Julen er så mye. I bunn av julefeiringen ligger historien om Maria og Josef og deres strabasiøse reise for en folkeregistrering som kulminerer i et gaveregn. Gull. Røkelse. Myrra. Om man tror eller ikke, så er det altså der vi er. I gaveregnet. Kulturell eller personlig kristen, julen blir feiret av de fleste, uansett ståsted. Det er da noe. Stort sett så er det likt uansett.

Noen har det travlere en andre. Noen bekymrer seg for gaveberget. Andre er likegyldige. Noen bruker masse. Andre har ikke noe å bruke. Det kan vi hjelpe til med. Frelsesarmeen er min og manges forlengede arm. Hva om vi bytter litt på merkelappene? Dropp navnet, bruk alderen og kjønn: Gutt 8-12, år, pike 9–13, gutt 12 år, pike 13. Bruk alle tenåringsvarianter du kan, lever pakka på Fretex. Og kjøp noe minimalt, helst brukt til egne familiemedlemmer.

LES OGSÅ (+): Familien Eriksen er nødt til å sette hele julestria på vent: – Det er ikke tid til å bli syk

Et lite utropstegn bør tåles. Og det blir sikkert nok av de ekstravagante gavene uansett. De har også et eget tre på Fretex der det henger lapper med ønsker, nettopp fra tenåringer. Ta en lapp, kjøp en gave. Gled et menneske med å oppfylle nettopp det de ønsker seg mest. Lever gaven på Fretex og jobben er gjort.

Vi trenger jo alle å bli minnet på at andre kan ha det vanskelig. Det er fantastisk at Frelsesarmeen hjelper til. Det er nitrist å alltid måtte gi til dem som har så masse fra før. Og så hyggelig å få hjelpe til der de ingenting har.

LES OGSÅ (+): Her møter Tulle og Karin hele spekteret av følelser

Skaperverket, Frelsesarmeens hyggelige kafé, er en gigantsuksess, et herlig treffsted. Der er du selvsagt velkommen. Jeg er der og tar en kaffe og vaffel innimellom. En fin måte å komme Armeens fine arbeide nærmere. Og møte andre. Det var der jeg så Juletreet for første gang. Det virkelige juletreet; det med lappene. Det har de satt opp i år også.

Det er mange som bidrar. «Her og Fru» på Teie har et superarrangement hvor Armeen synger julen inn, jeg har med litt juledekor og sørger for gevinster. Det er fast pris på arrangementet, pluss loddsalget. Alt går uavkortet til Frelsesarmeen. Ring og forsøk å få en plass, det koster i underkant av en plass på et julebord. Det er så mange måter å bidra på. Din er like bra som min. Desember er mørk for mange. Tenn et lys.