Komponisten fra Nøtterøy

FESTSPILLKOMPONIST: Martin Romberg er tilbake i Tønsberg og Vestfoldfestspillene. I kveld skal det nyskrevne stykket fremføres i den gamle verkstedhallen Støperiet. Det er «Ung og skapende» som står på programmet når tidlige verker av eldre komponister skal fylle konsertrommet.

FESTSPILLKOMPONIST: Martin Romberg er tilbake i Tønsberg og Vestfoldfestspillene. I kveld skal det nyskrevne stykket fremføres i den gamle verkstedhallen Støperiet. Det er «Ung og skapende» som står på programmet når tidlige verker av eldre komponister skal fylle konsertrommet. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Allerede som tenåring visste Martin Romberg (37) at han ville leve av musikken sin.

DEL

– Det var en selvfølgelighet fra 14-årsalderen, men jeg holdt det for meg selv, sier komponisten.

Han står i Støperiet, ser seg rundt på de grå betongveggene, klapper i hendene for å teste akustikken. Må sjekke at musikken kommer til å «flyte og vibrere». Fredag skal nemlig hans seneste verk «Poemata Minora» urfremføres her av fiolinist Catharina Chen og Telemark kammerorkester under Vestfoldfestspillenes konsert som er kalt «Ung og skapende».

Ungt talent

– Jeg er glad i det ungdommelige, den renskårne glede, før man er belastet av verdens lidelse, sier Romberg.

Fiolinkonserten i fem satser er en tolkning av diktsamlingen ved samme navn skrevet av H.P. Lovecraft i 1902, da den amerikanske forfatteren var 12 år gammel.

– Diktene er melankolske med lengsel tilbake til forgangne tider, til Romerriket og Grekenland, forteller Romberg.

Det begynner å bli en stund siden han gikk rundt i skolegården på Borgheim ungdomsskole, enda lenger siden han troppet opp på sin første pianotime som 6-åring, nå er musikken blitt levebrød.

Tar det vakre til seg

– Jeg er ømfintlig for skjønnheten rundt meg og liker den internasjonale atmosfæren, sier 37-åringen.

Han har bosatt seg i Sør-Frankrike, like i nærheten av Avignon, i et steinhus fra 1800-tallet. Dit flyttet Martin Romberg med sin franske samboer, omtrent samtidig som datteren deres, Lúna, kom til verden for tre år siden. Det gamle huset krevet sitt:

– Mitt kunstneriske virke er mentalt, der nede bruker jeg egne never, høvler og murer, sier han.

Sist Romberg gjestet Vestfoldfestspillene var i 2012. Da framførte Oslo-koret Grex Vocalis «Aradia, The Gospel of the Witches» i Slottsfjelltunnelen. I løpet av høsten er en studioversjon av heksemessen ute på markedet.

Roberg er fascinert av det mørke, fabler, legender, myter:

– Jeg ble slått til jorden av J.R.R. Tolkiens «Ringenes Herre» som tenåring og har prøvd å forstå ham siden. Han trekker oss ut av realitetene.

Martin Rombergs neste store prosjekt er et helaftens symfonisk verk som skal fremføres på Festival d'Avingnon i sommer, det er den kjente franske skuespilleren Robin Renucci som skal lese tekstene til Rombergs toner.

Under fredagens konsert på Støperiet er Martin Romberg i godt selskap:  I den gamle verkstedhallen skal ungdomsverk av Mozart, Sibelius, Mendelssohn, Haydn og Barber fremføres av Telemark Kammerorkester under ledelse av Lars-Erik ter Jung, med solistene Catharina Chen på fiolin og Birgitta Oftestad på cello. Sistnevnte vant talentprisen Midgardprisen i 2013.

LES OGSÅ: Siste nordmann ut før teppet gikk ned i Kina

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags