Tør du gamble på ikke å bli sett?

FARLIG: Mange slurver med refleksbruk.

FARLIG: Mange slurver med refleksbruk. Foto:

Så er tiden her igjen. Den skumle tiden på året. Mørketiden.

DEL

MeningerNå må vi som fotgjengere og syklister skjerpe oss. Er det så mye forlangt at vi gjør oss synlige for hverandre i trafikken?

Jeg er langt fra alene som bilist om å oppleve nestenulykker. Her om dagen holdt det på å gå galt. Jeg kom kjørende en tidlig og regnfull morgen. Ut av intet kom en syklist kryssende foran bilen. Usynlig. Jeg bråbremser og får en puls som er høyere enn en maratonløper som nettopp har passert målstreken.

Det går akkurat denne gangen. Vi unngår sammenstøt. Så vidt. Syklisten knytter neven mot meg og rister oppgitt på hodet. Men at han ikke hadde lys på sykkelen – eller refleks på seg selv eller sykkelen – er han tydeligvis ikke like oppgitt over. Hadde jeg vært ham så hadde jeg nok tenkt meg godt om. I hvert fall blitt redd. Redd for å bli påkjørt.

Over 1,7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk. Det viser undersøkelse utført av TNS Kantar på oppdrag for Trygg Trafikk og SpareBank1 høsten 2017. Marginene mellom en nestenulykke og en alvorlig ulykke er små.

OGSÅ I BYEN: Hvor viktig det er å bruke refleks også i byene viser dette bildet, som er tatt en mørk, våt høstkveld.

OGSÅ I BYEN: Hvor viktig det er å bruke refleks også i byene viser dette bildet, som er tatt en mørk, våt høstkveld. Foto:

For folkens. Er det egentlig så mye forlangt. At vi gjør oss synlige for hverandre. Jeg er selv syklist og fotgjenger til tider, og da må jeg være bevisst på dette. Som bilist vet man hvor vanskelig det er å oppdage de «usynlige» myke trafikantene. Det skjer altfor mange ulykker.

Og vi som voksne må sørge for at barna våre har lys på syklene og refleks på jakka. Også her slurves det masse. Det ser jeg hver eneste dag.

Dette er ingen moralpreken. Heller et rop om hjelp. At vi alle hjelper til. For det er egentlig veldig lett. Lett å gjøre seg synlig. Hvis vi bare gidder! Og selv om det er gatelys der du ferdes så gjør ikke dette deg nevneverdig mer synlig av den grunn. Så bruk refleks.

– Uten refleks så gambler du med din egen sikkerhet. Bilistene har selvsagt et stort ansvar for å unngå å kjøre på deg, men du bør gi dem en mulighet til å oppdage deg. Konsekvensene om du blir påkjørt vil uansett gå utover deg selv. Det hjelper lite å skylde på bilisten om du skulle bli hardt skadd eller i verste fall drept. Derfor må du selv sørge for å bli sett, har skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring tidligere uttalt.

Visste du dette?

■ 35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket.

■ Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand hvis du bruker refleks.

■ Når bilen bruker nærlys er du synlig på 140 meters hold med refleks.

■ Uten refleks er du synlig først på 25 meters hold. Det tilsvarer cirka ett sekund hvis bilen kjører i 80 km/t.

■ Med refleks reduseres risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 prosent.

■ Hvert eneste år dør mellom 10 og 20 fotgjengere i trafikken, mens rundt 550 blir skadd. Om lag 35 prosent av dødsulykkene med gående skjer når det er mørkt.

■ Trygg Trafikks fysiske tellinger viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks. Dårligst er voksne i alderen 30+ og menn. Flinkest er barna.

Kilde: Trygg Trafikk og Sparebank 1 Forsikring

Artikkeltags