Jeg er så lei av å høre om klimaendringer. Dritt lei. Alle oppslag i nettaviser, nyheter og plakater. Alt handler om klimaendringer. Stortingets mål for klimakutt innen 2020 ble ikke nådd. Målene for 2030 er også langt unna. Folk må skjerpe seg for jeg er lei av å høre om det, men selv om jeg er lei av å høre at vi ikke når målene stopper jeg ikke å uroe meg for fremtiden.

Vi i Norge lever altfor godt. Vi bader i klær og tekstiler. Men tenker vi noen ganger over hvor dumt det er? 80 % av alle klærna som blir laget nå til dags inneholder olje. Så må vi ikke glemme jeansene da. For å lage ett par jeans kreves det 7000 liter vann. 7000 liter vann! Jeg spurte 60 jenter om de visste dette og 64 % av dem svarte faktisk «Nei».

Skriv for klima

Denne teksten er et av bidragene i Tønsbergs Blads skrivekonkurranse for ungdom under 26 år. Tema er klima og miljø.

Les flere av konkurransebidragene her.

Hver nordmann kjøper 23,5 plagg i året, 86 % av de er helt nye! Dette kom fram i en undersøkelse gjort av SIFO. Det er ekstremt. En av grunnene til at dette skjer kan være fast fashion. Fast fashion er et stort problem med tanke på klima og miljø. Det er nåtidens så kalte «dop». Det defineres som billig, trendy klær, som blir masseprodusert fordi det blir populært i en periode og ofte er det laget av veldig dårlig kvalitet. 8 % av klærne du kjøper bruker du aldri, det sier SIFO i sin undersøkelse. Vi blir helt gærne for med en gang det kommer noe nytt skal vi ha det. Selv om vi ender opp med å aldri bruke det eller bare bruke det når det er trendy. Så dersom vi ender opp med å ikke bruke det, vil det si at vi bruker unødvendige penger da. Kunne bare kasta pengene ut av vindu da, det hadde vært det samme. Tenker du noen ganger over, hver gang du kjøper et nytt plagg, hvem det er som har laget det? Det er faktisk barn i fattige deler av verden. Det verste med det er at de er barn, men det er også forferdelig å tenke på at de tjener altfor lite penger for den jobben de gjør. De lever under press fordi den rike delen av verden MÅ ha de nyeste og kuleste produktene. Vi fråtser i billigklær laget av barn i Bangladesh som tjener helt utenkelig lite. Det er jo helt forferdelig. Jeg tror at løsningen for fremtiden er slow fashion. Altså det motsatte av fast fashion. Litt dyrere plagg, men til gjengjeld er produktene av bedre og renere kvalitet og de skal også helst være laget av utdannede mennesker som blir riktig betalt.

Et annet stor problem som oppstår når vi kjøper mye klær er at vi hele tiden skal kvitte oss med det gamle vi har. Fretex mottar 50 tonn klær hver dag fra mennesker i Norge. 50 TONN HVER ENESTE DAG! Nå må nordmenn skjerpe seg. Vi må se våre begrensninger og ikke kjøpe alt vi kommer over. Fretex gjør en god jobb ved å selge brukt billigere i sine butikker, dette sørger også for at vi ikke kaster så mye som fortsatt kan brukes.

Jeg syntes gjenbruk er superkult, dessverre er det ikke alle som syntes det. For i dagens samfunn skal du ha de nyeste og kuleste klærna. Hvorfor kunne det ikke vært like kult å kjøpe brukt eller pimpe opp noen av de gamle klærna dine. Det er sånn vi må tenke i framtiden for å endre på ting. Jeg spurte 60 jenter om de føler på press noe som kan føre til at de kvier seg til å kjøpe brukt og 40 % svarte enten «Ja, er enkelte merkeplagg jeg MÅ ha» eller «JA!!». Tenk om vi kunne endret det, slik at de 40 % syntes det var like kult å kjøpe brukt. Det er mye bedre for klimaet å kjøpe brukt.

Spørsmålet er nå, hvordan skal vi få til dette? Må staten gjøre noe eller må vi som enkeltmennesker endre oss? Jeg tror at hvis vi samarbeider, får vi det til. Influensere har en stor påvirkningskraft blant unge og jeg tror det er ofte vi som kvier oss til å kjøpe brukt, vi er altfor opptatt av å fremstå som kule. Influensere burde vise oss unge at brukt er kult og at vi ikke hele tiden må ha det nyeste og kuleste. Det er tross alt vi som skal bo på denne jordkloden i fremtiden.

Ja, det er vanskelig å finne gode løsninger, men jeg tror at en av løsningene kan være at vi trapper ned på fast-fashion og heller setter søkelys på slow-fashion. Vi bør også gjøre bruktklær kult og det å kjøpe brukt hipt. Merkepresset må bort, det hører ikke hjemme her lenger. En av løsningene for framtiden, for å gjøre verden mer bærekraftig, er ikke fast-fashion og merkepress. Det er slow-fashion og brukt klær.