– Det blir ruskete vær i helgen, fastslår statsmeteorolog Per Egil Haga til tb.no.

Lørdag ettermiddag og kveld er nedbøren ventet inn over Østlandet, men det er bare en forsmak.

Den mest intense nedbøren er ventet fra søndag ettermiddag og frem til mandag morgen.

Se opp for mye vann

– I løpet av søndagen kan det komme mellom 20–30 mm regn. I løpet av natt til mandag og mandag morgen kan det komme 10–20 mm. Så er vi litt romslige, kan vi vente opptil 50 mm nedbør, og det er mye i løpet av en relativt kort periode, sier Haga.

Derfor har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendt ut varsel om at vannføringen kan stige i vassdrag i Vestfold, Agder-fylkene, Buskerud og Telemark.

– I mindre og mellomstore vassdrag kan vannføringen bli på nivå 2–3 års flom i de mest utsatte områdene, skriver NVE på sine nettsider.

Mye vann i bakken kombinert med intens nedbør øker risikoen for ras og jordskred.

– Bakken er allerede mettet av vann, og da trekker ikke grunnen til seg nedbøren. Så da kan det blir stor vannføring og økt risiko for skred, sier Haga.

VÆRET: Sjekk været der du bor

Lavtrykk fra skottene

Årsaken til det ruskete været, er et lavtrykk som lørdag ligger over Skottland.

– Det beveger seg langsomt over Nordsjøen, innover Skagerak og så sørlige deler av Sverige. Det blir vind fra nordøstlig retning, og langs kysten kan den komme opp i frisk bris og liten kuling. Men lavtrykket svekkes utover mandagen, sier Haga.

Tidligere denne uka hadde vi stormflo i Vestfold, noe som medførte høy vannstand langs kysten.

LES MER: – Nå hoper vannet seg opp

– Det unngår vi denne gang. Det er ikke lavt luftrykk og vinden står heller ikke slik at kriteriene oppfylles, sier Haga.

Og han har flere gode nyheter på lager.

– Været letter utover neste uke. Det blir noen byger fra mandag til onsdag, men lettere vær. Og senere i uka blir det oppholdsvær, sol og opp mot 15–16 grader, sier Haga.