Vestfolds politimester vil bli PST-sjef

Politimester Benedicte Bjørnland i Vestfold politidistrikt, er en av søkerne til stilling som ny PST-sjef.

Politimester Benedicte Bjørnland i Vestfold politidistrikt, er en av søkerne til stilling som ny PST-sjef. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Politimester Marie Benedicte Bjørnland (46) er en av seks søkere til jobben som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste.

DEL

– Jeg har det veldig bra i Vestfold politidistrikt, og søker meg ikke vekk fra noe, understreker Bjørnland overfor Tønsbergs Blad.

– Men jeg ser dette som en spennende mulighet. PST er en politienhet med et utfordrende fagfelt, og kjent for å ha mange dyktige medarbeidere, sier politimesteren.
Av de fem andre søkerne er sjefen for Utlendingsnemnda, Terje Sjeggestad (60), det mest kjente navnet, sammen med Christine Fossen (49), som er politimester i Buskerud. Tidligere generalmajor i Luftforsvaret, Tor A. Sandli (63) er også søker, det samme er Henning Anders Eskeland (39), forretningsmann og styreleder i Byggmesterforbundet, og Sveits-bosatte Arne Harbitz Anker-Jensen (57). Trolig står kampen mellom Sjeggestad, Fossen og Bjørnland.

Jobben som PST-sjef ble ledig da Janne Kristiansen måtte trekke seg i januar. Under 22. juli-høringen i Stortinget forsnakket Kristiansen seg da hun røpet at norsk etterretningstjeneste har operatører i Pakistan. Det kostet henne jobben.

Stormfullt

Også rundt flere av Kristiansens forgjengere har det stormet: i 1996 måtte sjefen for daværende Politiets Overvåkingstjeneste, Hans Olav Østgaard, gå av etter at etaten hadde satt i verk etterforskning mot ett av medlemmene i Lund-kommisjonen, som nettopp skulle granske de hemmelige tjenestene.

Fem år før hadde Svein Urdal måttet forlate stillingen da det ble kjent at overvåkingstjenesten hadde latt den israelske etterretningstjenesten Mossad avhøre PLO-avhoppere på norsk jord. Urdal var senere politimester i Tønsberg fra 1992 til 2002.

– Jobben som sjef for PST er en krevende stilling, uten at det har skremt meg fra å søke den, sier Bjørnland.

Etter flere år som politijurist ble hun visepolitimester i Vestfold politidistrikt i 2003, konstituert politimester 2005–07 og deretter utnevnt i et åremål som utløper i 2013. Hun har anledning til å søke om å sitte i seks nye år som politimester.

LES OGSÅ: Vestfold er voldsversting

Artikkeltags