Victoria Tranhøy Hovde (18) og Hermine Dehli (18) har tatt et valg litt utenom det vanlige.
De to jentene fra Tønsberg går sisteåret på Greveskogen Videregående og er russ til sommeren.
Da vil elevene tradisjonen tro feire 13 års skolegang mot slutten av semesteret.
Russetiden feires på så mange forskjellige måter. Noen er på buss, noen er vandreruss, noen feirer med van, noen er med i foreninger og andre feirer ikke i det hele tatt.
– Faller naturlig
En økende trend har vært å feire russetiden i store gjenger, men det mener Hovde og Dehli kan miste sin hensikt.
– Russetiden har blitt mer og mer grupperinger som har ført til mye drama og utestenging. Noen gjør mye for å komme inn i enkelte gjenger og det handler til slutt mer om penger og status enn det handler om selve feiringen, sier Hovde.
– Vi tenker heller at man skal feire 13 års skolegang med de man i det minste bryr seg om og som man er glade i, sier Dehli.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
Hovde og Dehli har derfor bestemt seg for å gå sin egen vei og være russ bare de to sammen.
– Det er ingen vi har hørt om som har gjort dette før. Derfor er det en original ide som vi har gjort til vår egen, sier Dehli.
Hovde forteller at det faller mest naturlig, fordi de har vært bestevenner gjennom hele videregående.
– De første ukene av videregående ville alle bli kjent med alle. Vi møttes første uke i en spansktime, noe som var helt tilfeldig, sier Dehli som kun hadde den ene spansktimen, før hun byttet fag.
Etter det møttes de senere gjennom felles venner, men det tok ikke lang tid før de "klikket".
Dehli forteller at det bare tok noen uker før de ble bestevenner.
– Vi har jo andre gode venner også, men det er først og fremst hverandre vi stoler mest på. Uansett hvilke problemer vi har så kan vi alltid snakke om det med hverandre, sier hun.
Har ikke følt på noe press
Hovde og Dehli har vært på mange utenlandsturer sammen og har rukket å gjøre mye morsomt gjennom deres vennskap.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
De innrømmer at de ikke har følt noe særlig press om å være i en stor russegjeng.
– Vi har aldri direkte følt på et press om å være på en stor gruppe, men vi snakket om det litt i førsteklasse. Da vurderte vi ulike grupper og var på noen bussmøter, men følte aldri noe press på å være med på noe. Vi hadde ikke det samme behovet og ville heller feire med folk de liker uten og måtte imponere andre på en stor gruppe.
– Vi bryr oss ikke om hva andre mener så derfor kjører vi bare vår egen greie, sier Hovde.
Dehli forteller at det kan også være lettere å være to i russetiden.
– Russetiden har stadig blitt mer fokus på buss, penger og økonomi, så der får vi får noen fordeler. Det er også enklere for oss å rulle med russebussene. Vi føler ikke at vi mister noe, men heller at andre går glipp av det morsomme vi to gjør, sier Dehli.
Duoen
Hovde og Dehli la ut et innlegg på Instagram rett før årsskiftet for å avsløre hva de skulle kalle seg for. Det ble klengenavnet de har fått, nemlig "Duoen".
(Artikkelen fortsetter under bildet).
– Det er et klengenavn vi fikk av noen kompiser vi festet litt med og et navn vi har blitt kalt mye i ettertid. Derfor er det egentlig ganske morsomt og gjennomført. En ting som også er ganske gøy er at en av de som kalte oss "duoen" var også han som endte opp med å designe logoen vår, sier Dehli.
I ettertid har innlegget deres fått utrolig god respons.
– Bildene vi la ut kom ut på en utforsk-side på Instagram slik at bildene nådde ut til flere enn bare følgerne våre. Til nå har 70 000 sett bildet, vi har fått 1600 likerklikk og 400 har lagret innlegget. Vi har også fått mange meldinger fra venner og andre som sier at det er ikonisk, som støtter dette og som digger at vi gjør noe annerledes.
Dehli forteller at de gledet seg til å slippe navnet, men de hadde også noen forventninger om responsen.
– Altså siden ikke så mange har gjort dette før så forventet vi at folk kom til å snakke om det. Vi har hverandre og vi er ikke redde for reaksjoner. Likevel har vi snakket litt diskret til venner om at vi kanskje hadde noe på gang. I ettertid har det bare vært positive ord fra venner.
– Viktigste er å kunne være seg selv
(Artikkelen fortsetter under bildet).
– Har dere noen råd til de som egentlig vil være russ med de nærmeste eller feire i litt mindre gjenger?
– Vi tenker egentlig at man må gjøre akkurat som man vil. Man trenger ikke gjøre noe kun for å imponere andre eller for å få en bekreftelse. Vær heller russ med de som gjør deg godt, enten dere er 5, 12 eller 40. Viktigste er at man har det gøy og kan være seg selv med de man har rundt seg, sier Hovde.
Selv om de to gleder seg masse til russetiden så kommer likevel et liv etter også.
Det er noe Hovde og Dehli allerede har tenkt litt på.
– Planen videre er å reise rundt vi to sammen, enten det er på Interrail eller å backpacke i utlandet. Vi lever bare én gang og vi er ikke redde for å leve. Det skal nok komme mange bra opplevelser, forteller de.
Les også:Lukas (18) er en av Norges beste: – Det var kjærlighet ved første blikk
– En forutsetning
Bård Rune Romsøe Landa, konstituert rektor på Greveskogen Videregående, mener at det Hovde og Dehli har gjort er supert.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
– Jeg synes det er supert at venner finner sammen og feirer det som er viktig for dem. Det er nesten en forutsetning for en god feiring. Det er ikke så viktig om de er mange eller få, sier han.
Landa forteller at han ikke tenker så mye på størrelsene på gruppene så lenge de ikke ekskluderer andre. Han skjønner at gruppene har det gøy sammen, men legger stor vekt på at man ikke skal ty til ekskludering.
– Jeg har jo sett opp gjennom årene at mindre grupper er sterkere og mer inkluderende enn de store, hvor man kan regne med at noen tar mer plass enn andre. Det viktigste er å ikke ekskludere, verken innad i gruppen eller i forhold til andre, sier han.
Det Landa heller mener er en trist utvikling er at skoletilhørigheten viskes bort av gruppetilhørigheten.
– Russen er i utgangspunktet en stor gruppe, som omfatter alle avgangselevene på en skole. Dette med russegrupper er relativt sett nytt, og jeg syns det er synd at russegruppetilhørigheten har blitt sterkere enn skoletilhørigheten, sier han.
Russegruppe kjøpte sprit til 35.000 kroner fra sprittaxi: – Vi spydde med en gang
