Vi oppfordrer Norge til å vise solidaritet

I forbindelse med Covid-19 har situasjonen i Moria gått fra vondt til verre. Her bor det over 20 000 mennesker på et område beregnet for rundt 3 000, skriver Magne Midthjell.

I forbindelse med Covid-19 har situasjonen i Moria gått fra vondt til verre. Her bor det over 20 000 mennesker på et område beregnet for rundt 3 000, skriver Magne Midthjell. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Internasjonal solidaritet har alltid stått sentralt på 1. mai. Kravet om at Norge må bidra mer for å hjelpe særlig barna i flyktningeleirene i Hellas, støttes nå av stadig flere både lokalt og sentralt. 1. mai-komiteen i Tønsberg valgte derfor å vie årets solidaritetskonsert til dette viktige temaet. Dråpen i Havet vil rette en stor takk til komiteen for deres støtte.

Dråpen i Havet har tiltak i flere leirer i Hellas. Her vil jeg fokusere mest på Moria-leiren på Lesvos - ikke bare på grunn av de umenneskelige forholdene der, men også fordi Dråpen i Havet aktivt støtter den svært aktuelle aksjonen «Evakuer barna fra Moria nå».

I Hellas befinner det seg akkurat nå over 6.000 enslige mindreårige barn på flukt. Bare i Moria lever 1.200 enslige mindreårige gutter og jenter fra 4-17 år under helseskadelige, uverdige, søppelfylte og svært utrygge forhold.

Dråpen i Havet, som inntil nylig jobbet inne i Moria-leiren hver eneste dag, har sett med egne øyne hvordan barna der har det. Barn har en egen evne til å tilpasse seg sine omgivelser: Vi ser barn der som leker med hverandre, de finner pinner og papirfly, lager små båter av gammel plastikk som seiler nedover bekker med avføring og søppel. Heldigvis, så har barn denne evnen til å tilpasse seg til et visst punkt - men bare til et visst punkt. Vi har stadig oftere møtt barn som har mistet denne evnen. Barn som er apatiske, som har mistet språket, som driver med selvskading, og barn og ungdom som vil ta sitt eget liv.

Her kan Europa bidra, og vi ser nå at en rekke Europeiske land som Tyskland, Luxemburg, Portugal, Finland og Italia gjør nettopp det. Så hvorfor ikke Norge? Så langt har regjeringen sagt at de venter på en «felles europeisk løsning», som vi vet ikke vil komme, fordi land som Polen, Ungarn og Tsjekkia nekter å ta imot flyktninger når EU ber om det. Dette er land som også er kjent for sin antidemokratiske og autoritære utvikling. Ønsker Norge virkelig å bli assosiert med disse landene? Bør ikke vi vise solidaritet og videreføre de verdiene Nansen en gang sto for?

I forbindelse med Covid-19 har situasjonen i Moria gått fra vondt til verre. Her bor det over 20 000 mennesker på et område beregnet for rundt 3 000. Å holde avstand er rett og slett umulig. For å få mat må leirens innbyggere stå tett i kø i timevis hver dag. Man må også stå i kø for å gå på toalettet, og disse er ofte så nedgriset at mange finner andre alternativer. God håndhygiene er bare å glemme. Her finnes ingen butikk der du får kjøpt antibac eller håndsåpe. Det finnes knapt nok vann. I tillegg har mange av de som bor der en dårlig allmenntilstand, og helsetilbudet er på et minimum. Koronaviruset kan ramme ekstremt hardt her.

Vi oppfordrer Norge til å vise solidaritet, ved å ha to tanker i hodet samtidig: Hjelpe de som trenger det NÅ, og samtidig jobbe for langsiktige løsninger.

Dråpen i Havet sitt viktige arbeid i Hellas får ikke offentlige tilskudd, og baseres kun på innsamlede midler og frivillige feltarbeidere. Et bidrag til Dråpen i Havet sitt utrolig viktige arbeid for flyktninger i Hellas er internasjonal solidaritet i praksis!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags