Akutt forurensning ved Kilen – flere fugler er døde, våtmarksområdet er berørt

DRONEFOTO: Vellebekken går under runkjøringen på Kilen og munner ut i Presterødkilen. Også i Heimdalsbekken nede til venstre på bildet er det forurensning.

DRONEFOTO: Vellebekken går under runkjøringen på Kilen og munner ut i Presterødkilen. Også i Heimdalsbekken nede til venstre på bildet er det forurensning. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Flere etater jobber på stedet gjennom natten for å stanse forurensningen og begrense skaden.

DEL

Det er snakk om utslipp av et oljeprodukt i Vellebekken og i våtmarksområdet i Presterødkilen. Vakthavende brannsjef på stedet, Einar Flogeland, opplyser at det er snakk om akutt forurensning av uvisst slag.

– Det lukter diesel eller fyringsolje på stedet, sier han.

Jobbes gjennom natten

Sent onsdag kveld jobbes det fremdeles på spreng på stedet. Arbeidet vil vedvare gjennom natten.

– I noen av kummene ved industriområdet er det gjort funn av petroleumsprodukt. Hvor det stammer fra vet vi ikke. En kilde kan være, og jeg understreker; kan være: At noe har rent ut ett eller annet sted, gått ut i et avløpssluk og så gått via ledningen ut i Vellebekken. Der er det egentlig bare regnvann som skal gå. Men om dette er den eneste kilden, eller en kilde i det hele tatt, kan vi ikke si for sikkert nå, sier informasjonssjef i brannvesenet Arnt Espen Folvik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORURENSNING: En død and inspiseres av ornitolog Ragnar Syvertsen som bistår Fylkesmannen i Vestfolds beredskap.

FORURENSNING: En død and inspiseres av ornitolog Ragnar Syvertsen som bistår Fylkesmannen i Vestfolds beredskap. Foto:

Fylkesmannens miljøvernavdeling har tatt prøver i flere av kummene som etterforskes videre av politiet. Det er skadevolder som må stå til ansvar for forurensingen.

For øyeblikket er fem båter, mer enn 20 brannmannskaper og folk fra de andre etatene på stedet for å begrense skaden.

– Det er fordi verdien av dette våtmarksområdet er sett på som ekstremt viktig av alle myndigheter. Derfor må vi gjøre alt vi kan for å hindre vedvarende skade.

Sikrer området

– Vi har blåst absorberende bark på store deler av Vellebekken. I tillegg er det satt ut mange flere lenser for å forsøke å absorbere mest mulig. I natt forsøker vi å sette opp lenser i reservatet. Det jobbes for fullt – hvor lenge vi jobber i natt er usikkert. HMS er avgjørende – vi må gjøre det på en sikker måte. Det er ikke enkelt å jobbe i mudderbankene, de må mest sannsynlig vade ut for å sette lensene. Alle mannskapene jobber så godt de bare kan, sier Folvik.

Selv om han betegner forurensingen som alvorlig, er det ikke sammenlignbart med oljeflak som flyter.

– Det er en emulsjon, en tynn hinne, som ligger klattvis og flytter seg med vinten. Men det er likevel nok olje til å ta livet av fisk og fugl. Grunnen til at det er så alvorlig er at næringsgrunnlaget for fuglene ligger i banken ved Kilen. De hviler der også. Det man frykter er at de kommer til å ta skade av dette, sier Folvik.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FORURENSING: Flere etater jobber nå med å stanse en akutt forurensing som har oppstått i Vellebekken på Kilen.

FORURENSING: Flere etater jobber nå med å stanse en akutt forurensing som har oppstått i Vellebekken på Kilen. Foto:

Flere døde dyr er funnet i området, og Tønsbergs Blad har fått flere tips om observasjoner av tilgrisede fugler i området. Til nå er fire-fem døde fugler funnet.

– Vi plukker opp det som er av død fugl. Vi har funnet fire-fem til nå. I verste fall vil all fugl som lander i reservatet få olje på seg. Det er mye ungfugl i området, forteller ornitologen, og en flekk på bare fem centimeter kan føre til store skader, sier Folvik.

– Dette er alvorlig. Vi skal ikke ha forurensing i naturreservatene, det er et veldig sentralt område for våtmarksfugler, sier Folvik.

LES OGSÅ: Eksplosjon av reklamebyråer i Tønsberg: Selskapet til Petter Alexander gjør det aller best (+)

And måtte avlives

Tønsbergs Blad har fått flere tips om tilgrisede fugler i området, blant annet en sivhøne observert fra fugletårnet i Presterødkilen. Nadia Olonkin fant en andunge som stinket bensin ved Kilen tidligere i dag.

– Den hadde store etseskader, sier Olonkin.

Vaktveterinæren hos Vestfold dyrehospital bekrefter overfor Tønsbergs Blad at anda måtte avlives da den var tilgriset og hadde flere sår i huden.

Det skal også gå en andunge i området som er tilgriset og lukter bensin.

FORVIRRET: Denne tilsølte stokkanden så fotografen innerst på Presterødkilen. – Den klarte ikke fly, men sprang rundt lettere forvirret, sier fotografen Svein Andersen.

FORVIRRET: Denne tilsølte stokkanden så fotografen innerst på Presterødkilen. – Den klarte ikke fly, men sprang rundt lettere forvirret, sier fotografen Svein Andersen. Foto:

Med overvannet

Omtrent klokken 03.30 i dag la Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) ut et innlegg på Facebook. Nå er de sikrere på hvor forurensningen har kommet fra:

– Det er et petroleumsprodukt som med stor sannsynlighet har blitt ført med overvannet ut i Vellebekken etter regnbygene. Da de to tekniske vaktene i Tønsberg kommune sjekket alle overvannskummene på Kilen og i krysset Kilengaten og Malergaten, oppdaget de kraftig lukt fra overvannskummen. Røret fra denne kummen leder regnvannet ut i Vellebekken. Politiet var tilstede og de søker å finne skadevolder, sier i Einar Flogeland i innlegget.

Det står videre at vannstanden i kummene, med lukt av petroleumsprodukt, nå er så lav at det ikke tilføres mer forurensning til Vellbekken.

– Vi kommer til å plugge utløpet fra overvannkummen i Malergaten til Vellebekken torsdag morgen, sier Flogeland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TILSØLT: Fotografen sier han så flere fugler med oljeskade i området.

TILSØLT: Fotografen sier han så flere fugler med oljeskade i området. Foto:

Avsluttet arbeidet

Klokken 06.25 i dag melder vaktsjef Hanne Johansen for Vestviken 110 dette:

– Brannsvesenet avsluttet arbeidet i natt ved ett-tiden. De tar opp arbeidet igjen nå snart. Det er fortsatt oljesøl ved Kilen.

Hun kunne ikke si noe om hvor mange flere fugler som har dødd, som følge av oljesølet.

Saken oppdateres

LES OGSÅ: Verkstedet skal ha EU-godkjent bil med alvorlig feil: – Må trolig si opp ansatte hvis straffen blir en realitet (+)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.