Gå til sidens hovedinnhold

Vi støtter etableringen av Geitmyra Matkultursenter på Løkken

Geitmyra vil øke matglede og interesse for mat hos barn og unge.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I år fyller Tønsberg 1150 år. Det er trolig ikke tilfeldig at byen vår ble et politisk maktsentrum. Godt klima, sentral beliggenhet og gode jordressurser var viktige forutsetninger for gode liv og samfunn.

I dag er fortsatt vår matregion en av de viktigste i landet. Omtrent 30 prosent av landets grønnsaker produseres i fylket. Næringsmiddelindustrien representerer flere tusen arbeidsplasser. Reiseliv - og restaurant bransjen er i stadig utvikling. Potensialet er fortsatt stort for å produsere mer mat, og skape gode matopplevelser. Men en avgjørende suksessfaktor for å videreutvikle Tønsberg som matregion er fagkompetanse. Rekrutteringen til landbruksfag, mat - og restaurantfag har vært svak over lang tid. Vi er derfor svært begeistret over ideen om å etablere Geitmyra Matkultursenter i Tønsberg. Geitmyra vil øke matglede og interesse for mat hos barn og unge.

Geitmyra Matkultursenter ble første gang etablert i 2011 i Oslo, og ble senere etablert på Ringsaker, Kristiansand og Trondheim. Deres visjon bør støttes av de fleste: «vi skal bidra til å at så mange barn og unge som mulig blir glade i mat som gjør dem godt». Årlig besøker 4500 skolebarn Geitmyra for å lære om råvarer og lage god mat fra bunnen av. Undervisningen er praktisk og tar utgangspunkt i mat - og helsefaget, og knytter dyrking og matlaging sammen med andre teoretiske skolefag. Bruk av dyrkekasser, drivhus, varmkompost, innsektshotell, bakerovn og pedagogisk kjøkkenhage er eksempler på elementer som brukes i undervisningen. Ved å gi barna et nært forhold til maten vi spiser, vil barna være bedre forberedt til ta gode matvalg gjennom livet.

Les også

Har store planer for den gamle villaen: – Vil bidra til omdømmeøkning for Tønsberg-distriktet

Utredningen for etableringen på Løkken ved foten av slottsfjellet er gjennomført. Nå gjenstår en politisk beslutning i Tønsberg Kommune før Geitmyra eventuelt kan etableres i byen. Vi mener Geitmyra Matkultusenter vil være en berikelse for vår by og region. Det aller viktigste ved en etablering er at barn og unge får god matfaglig opplæring. Og kanskje vil flere bli interessert i et spennende yrke i en av våre næringer? Samtidig vil Geitmyra være med å skape et sterkere miljø, og være en god bidragsyter til å løfte vår matregion videre.

Vi støtter initiativet og håper Tønsberg kommune beslutter å etablere Geitmyra matkultursenter på Løkken i Tønsberg.

Therese Ryan, Fabrikksjef Nortura
Atle Christiansen, fabrikksjef Nortura Revetal
Arnt Harald Stange, Stange Gård
Stian Floer, Stasjonen
Bjørge Madsen, Skjaergaarden Gartneri
Trond Andresen, Styreleder Norske kokkers landsforening Vestfold
Peter Aronsen, Stange Kylling
Geir Fossnes, Gjennestad
Bernt Freberg, Hvasser Asparges
Pål Jacobsen, Meny Tolsvrød
Mathias Kruger, Færder Mikrobryggeri
Flemming Larsen, Flemming Egg
Jørn Aronsen, Arons
Øyvind Hagen, Quality Hotell Tønsberg
Christian Wernesen, Herr & Fru
Marcos Scorza, Hotell Klubben
David Dörrich, Kverneriet
Aadne Søyland, Gårdsand
Nicolaus Wedel Jarlsberg, Jarlsberg Hovedgård
Åsmund Bjertnæs, Bjertnæs & Hoel

Kommentarer til denne saken