Toppleder smuglet rådyre klokker

Den nå 50 år gamle topplederen med bosted i Vestfold smuglet rådyre klokker inn til landet, men oppga bare småsummer til Tollvesenet.

Den nå 50 år gamle topplederen med bosted i Vestfold smuglet rådyre klokker inn til landet, men oppga bare småsummer til Tollvesenet. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Mens han hevet millionlønn, svindlet 50-åringen staten med utspekulert klokkeimport.

DEL

Da tiden for rettsbehandling nærmet seg valgte mannen, som er toppleder med millionlønn, å legge kortene på bordet. Han foretrakk med andre ord en tilståelsesdom i Tønsberg tingrett, framfor full offentlig rettsbehandling.

Det går fram av en fersk dom fra Tønsberg tingrett.

LES OGSÅ: Lurte svindlerne rett i fella

Dommen lyder på 45 timers samfunnsstraff fordelt på 120 dager, alternativt 45 dagers fengsel. Straffen er i samsvar med aktors påstand.

Politiet somlet, slapp fengsel

Tønsberg tingrett hudfletter politiet for sendrektig behandling – saken lå ubehandlet i over ett år – og peker på at momssvindelen kvalifiserte til ubetinget fengselsstraff om ikke påtalemyndigheten hadde somlet. Saken ble opprinnelig avslørt av Tollvesenet.

Overfor Tollvesenet la 50-åringen flere ganger fram fakturaer som oppga klokkeverdien til rundt 1000 kroner, mens den egentlige verdien kunne være på rundt 50.000 kroner, per klokke.

LES OGSÅ: Svindlet Nav og kjørte ulovlig

Av dommen går det fram at mannen i ett tilfelle krevde momsrefusjon på 16.788 kroner for en klokke han påsto var reparert i USA, noe den ikke var. Han framla for øvrig dokumentasjon på den fiktive reparasjonen.

Med viten og vilje

Dommen påpeker at mannen hele tiden har vært klar over lovbruddene, altså at bedrageriene mot statskassen var forsettlig.

LES OGSÅ: Kriminaliteten i Vestfold, i dag og i fremtiden

Av tiltalepunktene går det fram at han fem ganger innførte svært kostbare ur. I mai for to år siden var han en tur i Nederland, der han kjøpte en klokke til 19.750 euro, eller rundt 150.000 kroner etter datidens kurs. Han fortalte aldri til Tollvesenet at han hadde kjøpt klokka.

Forfalsket faktura

To år tidligere var han i USA, der han kjøpte en klokke til 29.250 dollar, eller rundt 160.000 kroner regnet etter kursen da. Overfor Tollvesenet la mannen fram en forfalsket dokumentasjon som viste at verdien var 1500 dollar. Bare for disse to tilfellene er bedrageriet mot statskassen beregnet til 76.000 kroner.

LES OGSÅ: Ber om tre måneders fengsel

Mann har en ledende stilling som blant annet innebærer forvaltning av store pengesummer.

Artikkeltags