Barnehus kommer til Vestfold

STYRKET HJELP TIL BARN: Regjeringen styrker tilbudet til barn utsatt for overgrep. Det betyr blant annet at Statens barnehus også opprettes i Vestfold. Fra venstre: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre, justis- og beredskapsminister Grete Faremo og barne- likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

STYRKET HJELP TIL BARN: Regjeringen styrker tilbudet til barn utsatt for overgrep. Det betyr blant annet at Statens barnehus også opprettes i Vestfold. Fra venstre: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre, justis- og beredskapsminister Grete Faremo og barne- likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

SANDEFJORD: Snart vil barn utsatt for overgrep kunne få hjelp ved det nye statlige barnehuset som skal etableres i Sandefjord. – Nesten symbolsk etter Christoffer-saken, sier Inga Marte Thorkildsen.

DEL

– Jeg er veldig glad for at det nå kommer barnehus i to regioner som har manglet dette tilbudet, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen i en pressemelding.

Nøyaktig hvor i Sandefjord Statens barnehus skal holde til, er foreløpig ikke bestemt, men det satses på oppstart 1. september i år. Alle Statens barnehus tilbyr råd og veiledning ved mistanke om vold eller seksuelle overgrep.

– Stor forbedring

Et nytt barnehus i Bodø er også på trappene. Før det ble bestemt at det opprettes to nye barnehus her til lands, ble de eksisterende åtte barnehusene evaluert.

– Vi fikk bekreftet gjennom evalueringen at det gjennom tilbudet har skjedd en stor forbedring når det gjelder rettssikkerheten for barn og ivaretakelsen av barna og familiene deres, sier Thorkildsen til tb.no.

Tilbudet vil nå styrkes med 17 nye stillinger på landsbasis i tillegg til dagens 47 stillinger, samt at det bevilges 25 millioner kroner ekstra i år.

– Med disse nye barnehusene vil barn som er utsatt for vold og overgrep få bedre og raskere hjelp, sier Thorkildsen.

LES OGSÅ: Vil at flere varsler direkte til politiet

Alt samlet på ett sted

Konseptet er basert på at familiene skal få den tverrfaglige hjelpen de trenger samlet på ett sted. Dette innebærer blant annet kroppslig undersøkelse, samtaler, terapi, dommeravhør og hjelp til økonomi og praktiske ting både for barna og familiene. Et team bestående av sykepleier, lege, politi og barnevernspedagoger er tilgjengelig.

– Det er tverrfagligheten som er så genial med barnehusene. Familiene slipper å reise på kryss og tvers, sier Thorkildsen til tb.no.

Primært vil avdelingen i Sandefjord dekke Vestfold og Telemark. Foreløpig er det ikke kartlagt hvor stor pågang det kan forventes i Sandefjord.

– Erfaringen er at jo bedre tilbudet blir og jo bedre kompetansen er, dess større blir pågangen. Foreløpig har vi bare nådd toppen av isfjellet, tror Thorkildsen.

Hun forteller at barnehuset i Oslo har opplevd en enorm økning i pågang og vil få sin nåværende bemanning på ni personer nesten doblet. Hun tror den store pågangen skyldes politiets økte satsing på området. Ifølge pressemeldingen ble det en tilfeldig uke registrert via ulike instanser at 908 barn i Norge ble berørt av vold i nære relasjoner.

LES OGSÅ: Må forske på familiedrap

– Christoffer døde ikke forgjeves

Thorkildsen tror vi sakte, men sikkert, vil klare å bryte oppfatningen om at det som skjer innenfor husets fire vegger kun angår familien.

– Vold og overgrep angår oss alle. Alle må bidra til å bedre barns rettssikkerhet. Med Christoffer-saken synes jeg det nesten er symbolsk at vi får et barnehus til Vestfold. Christoffer døde ikke forgjeves, sier Thorkildsen til tb.no.

Hun roser familievoldsteamet i Vestfold bestående av Vestfold politidistrikts med familievoldskoordinator Camilla Grimseth i spissen, familievernet og barnevernsvakta. I tillegg trekker hun fram incestsenteret og krisesenteret.

– Disse skal ha all honnør for at arbeidet deres nå monner, sier hun.

LES OGSÅ: Nå får alle lese Christoffer-boka

Artikkeltags