Fortsatt krever enkelte land gyldig koronapass ved innreise, selv om smittesituasjonen er under kontroll. Koronapassordningen bør skrotes, mener FHI.

– EU-kommisjonen har bedt landene slutte med koronapass så snart situasjonen tillater det. Vi mener det bør skje snarest, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) til TV 2.

Poenget er borte siden vaksinerte kan bli smittet og kan smitte videre, sier han.

Bruken av koronasertifikat er beskjeden ved reising mellom land i Europa, ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet.

– Akkurat nå er det få steder man bruker ordningen aktivt, og da nesten bare ved store arrangementer, sier han.

LES OGSÅ: Nordmenn harryhandlet for 2,1 milliarder kroner i første kvartal

– Synkende aktivitet

De siste ukene har koronasmitten sunket kraftig her i landet. Det har også influensasmitten.

– Det er synkende aktivitet av COVID-19, men tallene må ses i lys av varierende anbefalinger og praksis for testing, sier Dagfinn Skaare ved Mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold.

Også influensasmitten dabber av. Faktisk er den til tross for en sen sesongstart i vinter under normalnivået for slutten av mai.

I løpet av et par-tre uker vil det knapt være influensasmitte ifølge statistikken for de siste årene.

På den tiden av året er det også vært lite koronasmitte i landet, i alle fall i Norge.

LES OGSÅ: Ekspertene advarer: Her er feriepenge-fellene du bør unngå

FHI vil trolig ikke anbefale ny vaksinedose til dem under 45 år

FHI vil trolig ikke anbefale at friske under 45 år skal ta en ny oppfriskningsdose. På sikt regner de med at kun de eldste vil få tilbud om årlig vaksine.

– Sånn det ser ut nå, vil det ikke bli anbefalt flere doser for friske folk under 45 år, men dette vurderer vi fortløpende etter den kunnskapen vi har om epidemien og vaksinen, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) til TV 2.

Onsdag denne uken sa avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI til NTB at de regner med å komme med nye anbefalinger rett etter sommeren om hva som skal skje med vaksineringen til høsten.

I et brev sendt til kommunene tidligere denne måneden skrev FHI at det mest sannsynlige scenarioet nå er at kommunene vil bli bedt om å tilby en ny dose til aldersgruppen 65 år og eldre og enkelte andre risikogrupper til høsten.

For friske i aldersgruppen mellom 45 og 65 år er anbefalingen nå tre vaksinedoser. Aavitsland sier til TV 2 at FHI er usikre på om det blir nødvendig med en fjerde dose til disse i høst.

– Det mest sannsynlige på noe sikt er at de eldste vil få tilbud om årlig vaksine, mens yngre personer kan klare seg uten. Det avhenger imidlertid av hvor langvarig effekten viser seg å være og hvilke virusvarianter som vil spre seg de neste årene, sier han.