Gå til sidens hovedinnhold

Vibeke (35) har ryggmargsbrokk, men det stopper ikke henne fra å gyve løs på utfordringer: – Det er ikke skummelt å skille seg ut

Vibeke Høili Johansen mener det er viktig å se mulighetene som finnes.

– Dørstokkmila er kanskje lang for mange, men det er mye en kan finne på, selv i disse koronatider, sier Vibeke Høili Johansen (35).

Vibeke har ryggmargsbrokk. En diagnose som preges av bevegelsesnedsettelse i ulik grad hos dem som har det.

– Jeg kan gå og stå, men jeg har noe nedsatt følelse og bevegelighet i beina. De siste tre årene har jeg brukt på å prøve ut ulike typer trening for å se hva som passer kroppen min best, sier hun.

For alle

For Vibeke har trening og kosthold blitt en hobby over de siste årene.

– Det viktigste med min diagnose er å ikke bli for sliten. Jeg merker at jeg føler meg sterkere og hverdagslige oppgaver blir enklere når jeg trener fast. Det hjelper på psyken, humøret, søvn og energi, alt henger sammen, sier hun.

For litt over et år siden fikk Vibeke en trehjuls sittesykkel med hjelpemotor.

– Jeg tror det er mange flere som har en sittesykkel enn vi ser på veiene. De er kanskje redde for å bruke den og vise seg fram, men verden er til for oss alle, det er ikke skummelt å skille seg litt ut, sier hun.

Ved å vise fram sin egen sykkel, ønsker Vibeke å ufarliggjøre trening.

– Trening er for alle, selv om man har en funksjonshemning, sier hun.

For henne er det en kombinasjon av svømming, sykling, trening på treningssenter og fysioterapi som fungerer best.

LES OGSÅ: Maiken og Amanda satte seg et ekstremt mål: – Det blir første og siste gangen

Hverdagen blir enklere

35-åringen jobber som redaktør i Spina, medlemsbladet til «Ryggmargsbrokk- og Hydrocephalusforeningen», og holder ellers på med et bokprosjekt. Hun forteller at det fort blir mye stillesitting i hverdagen.

– Det er fort gjort å bli sittende, spesielt med hjemmekontor. Før kunne jeg kjenne mye på vondter i rygg og beina, nesten en stølhet, men det var fra å ikke gjøre noe. Nå blir jeg støl av å trene og bruke kroppen, men forskjellen er at jeg nå kan gå til bussen uten å bli andpusten, sier hun.

Selv om Vibeke alltid har hatt gåfunksjon, har hun merket en forskjell også på dette.

– Før kunne jeg ikke holde en samtale og gå tur samtidig, jeg måtte fokusere på bare det å gå. Det er mye hyggeligere å kunne være sosial og gå tur med noen, det kan jeg nå, sier hun.

Vibeke forteller at hun også klarer å holde tempoet med tantebarna.

– Det er skikkelig gøy at vi kan leke og herje litt uten at jeg blir for sliten eller må si nei. Det betyr mye, sier hun.

– Jeg trodde beina skulle kollapse når jeg nærmet meg toppen. Beina sa nei, men hodet sa jo, sier Vibeke Høili Johansen etter å ha syklet 16 kilometer tirsdag.

LES OGSÅ: Nå er Mari (23) fri til å reise: – Det blir veldig spennende

Til toppen av Slottsfjellet

Vibeke har brukt koronaåret på trening og tirsdag tok hun del i Ridderrennet. Et aktivitetsarrangement som vanligvis tar plass på Beitostølen.

– Siden vi ikke kan møtes fysisk i år, har de laget et digitalt renn som du kan gjennomføre der du er. Kriteriene er at man skal holde seg aktiv i minimum 30 minutter og gjøre det med minst ett annet menneske, forklarer hun.

Hun satte seg et mål om å sykle fra Barkåker til Slottsfjellet, og tilbake. En runde som, ifølge Google, er omtrent 15 kilometer lang.

– Jeg er ikke egentlig så opptatt av tiden eller avstanden, målet var å sette meg en rute og å gjennomføre den. Målet mitt er å komme til toppen av Slottsfjellet med sykkelen, men det kan hende vi må gå opp. Jeg må nesten bare se an hvordan kroppen reagerer på dette, sier hun mandag kveld.

Ledsageren på rennet er Roy Larsen, som hun har møtt ved treningssenteret Level.

– Roy tipset meg om arrangementet, og tilbød seg til å være ledsageren min som et privat initiativ. Han har motivert meg til å være med og prøve noe litt utenfor boksen, jeg har aldri vært med på noe sånt her før, sier hun.

Klokken 12 satte de i gang og halvannen time senere tikket gladmeldingen inn:

– Jeg klarte det! Det er helt magisk å ha klart å gjennomføre det. Jeg trodde beina skulle kollapse når jeg nærmet meg toppen. Beina sa nei, men hodet sa jo, står det i meldingen fra Vibeke.

LES OGSÅ: Bor du i Færder, har du sikkert sett John (32) løpende: – Dette skal jeg klare

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.