Høyre ønsker at ungdom under 18 år bør få jobbe til midnatt. Flere i restaurant-, hotell- og utelivsbransjen sliter med å få kabalen til å gå opp, blant annet Foynhagen som har sagt til NRK at de ønsker at ungdom under 18 år skal kunne jobbe til midnatt.

– I dag må de slutte klokka 23, og det gir ingen mening, har nestleder i Høyre, Henrik Asheim uttalt i samme artikkel til NRK.

LES DE HVA DE LOKALE HØYRE-POLITIKERNE TENKER OM SAKEN:

Les også

Vi ønsker at ungdommen skal kunne jobbe til midnatt

Fulle mennesker

Det gir ingen mening, ifølge Asheim. Så da, grei som jeg er, skal jeg hjelpe deg litt. Sånn at du skjønner hvorfor det å sende en femten år gammel jente til å rydde bordene til fulle mennesker i Foynhagen eller et annet utested i landet, til klokken 00.00 midt i sommerferien, kanskje ikke det glupeste du har tenkt.

For jeg har vært på jobb på byen som kvinnelig journalist – og oh boy.

«Snuppa mi»

Med fem, seks, sju øl innabords blir gjerne eldre menn i overkant «joviale» (les: ekle som faen) og det sniker seg ut setninger av typen: «Jeg er egentlig gift, men jeg kan være singel for deg, jenta mi», «Snuppa mi, hva er nummeret ditt?» og «De buksene satt sykt fint på deg».

Dette har jeg og mine andre kvinnelig kollegaer opplevd flere ganger mens vi har vært ute på byen for å ta bilder eller skrive en artikkel. Siden vi ikke jobber på noe utested, har vi muligheten til å bare snu ryggen til disse mennene og dra tilbake på kontoret.

Hvis man derimot jobber på et utested, er det sjeldent man bare kaster fra seg uniformen og trasker hjem. Du er jo på jobb. Du er der for å jobbe. Det er man innforstått med.

Sliter med bemanning

Jeg er ingen ekspert på næringsliv eller utelivsbransjen, men nå sliter de med bemanning. Jeg kan tenke meg hvorfor.

Jeg vet at hvis jeg skal bli verbalt eller seksuelt trakassert hver gang jeg drar på jobb, ønsker jeg meg i hvert fall en høyere timelønn enn minstelønnen for ungdom. Den ligger på 114 kroner hvis du er 16 år, 123 kroner hvis du er 17 år og 137 kroner hvis du er 18 år.

Nå tenker jeg at høyere lønn ikke nødvendigvis løser problemet. Jeg tenker at det å jobbe med fulle mennesker på kveldene ikke er den ideelle arbeidsplassen for en som strengt tatt går på ungdomsskolen - til tross for en høyere lønn.

Har utestedene derfor vurdert å gi høyere lønn til de som faktisk er over 18 år? Da gjør de vel arbeidsplassen mer attraktiv for de som faktisk er gamle nok til å slå ned på slibrige kommentarer og som tørr å si ifra til ledelsen hvis de opplever noe som ikke er innafor.

Grisete menn

Nå er det også sånn at grisete menn dukker opp på utesteder før midnatt også, men da er det mindre sjanse for at de er overstadig beruset og snøvler ett eller annet som mest sannsynlig er sexistisk til en ungdom som har sin første sommerjobb, og er stresset nok som det er.

Kommentarer om hvor fin og deilig man er henger som sagt løst på utestedene når klokka nærmer seg 00.00. Det har kanskje ikke Asheim eller Tønsberg Høyres ordførerkandidat Frank Pedersen, selv opplevd.

Men nå kjemper han og Høyre i hvert fall for at landets uerfarne femtenåringen skal ha muligheten til å oppleve ekte, norsk sommerrølp.