NSB-ansatte i mekling neste uke – fare for togstreik

Blir det streik betyr det trolig innstilte tog, siden togene ikke kan kjøre uten konduktørene som er ombordansvarlige.

Blir det streik betyr det trolig innstilte tog, siden togene ikke kan kjøre uten konduktørene som er ombordansvarlige. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag starter meklingen i tariffoppgjøret for NSB-ansatte. Dersom partene ikke blir enige, går i første omgang 48 ansatte ut i streik fra tirsdag morgen.

DEL

Stridens kjerne dreier seg om hvor mange som skal jobbe om bord i togene, og hvor mye opplæring de skal ha, skriver Fri Fagbevegelse.

– Vi kan ikke fire på krav som gjelder bemanning og opplæring av ombordpersonell i toget, sier forbundsleder Jane B. Sætre i Norsk Jernbaneforbund (NJF).

Meklingsfristen er ved midnatt mandag kveld, og i første omgang tas 48 NJF-medlemmer ut i streik tirsdag morgen. Trolig betyr det innstilte tog, siden togene ikke kan kjøre uten konduktørene som er ombordansvarlige.

Opplæring av ombordpersonell i togene og bemanningen om bord er i dag regulert av en egen forskrift, men på sikt vil denne forskriften bli erstattet av nye EU-regler. Da får togoperatørene større frihet til å bestemme hvordan regelverket skal oppfylles – men innenfor de gitte rammene.

NJF frykter NSB vil fire på kravene for å spare penger og ønsker derfor å få bestemmelsene inn i tariffavtalen.

– Med flere aktører i bransjen, kan vi ikke akseptere at dette blir konkurransefaktorer som skal kunne skille det ene selskapet fra det andre i et anbudsregime, sier Sætre.

Artikkeltags