Jeg er 170 centimeter høy. Og jeg er stolt av det.

Det høres kanskje litt rart ut å måtte si, men for mange er høyden min slettes ikke bra nok.

Det starter ved middagsbordet når vi er små: «Spis maten din, så blir du stor og sterk!» Det skal måles og veies, og jo større en blir, jo mer stas er det.

Gjennomsnittshøyden for norske menn er 180 centimeter, og ender du opp med å bli lavere enn dette, blir du straks sett på som mindre attraktiv.

Høydeskammen blir påført oss fra alle kanter, og vi er ventet å ti stille og akseptere det. Det akter jeg ikke å gjøre.

Når ikke opp til kravene

Høye menn har sant nok hatt en evolusjonsmessig fordel: Størrelse har betydd at man har kunnet slåss seg til mektige posisjoner og beskytte sine partnere mot ville dyr og ville menn.

Vi har derfor lenge vært programmert til å favorisere den høye mann. Studier viser at vi i dag ser på høye menn som penere, mer naturlige ledere og mer intelligente.

Dette blir en selvoppfyllende profeti for mange lave menn.

Det viser seg at vi i gjennomsnitt tjener mindre, tar mindre utdanning, fremstår sintere (det såkalte Napoleon-komplekset) og har flere psykiske problemer – inkludert selvmordstanker.

Sveiper ut fra høyde

Det er også slik at lave menn har det vanskeligere med å finne en partner. Jo høyere en mann er, jo mer sannsynlig er det at han er gift og har barn.

De høye kravene er særlig synlige på datingappene. Der kan man bli møtt med profiltekster som krever at mannen må være minst 180 for å i det hele tatt bli vurdert.

Det skal sies at forventningen også går motsatt vei. Problemet er at mens menn helst vil være litt høyere enn kvinnen, vil kvinner at mannen deres skal være mye høyere enn dem. En studie fra Nederland viser at menns ideelle partner er 8 cm lavere, mens kvinner er mest lykkelige når mannen er hele 21 cm høyere enn dem.

Siden norske kvinner i gjennomsnitt er 167, betyr det at alle norske menn helst burde vært 188 (!) for å være interessante.

Dette fungerer på en lignende måte blant homofile menn. «Aktive» homofile (de som foretrekker å penetrere) ønsker ofte lavere partnere, og «passive» homofile (de som foretrekker å bli penetrert) ønsker ofte høyere menn. Lave aktive homofile har ofte en like stor ulempe som heterofile menn.

LES OGSÅ: Øyvind trodde det skulle bli et katastrofeår, men så ...

Evolusjonen fortsetter

Høydefikseringen trenger likevel ikke å fortsette. Vi slår oss ikke lenger til makt i dagens Norge. Det er ingen kvinner eller homofile menn som trenger beskyttelse fra mannen sin.

Vi lever i et stadig mer strukturert og ikke minst teknologisk samfunn hvor fysisk styrke blir stadig mindre nødvendig, og hvor kunnskap og ikke minst følelser blir mer avgjørende.

Som Kathrine Aspaas skriver i Den emosjonelle evolusjonen (2018): «Når datamaskiner, roboter og kunstig intelligens avlaster oss i massiv skala, er det logisk å utvikle den delen der vi mennesker har våre fortrinn: omsorgsevne, emosjonell mestring og kompleks systemdesign.»

I fremtiden er det ingenting som bør tilsi at mannen må være høy og kvinnen lav. Tvert imot bør det være (emosjonell) intelligens som er mest attraktivt for begge kjønn.

LES: Her skulle en ny svømmehall stått klar i 2023

Noe å strekke seg etter

Vi må slutte med «spis dette, så blir du stor og sterk» til sønnene våre. La oss heller mate alle barn med bekreftelse på at det er hodet og ikke kroppen som gjør oss bra.

La oss stoppe å snakke om høyde er når vi skal date noen, og la oss heller utfordre oss selv på hva som virkelig er viktig. Hvorfor vil man føle seg liten når en ikke trenger beskyttelse?

Og kjære lave menn: Vi må vise oss selv og andre at vi er fornøyde med den vi er. For hvorfor skal vi ikke være det? I dag er det ingenting som sier at kroppen vår skal gjøre oss noe mindre kapable eller attraktive. La oss heve hodet og være stolte.

Det er til syvende og sist det eneste som er verdt å strekke seg etter.