BYGGMAGASINET

i Tønsberg 2020

PET-4.jpg

Slik lader du elbilen din sikkert og effektivt!

Har du allerede kjøpt eller planlegger du å kjøpe elbil? Da er det viktig at du også investerer i en trygg ladestasjon! Med en løsning fra PET Installasjon, er du garantert på den sikre siden.

pet-installasjon-logo-2-172x65_c.png

ANNONSØRINNHOLD FRA

Stadig flere nordmenn kjøper elbil, og de siste 2-3 årene har markedet nærmest eksplodert. Samtidig med økningen i antall elbiler på veiene, har det også blitt mer fokus på hvordan bilene lades.

Alle som planlegger å kjøpe elbil oppfordres til å investere i trygge, sikre og effektive ladestasjoner.

Pål Tvede Eriksen er saksbehandler og prosjektleder i PET Installasjon AS. Han forteller at mange hverken er klar over reglene som gjelder for elbillading i boliger – eller tar investeringen med i bilbudsjettet.

– Mange vet ikke at du må installere en egen kurs for elbillader. Du kan ikke bare lade fra en vanlig stikkontakt. Med en dedikert ladestasjon kan du lade bilen både raskere og ikke minst sikrere, forteller han.

Enten det er en ren elbil eller en hybrid, stilles det strenge krav til hvordan den lades. Det krever mye strøm å lade en bil, og det tar relativt lang tid å lade batteriet helt opp.

– Hvis du ikke lader bilen på riktig måte, kan det føre til overoppheting og dermed fare for brann. Derfor må du alltid lade på en godkjent ladeløsning som er installert av sertifiserte fagfolk, understreker Pål.

PET-2.jpg

Skal du lade elbilen din hjemme, kan du ikke bruke en vanlig stikkontakt. Med en egen ladestasjon er du sikret en trygg og effektiv løsning.

Velg løsning etter behov

Å installere elbilladeren selv er med andre ord ikke et tema. Har du planer om å kjøpe elbil, lønner det seg derfor å kontakte PET Installasjon allerede nå. De kommer gjerne hjem til deg for å se på muligheter og eventuelle begrensninger.

Løsningen avhenger av hvor mye og hvor ofte du kjører, samt kapasiteten til det elektriske anlegget.

– Det er ikke nødvendigvis slik at du trenger en stor lader fordi du har en stor bil. Ladekapasiteten er mer avhengig av hvor mye du kjører i løpet av en dag. Mange overvurderer faktisk behovet de har for å lade bilen når de er hjemme, forklarer Pål.

Han forteller at det finnes ulike ladere, men at standard maks ladekapasitet for hjemmebruk er 22 KWh. En godkjent ladeløsning koster fra ca. 4000 og opp til ca. 20000 kroner.

– Kostnadene varierer, alt etter hvor du vil ha laderen montert og om det er plass til en dedikert kurs i sikringsskapet. De aller fleste installasjoner i boliger er unnagjort på mellom to og fem timer, sier Pål.

4 tips til trygg lading

1. Sjekk kapasitet og tilstand før lading
Mange elbileiere har installert ladestasjon til lading av elbilen hjemme. Om du ikke har dette, men bruker vanlig stikkontakt, bør du få en elektriker til å sjekke om det elektriske anlegget ditt tåler belastningen og at ladekontakten er i orden.

2. Unngå varmgang
DSB anbefaler at kontakten du skal bruke til elbil-lading er sikret med maks 10 ampere. Dette er for å redusere sannsynligheten for varmgang. Lading av elbil belaster nemlig kursen maksimalt over mange timer. I tillegg bør kursen bare benyttes til lading og ha installert egen jordfeilbryter. Dette er kravet dersom det planlegges ny kurs for lading av elbil.

3. Installere egen kurs
Noen biler har dessuten så stor batterikapasitet at det kreves høyere ladestrøm for å få ladet batteriet over natten. Da kan det være behov for å installere en egen 32A trefase kurs frem til en spesiell ladekontakt. Har du en slik bil kan det hende du må søke nettselskapet om å øke kapasiteten på abonnementet ditt og øke størrelsen på inntakssikringen til huset.

4. Velg riktig ladeutstyr
Ladeutstyr for elbiler kan deles inn i tre kategorier; hurtiglading, semi-hurtiglading og normallading. Hjemme er normallading ofte det mest praktiske og kostnadseffektive alternativet. Det finnes tre ulike måter å normallade elbilen på - mode 1, mode 2 og mode 3.

Les mer om trygg lading av elbil

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

PET-9.jpg

Installasjon av elbillader må utføres av et autorisert elektrofirma. Dennis Lundhaug i PET Installasjon har lang erfaring på feltet.

Smart hjemmelading

PET Installasjon leverer ulike typer ladestasjoner – fra enkle løsninger som ivaretar sikker lading av én bil, til smarte løsninger som ivaretar hele boligens strømbehov.

Du kan styre strømforbruket fortløpende, i takt med behovet. Det vil si at du kan redusere lading av bilen mens middagen lages og vaskemaskinen går, for deretter å øke ladekapasiteten.

Hvilken løsning du bør velge avhenger av eksisterende strømkapasitet i huset. Har du et gammelt elektrisk anlegg kan det være nødvendig å oppgradere. Skal du koble elbillader til eksisterende anlegg, stilles det også krav til overspenningsvern.

– Du bør ta en helhetlig vurdering på hvor mye strøm du har tilgjengelig og hvor stort behov du har. Vi kan ta en befaring for å se på mulighetene. Da kan vi bedre komme med gode råd om hva som lønner seg for deg, sier Pål.

PET-7.jpg

PET Installasjon er et veletablert firma i Tønsberg, som utfører alt innen elektroinstallasjon på alle typer bygg.

Kvalitet i alle koblinger siden 1982

PET Installasjon er et av Tønsbergs eldste firma i sin bransje. Med en historie som går helt tilbake til 1982, har de etter hvert blitt et velkjent navn og et trygt valg for alle med behov for en erfaren elektroinstallatør.

Firmaet tilbyr et bredt spekter av tjenester, og utfører alt av elektroinstallasjoner i private boliger, industribygg og næringslokaler. Oppdragene er i forbindelse med både nybygg, rehabilitering, service og vedlikehold.

– Vi installerer alt fra en enkelt stikkontakt til komplette anlegg for blant annet elbillading, solceller, internkontroll, smarthus, varme og energistyring. For oss er ingen jobb for liten, forteller Pål.

Elektro er fagområde hvor myndighetene stiller strenge krav til at arbeidet utføres av sertifiserte bedrifter. Med alt arbeid som gjøres av et autorisert firma, følger det en samsvarserklæring som dokumenterer at alt er forskriftsmessig utført.

– Dersom du ved tilsyn fra Det Lokale Eltilsyn ikke har en samsvarserklæring på ting som er gjort i senere tid, vil du få et avvik. Da må du få en sertifisert elektriker til å gjøre jobben på nytt. Det eneste du har lov til å gjøre selv, er montering av løs installasjon som er plugget i stikkontakten, understreker Pål.

PET Installasjon AS

  • Et av Tønsbergs eldste elektroinstallasjonsfirmaer, med en historie som går tilbake til 1982.
  • Holder til i moderne lokaler i Halvdan Wilhelmsens Allé på Kilen.
  • Autorisert elektroentreprenør og ekom-installatør, som utfører alt innen elektro, internkontroll, alarm og tele/data.
  • 36 ansatte som utfører alt av elektroinstallasjoner i private hjem, industri, næring og boligbygging.
  • Godkjent opplæringsbedrift og tar inn nye lærlinger hvert år.

Kontakt oss

Adresse
Halfdan Wilhelmsen Allé 37, 3117 Tønsberg

Åpningstider
Mandag – fredag: 07:30 - 15:30

Telefon: 33 30 13 90
E-post:  firmapost@petinstallasjon.no

24/7 vakttelefon: 91 87 60 00

Se vår hjemmeside for mer informasjon
Følg oss på Facebook


NESTE

Artikkel

FORRIGE

Artikkel