Filmet jevnaldrende som hadde sex: Dømt på alle punkter

AKTOR OG BISTANDSADVOKAT: Her ser vi aktor Torunn Hallenstvedt Siqveland og bistandsadvokat Andreas J. Hoffstad i samtale under rettssaken.

AKTOR OG BISTANDSADVOKAT: Her ser vi aktor Torunn Hallenstvedt Siqveland og bistandsadvokat Andreas J. Hoffstad i samtale under rettssaken.

Artikkelen er over 1 år gammel

Den 17 år gamle jenta som filmet en jevnaldrende jente og gutt gjennom vinduet mens de hadde sex bak låste dører, er dømt på alle punkter i Sandefjord tingrett.

DEL

(Sandefjords Blad) Paret som hadde sex låste døren til rommet de var i, og det var mørkt der. Det de ikke visste var at en gardin, eller et teppe foran gardinene, hadde falt ned. Hvis man gikk ut på en veranda, kunne man lett se gjennom vinduet – og hva som foregikk der.

Dette var ikke de to i rommet klar over.

Den 17 år gamle jenta tok fram telefonen sitt, og filmet en videosnutt. Denne sendte hun kjapt ut på Snapchat, samt my story. 8–10 personer skal ha mottatt snapen. Folk som sto sammen med 17-åringen på verandaen, reagerte på at hun filmet og delte videoen. De sa at det «ikke var greit».

Slettet filmen

17-åringen valgte å slette filmen etter kort tid.

Hun var tiltalt for å ha tatt seksualiserte bilder av et barn under 18 år, samt for å ha krenket paret ved å filme uten tillatelse. 17-åringen erkjente ikke straffskyld, men hun erkjente de faktiske forholdene.

Politiet har under sin etterforskning ikke klart å finne filmen – de har bare fått den beskrevet. Det er heller ikke funnet indikasjoner på at den er blitt lagret av andre.

Det var allment kjent på skolen der de to går, at noen hadde filmet dem mens de hadde sex.

LES OGSÅ: Kvinne fikk tilsendt nakenbilder av yngre mann via Snapchat: – Har blitt en populær måte å sjekke på

Ba om betinget fengsel – på vilkår

Aktor, politiadvokat Torunn Hallenstvedt Siqveland, la ned påstand om 60 dagers betinget fengsel – på det særskilte vilkår at 17-åringen møtte de fornærmede til megling i konfliktrådet, og oppfylte alle avtaler som ble inngått. I tillegg mente aktor at jenta burde ha en bot på 5.000 kroner, og at telefonen hun tok videoen med, skulle inndras.

Forsvareren, advokat Geir Michael Enberg Jesinsky, mente at hans klient burde frifinnes, eventuelt ses på mildeste måte: Her forelå det unnskyldelig rettsuvitenhet, og da skal man ikke straffes. 17-åringen mente at det ikke gikk an å identifisere de to som hadde sex inne på det mørke rommet, og at hun ikke kjente til straffebestemmelsene på området.

Visste hvem hun filmet

Jenta hevdet i retten at hun ikke visste hvem hun filmet. Men en av de 8–10 som fikk snapen, spurte 17-åringen hvem som var på videoen. 17-åringen svarte umiddelbart med å sende navnet på de to fornærmede.

Den tiltalte jenta hevdet at hun la ut filmen kun på snap, og ikke my story – men det var på my story at et par av dem som fikk videoen, mottok den.

– Tiltalte visste hvem hun filmet, og hun visste at jenta var svært ung. Hun sendte filmen til minst åtte venner, og la den ut på my story, skriver retten.

LES OGSÅ: Nekter for å ha tatt seksualiserte bilder av unge jenter

Retten: – Ingen unnskyldelig rettsuvitenhet

Retten fant det klart bevist at det ikke forelå unnskyldelig rettsuvitenhet, slik forsvareren hevdet. Retten viste her til at jenta i politiavhør – sammen med sin advokat – forklarte at hun visste at det hun gjorde, var straffbart. Hun endret ikke på denne forklaringen før hun møtte i retten. Her hevdet 17-åringen at hun ikke kjente til regelverket.

– Dette er et tema som gjentatte ganger er belyst i blant annet mediene. Den som velger å filme og dele film av andres seksuelle aktiviteter har et særlig ansvar for å holde seg informert om hvor grensene for straffbarhet går, skriver retten i dommen.

Retten mente videre at det ikke var noen tvil om at de fornærmede kom til å oppfatte krenkelsen. Filmen ble tatt opp mens venner og skolekamerater av de fornærmede var til stede, og videoen ble spredd.

– Slike filmer er et økende problem

– Til tross for stort fokus og aktiv informasjonsformidling om temaet, synes filming og spredning fortsatt å være et økende problem, sier retten, og legger til:

– Filming av barns og ungdoms seksuelle aktiviteter uten deres kjennskap eller samtykke, er i seg selv krenkende. Spredning av slike filmer er en ytterligere krenkelse. Spredning gjør dette tilgjengelig for venner og kjente. Spredning medfører risiko for at materialet aldri vil la seg slette, og det er svært alvorlig. Dette vil normalt være en stor belastning, skriver retten.

Men det var noen formildende omstendigheter. Det var vanskelig å identifisere de to som hadde sex, og videoen ble raskt fjernet fra my story.

LES OGSÅ: Tar selvkritikk etter trafikkaoset: – Vi er fryktelig lei oss for det som skjedde

Tiltalte svært lei seg for hva hun gjorde

– Tiltalte framstår dessuten som svært lei seg for det hun har gjort, og har bedt de fornærmede om unnskyldning, sier retten.

Den tiltalte jenta, som møtte i retten med verge, ønsket ikke ungdomsoppfølging i saken.

Retten valgte å følge aktors påstand til punkt og prikke: 60 dagers betinget fengsel, under det særvilkår at jenta må møte til oppfølging i konfliktrådet, der alle avtaler skal oppfylles.

I tillegg ble det en bot på 5.000 kroner, samt inndragning av telefonen som ble brukt til filmingen.

Artikkeltags