Gå til sidens hovedinnhold

Mye gratis moro på Åpen Gård denne helgen

Artikkelen er over 2 år gammel

Skal du rekke alle aktivitetene på Åpen Gård er det bare å sette av hele helgen. Hesteridning, flatbrødsteking og kvalifisering til NM i potetskrelling er noe av det Bygdetunet Brår byr på.

– Det mest populære blant barna er de helt enkle ting som å oppleve dyra og å hoppe i høyet, sier Erik Bjune i Ramnes Historielag.

Sammen med Ramnes Bondelag og Ramnes Bygdekvinnelag arrangerer de Åpen Gård på Brårtunet lørdag og søndag med aktiviteter for hele familien.

Tradisjonen tro blir det utstiilling av griser, geiter, høner, haner  hester, kaniner og mye mer. Det blir mulig å kjøre hest og kjerre og ri på ponni.

LES OGSÅ: NÅ: Millionær Celestine (21) må stoppe byggearbeidene umiddelbart etter kommunens tilsyn (+)

Traktorutstilling med lov til å klatre

Er man mer opptatt av motorkraft, er det en stor ustilling av veterantraktorer. Har du en liten tass som kan oppdage en traktor selv om det bare er en flik av snuta som synes bak låveveggen, kan du nok bruke mye tid på denne utstillingen.

– De mindre, eldre traktorene er det lov å klatre på. Mange har vanskelig for å få ungene av igjen, sier Bjune.

Så det er bare å sette av god tid i helgen. På Brårtunet er det Åpen dag både lørdag og søndag mellom 12 og 16. Åpen Gård er noe Norges Bondelag startet med for 30 år siden og det er 20. gang Ramnes bondelag arrangerer det.

LES OGSÅ: Ny sesong med musikere i stua (+)

Tippe vekt på purke

– Det er mange uten direkte tilknytning til gård og dyr, og på Åpen Gård får folk mulilghet til å komme nær landbruket. Man får et begrep om hvor maten vår kommer fra, sier Bjune.

Aktivitetene er mange på Brårtunet denne helgen. Folk kan tippe vekta på ei purke og vinne en pæreskinke, se på pløying med veterantraktor og gammeldags korntresking med energi fra Hestevandring.

Lørdag kommer en restaurert veteranbuss fra Norsk Rutebilhistorisk Forening og fok kan få en busstur rundt om Ramnes, Askjerdalen og Kile, der historielagets medlemmer guider og forteller om noen av kulturminnene man passerer på veien.

NM i potetskrelling

Et norgesmesterskap kan man også se starten på.

Åpen Gård i Vestfold

Åpen Gård er gratis og arrangeres mange steder søndag 26. august, klokka 12-16.

■ ANDEBU: hos Torbjørn Kjærås, Kjæraasvn. 7

■ HOLMESTRAND: hos Cecilie og Anders Kvan Rygh, Holtungvn. 70

■ TØNSBERG:  i Slagen hos Monica og Espen Røraas, Røråsvn. 190

■ SANDEFJORD: Haukerød gård, Ravn. 295

■ RAMNES: Brår Bygdetun, Brårveien 38 både lørdag og søndag

■ TJØME: Stall Verdens Ende, Skåevn. 3

■ UNDRUMSDAL: Holt Gård, Grøumvn. 229

På søndag er det fylkeskvalifisering til NM i potetskrelling. Den som vinner går videre til NM som arrangeres på Hamar i slutten av september.

Tredreier Vidar Flåteteigen har vært med som utstiller fra første gang Ramnes bondelag arrangerte Åpen Gård, han deltar også i år.

I hovedhuset er det en maleriutstilling med den lokalt kjente kunstneren Ole Sjuve som var født i Andebu i 1903. Hans landskapsbilder og dyremotiv viser i detalj hvordan landskapet her så ut midt på 1900-tallet.

Stek ditt eget flatbrød

Blir man sulten av alle inntrykkene og aktivitetene, kan man besøke bodene der det selges dagsferskt bakerovnsbrød, rømmegrøt og vafler. Man kan også kjøpe nyhøstede grønnsaker eller male sitt eget mel og steke flatbrød av det.

Visste du at

■ Vestfold har 1400 aktive bønder som produserer:

■ 20 % av Norges matkorn

■ 22 % av Norges grønnsaker

■ 7 % av Norges slaktegris

■ Vestfold er Norges neststørste potetfylke, 14,5% produseres her

■ Hvis man legger alle pølsene som produseres i løpet av ett år på Nortura i Tønsberg etter hverandre når du rundt Ekvator!

■ Vestfolds 2500 melkekyr lager 17 millioner liter melk og det dekker Vestfold-innbyggernes årlige behov

Kilde: Bondelaget

Beitemarken 4H og Re Bygdeungdomslag har stands der barna kan gå natursti og kaste på stikke, snekre fuglekasser og være med på gammeledagse leker. En lirekassemann går rundt på tunet og spiller, så kanskje ungdommene drar i gang en liten danseoppvisning også, skriver arrangørene i en pressemelding.

Åpen Gård er Bondelagets største nasjonale arrangement. I fjor hadde det 85.000 besøkende over hele landet, på Bygdetundet Brår har besøket ligget på mellom 1.500 og 2.000 folk. 

Bygdetunet Brår i Re

■ Bygningene og utetunet drives av Ramnes historielag.

■ Framhuset fra ca. 1850, er pusset opp i samarbeid med Riksantikvaren.

■ Lukasstua er en av de eldste bevarte bygninger i Ramnes. Stua sto opprinnelig nord for Fon kirke, og antas å være bygd på første del av 1700-tallet.

■  Bekkekverna ble flyttet fra Setesdal i 1963, som del av et prosjekt ved Statens kornforretning for å redde gamle kverner.

■ Smia kom fra Søndre Reine, og har vært brukt av smed og bonde Kristian Aalborgen på Søndre Reine.

■ Skjulbygningen var i dårlig forfatning, og ble revet og gjenoppbygget med de samme målene.

■ KILDE: RAMNES HISTORIELAG

 

Kommentarer til denne saken