– Dette er et stort samfunnsproblem. Hver fjerde dødsulykke i trafikken skyldes rus, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen til Tønsbergs Blad.

Del

Undersøkelsen Test i 2006, hvor frivillige bilister valgte å avgi en spyttprøve, viste at én prosent var påvirket av illegale narkotiske stoffer.

– Det vil si at det i minst hver hundrede bil vi møter på veien sitter en ruset bilist bak rattet, sier Øyen.

Hun mener det er umulig å helgardere seg mot disse sjåførene. Og at de kan være en dødsfelle.

– Vi kan velge den sikreste bilen eller det beste sikringsutstyret til barna våre, men allikevel risikere alt fordi vi møter en ruset fører på veien til ferien, hytta eller hjem til de vi er glad i, sier hun.

LES MER: Satt fast i stjålet bil.

Nulltoleranse

– I motsetning til alkohol er det i dag ingen fast legalgrense for kjøring under påvirkning av narkotiske stoffer i Norge, forteller hun.

Både i Sverige og Danmark er det innført nulltoleranse for illegale stoffer i trafikken.

Norske myndigheter har valgt å vente på at det kan fastsettes legale grenser for hvert enkelt narkotisk stoff. I mellomtiden er det lettere å unnslippe straff for kjøring med et stoff som er ulovlig å bruke, enn for alkohol, forklarer Øyen.

FORTVILET FAR: – Ingen fortjener å møte en selvmordsbilist.

Jobber forebyggende

Til tross for de dystre tallene så jobber Trygg Trafikk kontinuerlig med forebyggende arbeid, spesielt rettet mot ungdom.

– Vi prøver å bidra til bevisst og gode holdninger i forhold til rus og kjøring gjennom opplæringsmateriell til skolene og Forsvaret, kampanjen «Ikke tøft å være død», Jentenes trafikkaksjon, aktiviteter overfor russen, pluss andre lokale tiltak, sier hun.

POLITIET OM RUS I TRAFIKKEN: – Mange vi ikke klarer å fange opp.

–Hva mener Trygg Trafikk politiet kan gjøre bedre for å få bukt med ruskjøring?
– Vi mener politiet må få anledning til å utføre tilfeldig veikantkontroll også for andre stoffer enn promille, uten «skjellig grunn til mistanke» slik det er krav om i dag. I tillegg må vi få på plass faste legale grenser for narkotiske stoffer, eventuelt innføre nulltoleranse for de illegale stoffene i trafikken, sier Kristin Øyen.

Tall fra Politidirektoratet viser at 259 sjåfører første halvår i år er anmeldt for kjøring i rus på Vestfold-veiene.

Nasjonalt er 4161 sjåfører anmeldt for ruskjøring i samme periode.

Bli tilhenger av Tønsbergs Blad på Facebook: