Regnet har høljet ned i sommer. Nå bekrefter Meteorologisk institutt det «alle» vet – denne sommeren er den våteste sommeren på lenge.

Sommeren 2011 vil, ifølge værnettstedet Yr.no, nemlig gå inn i historien som en den nest våteste siden målingene startet.

– Minst 56 stasjoner har satt ny nedbørsrekord, og nesten alle disse er på Østlandet, sier klimaforsker Hans Olav Hygen til Yr.no.

LES OGSÅ: August var våt, men det var lokalt store variasjoner

Dobbelt så mye regn

På de lokale målestasjonene i Vestfold fylke har man flere steder registrert langt over normalen som er nedbør på 103 millimeter.

– August har vært veldig fuktig. På målestasjonen på Hedrum har vi registrert over det dobbelte av normalen i løpet av august. Noen steder har det også vært store døgnverdier, Knut Iden, seksjonsleder hos Meteorologisk institutt.

Han opplyser at det er en lavtrykkrenne som har ført til mye nedbør over Østlandet, og til dels i Agder-fylkene.

– Når man kommer vestover, har det derimot vært relativt mindre nedbør enn normalt, sier Iden.

August-målinger:

Kilen: 167,3 millimeter
Sande: 160,2 millimeter
Melsom: 202,3 millimeter
Hedrum: 245,9 millimeter

– På Hedrum kom det 72,5 millimeter i løpet av 24 timer. Den stasjonen har registrert 307,9 millimeter i 1986 og 316,4 i 1963. Mot normalt 103 millimeter, sier Iden.

Rekorden innehar Brekke i Sogn og Fjordane, som totalt i sommer har målt 715 millimeter totalt i sommer.

– Den våteste sommeren her var i 1964. Da kom det hele 1284 millimeter regn. Så denne sommeren var tross alt langt unna rekorden, sier Hygen, til Yr.no

LES OGSÅ: Har du sjekket kjelleren?

Bøndene fortviler

Ifølge Nationen fører de store nedbørsmengdene til problemer for bøndene. Ifølge avisen har jordbærprodusenter fått avlingene halvert, fruktvolumet har sviktet og regnet truer kornkvaliteten.

Til Nationen sier kornsjef Øivind Juel i Felleskjøpet Agri at bare rundt 20 prosent av kornet har kommet i hus på Østlandet.

– Vi skulle ha kommet mye lenger på denne tiden. Det i seg selv er ikke et problem, men regnet kan ramme kvaliteten. Mindre matkorn vil gi dårligere betalt og været kan gi økt risiko for muggsopp og mykotoksin. Vi håper likevel at mye kan berges hvis været blir bra, sier Juel.

En av de lokale bøndene som har fått problemer med nedbøren er Jan Jensen, kornbonde og SV-politiker i Re kommune.

– I ren fortvilelse over de sterke regnbygene, skrev jeg leserbrev. Jeg har drevet som kornbonde i 20 år, og aldri sett maken til regn. Bøndene kommer sent i gang. Dette kan bety svekkede inntekter og at man ikke får inn alt kornet. Det er sjeldent at det er så mye vann i jordsmonnet, sier Jensen.

Mer regn til uken

Noen bedring kan meteorologene hos Meteorologisk institutt ikke love.

– Det ser ikke så bra ut. Gjennom helgen er det et lite frontsystem. På mandag er det utelukkende vind fra sør. Det blir lokalt mye nedbør på mandag. Det blir regnbyger på tirsdag, med økende vind i løpet av dagen, sier Håkon Mjelstad, statsmeteorolog hos Meteorologisk institutt.

Ifølge han vil det være en ny runde med lavtrykksfronter som passerer tirsdag kveld.

– Det kan bli rufsete og mye nedbør tirsdag kveld og natt til onsdag. Fra og med torsdag kan det bli et knippe fine dager, med perioder av sol. Det vil være mildt selv om det regner, med temperaturer fra 15 til 18 grader, sier Mjelstad.