Klimautfordringen er en global og omfattende krise, som kan virke ganske håpløs å forholde seg til. Det er mye som må gjøres på globalt nivå, men ikke desto mindre har hver og en av oss utrolig mye makt som velgere, og ikke minst som forbrukere! Stortinget kan virke fjernt og elitistisk, men deres oppgave er å lytte til oss. Deg og meg. Og som historien har vist gang på gang, er det nettopp engasjement og bevissthet i befolkningen som ofte skal til for å sette i gang en endring.

Det er mye du kan gjøre som forbruker. I løpet av en vanlig uke tar man utrolig mange valg, mer eller mindre bevisst. Kjøper du kjeks med palmeolje, eller velger du den varianten som smaker helt likt – men som er uten? Takker du ja til pose i butikken, eller tar du med din egen? Kjører du hvis det tar deg ti minutter å gå til jobben, eller velger du da heller å ta beina fatt? Vasker du buksene dine etter bruk i to dager, eller lufter du dem heller når de uansett ikke er skitne? Velger du den vanlige pølsa på IKEA, eller prøver du heller de utrolig fristende vegetarpølsene de selger? Jeg er fullt klar over at mange miljøvennlige valg ikke er like enkle for alle. Men derfor er det så fint at det er så mange ulike ting man kan gjøre, som alle sammen bidrar litt! Det viktigste for meg, er at det å ta miljøvennlige valg ikke blir forbeholdt en liten, sær gjeng med ungdomsaktivister, men at alle bidrar der de kan – for det er nettopp da det monner!

Skriv for klima

Denne teksten er et av bidragene i Tønsbergs Blads skrivekonkurranse for ungdom under 26 år. Tema er klima og miljø.

Les flere av konkurransebidragene her.

Jeg vil oppfordre til å benytte deg av dine påvirkningsmuligheter som forbruker og samfunnsdeltaker! Påvirk politikerne, som tross alt er valgt av og ansvarlige overfor oss, og bruk stemmeretten din. Sett deg inn i de sakene du synes er viktige, og undersøk hva de ulike partiene mener om disse. Skap deg gode forbruksvaner, ved å gjøre små og store grep som oppleves som overkommelige i din hverdag. Hvis du er imot nedhugging av regnskogen, er det å avstå fra å kjøpe produkter med palmeolje, det enkleste du kan gjøre for å vise at dette er noe du bryr deg om. Hvis du er imot barnearbeid, ikke støtt bedrifter som du vet driver med det. Hvis du er imot en industri som behandler dyr som varer – velg vegetarmat! Veldig mange har gode holdninger, og for mange gjenstår det bare å bevise det.

Det kan virke kronglete og vanskelig å endre vaner man har hatt i mange år, kanskje siden man ble født. Men i dag har vi ufattelig mye god kunnskap, svært lett tilgjengelig! Det gjelder å sette seg litt inn i hvordan bedriftene du støtter produserer sine varer. Dyrevernalliansen har for eksempel en app som heter Dyrevennlig, som gjør det enkelt å finne dyrevennlige produkter – både innen kosmetikk, klær og mat. Og begynn i det små, ingen trenger å bli noen superhelt over natta. Det viktigste er å gjøre seg selv opplyst, og at man handler i tråd med det man står for.

Og det å være miljøbevisst handler ikke bare om å kutte ut ting eller endre forbruksvaner. Det handler vel så mye om ren folkeskikk. Ikke la andre måtte plukke opp ditt skitne, og potensielt smittebærende munnbind – ta det med til nærmeste søppelkasse eller med hjem i en liten pose. Munnbind som ligger strødd rundt, kan vikle seg rundt beina på fugler eller andre dyr, og potensielt ta liv. Lignende problemer har vi sett i årevis, med stadig opphopning av plast, blant annet i havet og på strender. Dette skyldes bedrifters og nasjoners mangelfulle søppelhåndtering, men også i stor grad forbrukere. For hver tyggis eller takeaway-boks du kaster på bakken, blir det en ekstra ting på bakken eller i havet som burde vært et helt annet sted. Det skulle ikke være nødvendig å si, men hver og en må ta ansvar for sitt eget avfall. Dette er trolig det enkleste du kan gjøre for å gjøre verden til et litt bedre sted.

Som forbrukere har man det privilegiet at man kan så frø som kan vokse seg store som trær. Man har potensielt enorm makt, ikke minst hvis vi alle står sammen. Begynn å vise andre hva du står for, og få med deg flere på laget. Ikke spør hva fellesskapet kan gjøre for deg, men spør heller hva du kan gjøre for fellesskapet!