Kripos innkaller til hastemøte etter bortføringsforsøk


View Bortføringsforsøkene in a larger map
Av
Artikkelen er over 7 år gammel

OSLO: Kripos innkaller politidistriktene Asker og Bærum, Hedmark, Romerike, Søndre Buskerud og Vestfold til samordningsmøte etter de mange forsøkene på å lokke barn og unge de siste ukene.

DEL

Møtet finner sted enten senere mandag eller tirsdag. Da skal Kripos og distriktene diskutere videre tiltak og løsninger, opplyser kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos til Nettavisen.

Politiet i de berørte distriktene har mottatt en rekke anmeldelser fra barn og unge som har forklart at de har blitt forsøkt bortført av menn i biler.

Den foreløpig siste saken ble kjent mandag morgen. Vestfold politidistrikt fikk melding om at en mann i en mørk bil forsøkte å lokke til seg tre små gutter i Sandefjord. Guttene spilte fotball. Mannen hadde ifølge politiet en stor bamse i passasjersetet. Han skal ha ropt på guttene og prøvd å lokke dem til seg.

Tre tilfeller i Larvik

I forrige uke forsøkte en mann maskert med tape i ansiktet å lokke til seg barn ved minst tre anledninger i Larvik, ifølge Østlandsposten.

– Denne saken er en prioritert sak for politiet. Vi har foreløpig ingen mistenkte, men etterforsker nå blant annet ved å gjennomføre vitneavhør, sier politiførstebetjent Trude Løkken til ØP Nett mandag morgen.

LES OGSÅ: Mann forsøkte å lokke til seg smågutter

Lokkemenn

De andre sakene er registrert i Drammen, Bærum, Fet, Eidsvoll og Nord-Odal i løpet av de siste to ukene. I Drammen har to kvinner på 19 og 20 år fortalt at de ble forsøkt bortført 21. september på to ulike steder i byen. Den ene kvinnen har beskrevet bilen som en hvit kassebil.

Den andre kvinnen har beskrevet en liten mørk bil med sotete ruter og svarte felger. I sine beskrivelser har de to kvinnene nevnt tre gjerningsmenn med utenlandsk utseende i begynnelsen av 20-årene. Mennene snakket gebrokkent norsk, ifølge kvinnene.

Torsdag pågrep og siktet Søndre Buskerud politidistrikt en mann etter beskrivelse fra den ene kvinnen, skriver Drammens Tidende.

Kripos ble lørdag bedt om å bistå de lokale politidistriktene for å se om det er sammenheng mellom sakene. Den nest siste hendelsen ble loggført i Hedmark politidistrikt søndag klokken 17.25. Da fikk politiet melding om at en 15 år gammel jente var blitt forsøkt dratt inn i en hvit varebil med to menn i Nord-Odal. Politiet ønsker kontakt med førere av hvite varebiler og hvite kassebiler.

– Vi ønsker at personer som var i området Bruvoll i Nord-Odal søndag 30. september mellom klokken 17 og 18 melder seg til politiet i Hedmark. De kan ha opplysninger som er verdifulle for politiet og etterforskningen vi er i gang med, sier politiadvokat Ann Elisabeth Billa.

Smitteeffekt

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen viser til at det i slike saker kan være inspirasjons- og smitteeffekt. Dessuten kan massiv medieomtale av drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne ha inspirert andre, sa hun til VG 22. september.

Rettspsykolog Pål Grøndahl og tidligere Kripos-etterforsker Per Magne Iversen mener også at noen kan la seg inspirere av andre i slike saker.

Oslo politidistrikts tidligere leder for voldsavsnittet, Finn Abrahamsen, mener på sin side det virker merkelig hvis det første forsøket på bortføring har inspirert det neste. Han mener at politiet må sammenholde teoriene og se om det er de samme personene som står bak.

LES OGSÅ: Krimeksperter frykter flere bortføringssaker

Artikkeltags