Gå til sidens hovedinnhold

Vi er i ferd med å bli tredjehåndskrenka. Og jeg er skyldig.

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tidligere i august ble The Sense kritisert for sine menyer.

I menyene ble det referert til «jentemett» og «guttemett». «Jentemenyen» hadde overskriften «THESENSEitiv» og «guttemenyen» var merket med «THESENSEational».

Hanne Irene Pettersen reagerte på dette. Responsen ble som forventet.

I et innlegg på Facebook, og senere i et intervju med TB (bak betalingsmur), kommer Pettersen med sitt perspektiv på menyene. Pettersen jobber på ungdomsskole, og forteller at hun i hverdagen ser de unges usikkerhet. Som hun selv sier i et intervju med Tønsbergs Blad:

– Jeg ser unge, spesielt jenter, som er så usikre på seg selv hver eneste dag, så skal ikke mat være et område som er kjønnsnøytralt engang.

Skillelinja mellom det som er problematisk – og det som kan avfeies som jovv'ial moro – er høyst subjektiv. Den dannes gjerne på basis av blant annet livserfaringer.

Skillelinja er ikke absolutt, straffbare ytringer ikke medregnet, og det bør den aldri bli. Den beste humoren balanserer ofte hårfint på denne skillelinja.

Dette hadde i en perfekt verden dannet et flott utgangspunkt for en svært interessant debatt. Men den gang ei.

Restauranten måtte selv slette hennes tilbakemeldinger på sine Facebook-sider. Ikke fordi de selv fikk kritikk, men fordi kommentarfeltet under inneholdt grove personangrep og usakligheter.

En rask kikk på kommentarfeltet til TBs artikkelen punkterer håpet videre. Veldig mange hadde bestemt seg på forhånd. Veldig mange visste best.

Kommentarfeltet er trist – om enn forutsigbart nok – pepret av lettvinte latterliggjøringer, personkarakteristikk og «ERRU KRRRRRENKA??».

«Alt man bruker tid på å bli krenket av nå til dags», velger enkelte å bruke tid på å skrive i et kommentarfelt i sosiale medier.

Anklager om såkalt annenhåndskrenk, å bli krenket på andres vegne, er også en gjenganger. Det er med andre ord flere som er krenket over at de opplever henne som krenket på andres vegne.

Det merkelige er at få ser ut til å skjønne ironien.

Ved å ta det at noen er uenig med deg så personlig at du bruker tid på lettvinte personangrep, og attpåtil anklager personen for krenkorama, er det jo du som framstår som det skjøre aspeløvet.

Tredjehåndskrenk, der altså. En slags kontra-PK-posørskap.

Misforstå meg rett her. Jeg sier ikke at hennes argumenter er fasiten, eller at det er noe som helst galt i å være uenig med henne. Og jeg reagerer mer enn gjerne de gangene den norske offentligheten blir til en slags konkurranse i å tolke hverandre i verste mening.

Hvilket bringer meg til poenget i denne noe moralistiske pekefingerrekkende kommentaren: At jeg selv hoppet rett på samme konklusjon.

Det hele startet med en kald halvliter og en saftig burger i solsteiken på The Sense i sommer. Jeg la merke til «jentemett» og «guttemett» på menyen. Min instinktive reaksjon var at å telle ned til noen kom til å bli «annenhåndskrenka».

Jeg la dette fram for resten av bordet, som ikke ga meg særlig gehør. Jeg var tredjehåndskrenka. Jeg konstruerte en fiende i hodet mitt, konstruerte et argument, og ble provosert over argumentet og fienden jeg selv hadde konstruert.

Jeg er en mann som aldri har vært i nærheten av et ambivalent forhold til mat og spising. Jeg nyter mer enn gjerne en perverst overdimensjonert hamburger i ny og ne. Elleve av ti ganger jeg spiser ute velger jeg rettene The Sense valgte å sette på «Guttemett»-menyen.

Da jeg selv forberedte meg på å være krenket over en kommende krenkereaksjon, falt ikke innfallsvinkelen til Hanne Irene meg inn. Det sitter ikke i min underbevissthet, selv om det kanskje burde.

Det var først da jeg leste poenget til Hanne Irene – og fikk en sunn påminner om presset hun til daglig ser jentene på ungdomsskolen bli påvirket av – at jeg forsto at jeg hadde dummet meg ut.

Ikke alt er ment i verste mening, og ikke alle motreaksjoner er lettvint politisk korrekt krenk.

Kommentarer til denne saken