Gå til sidens hovedinnhold

Vi krever at Norge åpner øynene ENDA mer!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vold og konflikt gjør at rundt 700.000 mennesker er på flukt i Cabo Delgado i Mosambik. Det tilsvarer rundt 1/7 av Norges befolkning. Dette har vi glemt helt fullstendig!

Mosambikerne i Cabo Delgado flykter gjennom jungelen på grunn av vold og konflikt, flukten fra kampene mellom ikke-statlige væpnede grupper og hæren i landet. Opprørerne i Mosambiks nordlige Cabo Delgado provins blir alt mer brutale enn tidligere. En opprørsgruppe med mulige bånd til Jihadigrupper andre steder langs Swahilikysten står mulig bak. Men det er også regjeringssoldater som anklages for grove menneskerettighetsbrudd. Menneskene som er på flukt, på grunn av økt vold og konflikt skyver en tredjedel av befolkningen fra hjemmene sine.

Det kan ta lang tid før flyktningkrisen løses, isteden kan vi få kontroll på krisen. Vi må prøve å fjerne problemet fra bunnen av, og finne ut av hvorfor folk flykter og finne løsninger. Noe man gjøre for å hjelpe er å donere penger til organisasjoner som for eksempel Leger Uten Grenser eller Redd Barna. Donering av penger kan gjøre at flere mager fylles, få til flere behandlinger og medisiner, og flere og bedre flyktningleirer. Vi i Norge må bidra enda mer for en virkelig forandring!

Et pass burde ikke få bestemme hvem noen er, en illegal flyktning er også et menneske som har de samme drømmene og rettighetene som alle oss andre i Norge. Vår første prioritet er at vi må behandle alle mennesker likt og med respekt og sikre i det minste de grunnleggende rettighetene for alle. Vi må prøve å sette oss selv i situasjonen til de menneskene som er i nød. Vi bor i et land hvor vi har et tak over hodet, rent drikkevann og klær så vi slipper å fryse, mens flyktningene ikke har noen av delene. Vi må kunne se hvordan det ville være å være i andres sko, en god egenskap vi i Norge burde ha.

I 1977 hadde Mosambik en 15 år lang borgerkrig og i 1975 ble Mosambik uavhengig, men kun to år senere ble det da borgerkrig i landet. Kampen om naturressurser gjør at mye konflikt har kommet seg opp igjen. En militant islamistisk gruppe med tilknytning til IS mistenkes å stå bak.

«I mars 2021 nådde krigen i Mosambik mediene i hele verden da islamistiske opprørere angrep byen Palma i provinsen Cabo Delgado, rett ved grensen til Tanzania. Angrepet stoppet utviklingen av gassindustrien, som var lovet å bli den største private investeringen i Afrika noensinne. Siden 2017 har opprørere med Jihadistisk agenda terrorisert landsbyer og småsteder. Myndighetene som militariserte respons har gjort situasjonen enda verre for sivilbefolkningen. Minst 3000 er blitt drept og rundt 800 000 har flyktet fra hjemmene sine. Store områder er nå folketomme. Vil det hjelpe at Rwanda, Sør-Afrika og andre land har sendt store styrker til Mosambik? Vi snakker om bakgrunnen for konflikten, de ulike aktørene og konsekvensene av krigen.» (Bergen Global).

Vi syntes at Norge burde bruke all sin makt i denne krisen, dette er en av de mange krisene som aldri blir snakket nok om. Vi mener staten kan informere andre stater i Europeiske land slik at flere kan bistå med hjelp. Norge er et såpass rikt land og kunne derfor gitt mer penger til nødhjelp og andre organisasjoner for å hjelpe denne krisen. Regjeringen har fått kritikk for sin håndtering av flyktningkrisen, nå sist for å mene at det er unødvendig å internere barn for å opprettholde asylinstituttet- Noe Redd Barna er tvert uenig i. Det er en del mennesker som får avslag når de søker opphold i Norge. Derfor synes vi at det burde være flere land som tar de imot når de returneres, så det slipper å være store mengder med mennesker som bor i land uten papirer, uten lovlig opphold og jobb. Det er ALTFOR få land som bidrar med flyktningkrisen, tallet av flyktningkrisen bare øker for hvert år som går. Flyktningene trenger omsorg og hjelp.

Når det gjelder den langsiktige løsningen på flyktning problematikken, mener Norges leder at man må identifisere årsaken til at mennesker flykter fra sine egne land og deretter gjør noe med disse årsakene.

Vi har spurt 10 fremmede på torvet i Tønsberg. 7 av 10 visste dessverre ikke om denne krisen. Dette kan være et tegn på at ulike kriser som denne ikke blir hørt og sett nok. 2 hadde forbløffende nok nettopp hatt foredrag om dette, noe som overrasket og ikke minst ga smil om munnen til både oss og dem.

Følger vi disse hjelpestrategiene kan flere og flere liv reddes. Det er viktig at vi alle engasjerer oss i dette. Spesielt er engasjement blant ungdom svært viktig. Men også det å bli hørt når dette blir snakket om. Vi må begynne å tenke på flere enn bare oss selv. Vi tar mye for gitt og lever i det tredje rikeste landet i verden.

Norge er for egoistiske og vi vil bevise at Norge er litt annet enn bare et land med egoister. Vi har plass til å ta inn flyktninger, nok av plass! Vi har makt til å hjelpe enda mer! Så da må vi gjøre det. Vi ungdommer bør engasjere oss, og sette Norge på plass en siste gang!

NOK ER NOK.

Kommentarer til denne saken