes.

Markedsdirektør i VKT, Trond Myhre, har imidlertid kastet ballen videre til NSB.

LES OGSÅ: Vi glemmer å sjekke det viktigste før ferien

– Hvis det skal være snakk om å gjenopprette et tilbud, vil det være naturlig å se det i sammenheng med skyttelbussen som allerede går i rute mellom Råstad og Torp. Å etablere et nytt tilbud vil være for kostbart for oss, selv om denne ruta står på en liste over mulige tiltak. Dette må bli NSBs beslutning, mener Myhre.

NSB og VKT hadde et møte om dette for et par år tilbake der de «ikke kom helt i mål». Pål Hansen, strekningsleder i NSB, sier til Sandefjords Blad at VKT må ta initiativ til en ny samtale. For dersom ballen er hos NSB, så blir den liggende der. Bom stille.

– Vi pleier å strekke oss langt, og her må vi tenke på kundene. Det kan godt være at det i utgangspunktet er mest fornuftig både logistikk- og kostnadsmessig at de to skyttelbussene som i dag er i rute mellom togstasjonen og flyplassen, også går opp til Fokserød. Men VKT er ansvarlig for å opprette et slikt tilbud, mener Hansen.

LES OGSÅ: Flygeleder forsov seg

RAMBERG TAR SAKEN TIL FYLKESTINGET

– Behovet for enskyttelbuss til Fokserød er enormt stort, og det har det vært lenge,
sier SV-politiker Ivar Ramberg.


Politikeren mottar stadig henvendelser fra folk som savner bussruta mellom Torp og Fokserød. Han fikk fylkesrådmannen til å vurdere mulighetene for en slik bussforbindelse for to år siden. Og Ramberg hadde nok en forespørsel på dette i fjor, uten at situasjonen kan synes å ha blitt forbedret for de reisende.Men han gir seg ikke. Ramberg ønsker at flere skal bruke kollektivtrafikk til flyplassen. Det var han som tok initiativ til å åpne Torstasjon.

– Reisende blir stående på Fokserød, og det er en håpløs situasjon der brukerne er den tapende parten. Jeg ønsker å rydde opp i dette i fylkesutvalget rett over sommeren, sier han.

– En mulighet kunne være at ekspressbussene koordinerer tidene og deler på å plukke opp reisende på Fokserød. Eller så kan VKT lage en skyttelbuss i forlengelse av de to som trafikkerer mellom «Rambergs plass» (Torp stasjon) og flyplassen i dag. Det ideelle ville være at den har like hyppige avganger som i dag, sier Ramberg.

LES OGSÅ: Ryanair krever mer penger – fordi det er høysesong

Artikkeltags