Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Fem perler i øst

Annonse fra Torp

Endelig, det perfekte avbrekket står på programmet og ferden går møt øst – dét er et must når oppholdet skal være bra, uten å tømme lommeboka! Her følger fem feriefavoritter og weekendvinnere, for prisbevisste barnefamilier, venninnegjengen eller voksne par som vet å prise livet. Og samtlige er bare en svipptur unna, fra Torp.

Ting å gjøre i Riga

· Prøv ett av de mange dag-spa’ene dersom du ikke vil forlate bykjernen

· Kjøpesenteret mc2 er et must, og alt annet enn "typisk østeuropeisk"

· Den gotiske Peterskirken, med enestående utsikt fra kirkespiret

· Domkirken, Baltikums største kirke med ett av Europas største orgler 

(Foto: Colourbox)

Er du på jakt etter et feriekupp, hvor dere får det litt varmere, finner langt finere strender eller bykjerner, og både bor og spiser bedre (men mye billigere) enn her hjemme? Da bør du sjekke ut de fem kulturbyene Riga, Gdansk, Vilnius, Warszawa og Katowice–Krakow. De har stadig flere nordmenn «på samvittigheten», i positiv forstand.

RIGA: Gamlebyshopping og golfavbrekk

La oss starte i Latvias storstue, Riga, hvor man får alt fra «bare kna» til luksus-spa ... uten å sprenge lommeboka. En weekendvisitt til denne jugendperlen i øst, er dermed å anbefale for livsnytere i alle aldre. Riga er Baltikums bankende hjerte. Og gamlebyen, Vecriga, er sjarmøren, med et mylder av trange middelaldergater, smug og torg under gotiske spir og steinfasader. I tillegg regnes sentrum som den beste samlingen av art nouveau-bygninger i Europa, med en selvfølgelig plass på UNESCOs verdensarvliste. Gamlebyen er også shoppingsentrum, og i gate nummer én, Audeju, ligger det mange spennende butikker.

Imens kan jo de mindre shoppingglade ta en tur til Ozo Golf Club – den første 18-hullsbanen i Latvia. Beliggende bare en 10-minutters kjøretur fra sentrum, med en pris for "the Best Natural Architecture Project in Latvia", er dette et populært stoppested for feriegolferne.

Fra kna til spa i Riga

En annen tur som bør tas mens man er i Riga, er den korte togturen til bade- og kurområdet Jurmala. Dette var lenge et populært rekreasjonssted for Sovjetunionens mektigste menn og den russiske tsarfamilen. I dag er det vi skandinavere som blir behandlet som grever her. Byen er kjent for sine svovelholdige kilder og livgivende gjørme, som utnyttes til det fulle i de mange, flotte spa-anleggene – så her er det bare å «benke seg» for en real massasje – eller rett og slett spa seg ned hele sommerferien!

Ting å gjøre i Gdansk

· Gdansk Nowy Port fyrtårn, ett av de vakreste fyrtårnene i det Baltiske hav. Åpnet i 1894. Spektakulær utsikt mot Gdansk havn, Westerplatte og hele Gdansk-bukta.

· The Hewelianum centre, «Akershus festning møter Teknisk museum». Anbefales!

· Oliwa Zoo, en av de beste dyreparkene i Øst-Europa ligger i Gdansk. Over 1 200 dyr fordelt på 200 arter og eget retrotog som tar deg rundt i parken.

(Foto: Colourbox)

GDANSK: Stranden i Sopot

Apropos sommerferie; Visste du at det er hot å booke tur til Nord-Polen for tiden? Det er nemlig ikke bare helgetur-farerne som trives i Øst-Europa, også sommerferie-budsjettet liker polske priser. I tillegg får du oppfylt drømmen om en ekte sydenstrand. Sopot seiler dermed opp som en av våre nye solfavoritter.

Denne badenabobyen til Gdansk, ligger idyllisk til ved Østersjøen, og har gjennom

historien vært feriestedet for de privilegerte. Nå lyser den opp som et billig familieferie-mål for oss nordmenn – noe særlig de med små barn vet å sette pris på. Så hva med å ha dette som sommerferiebase i år, og nyte det beste «Tri-City»; Sopot, Gdansk og Gdynia, har å by på for store og små?

Shopping og severdigheter i Gdansk

Gdansk, hansabyen som er litt «mini-Amsterdamsk», regnes faktisk som en av de aller vakreste middelalderbyene i Europa. De største severdighetene er for det meste bygget i gotisk stil, blant annet verdens største mursteinskirke, Mariakirken. Sentralt i byen står også de mange portene, slik som Bodporten, Kranporten, Den høye port, Den grønne port og Den gylne port. Men byen har også vært en viktig port for politikken, med Lech Walesa og solidaritet i spissen.

I dag er Gdansk en turistmagnet med sine nydelige bygg, koselige fortauskafeer og ikke minst nærheten til milelange strender ut mot det Baltiske hav. I tillegg er det finfine shoppingmuligheter, prisene på behagelige spa-behandlinger er overkommelige og strendene frister med det meste man måtte ønske seg av vannaktiviteter, så her er mulighetene mange!

Ting å gjøre i Vilnius:

· TV-tårnet, med roterende observasjonsdekk 165 meter over bakken, eller hoppe i strikk fra 280 meters høyde!

· Vilnius er kjent som Nord-Europas grønneste by, så besøk Vingis park, med en botanisk hage, joggeløyper og selvfølgelig restauranter.

VILNIUS: Billig helgetur for livsnytere

Europeisk kulturhovedstad, billig å bo, enda billigere å spise, shopping i pose og nett, for ikke å glemme bra spa. Jentetur, vårtur eller vår tur – dere vil til Vilnius! Byen omtales som Prahas lillesøster og det neste Berlin, og er enkel å bli venn med. Litauens hovedstad er omtrent som Oslo i innbyggertall, men fremstår som mer oversiktlig. Man kan faktisk gå over alt på snaue 20 minutter. Dét er også tiden det tar med taxi fra flyplassen og inn til sentrum (billigst å bestille bil), før dere er klar for en helg med nytelse og livsglede! Bo gjør dere i den koselige gamlebyen, som er kjent for sine fantastiske bygg og selvsagt innehar en plass på UNESCOs verdensarvliste.

En feriehverda' som er både billig og bra

Cost of Living Index Rate viser hvor i verden det er dyrest å bo. Ikke overraskende er Norge med i tetgruppen her, mens Vilnius havner som 280-og-no' på listen. Dét gir seg gunstige utslag i alt fra priser på mat og drikke til shopping og spa-behandlinger. Og resultatet sees i bybildet; dette er byen for jenteturer! Ikke så rart, når man kan få en real egotrip med full spapakke for under tusenlappen! I tillegg har Vilnius et utmerket uteliv og er sjarmerende på dagtid, med fortauskafeer på hver en solrik plass, så ta plass!      

Fra kirker til KGB

Gediminogaten er den beste gaten for shopping, men det mest yndede fotoobjektet, er den hvite katedralen i enden. Faktisk er det over 40 kirker i Vilnius, samt et eget «mirakelmaleri» av nådige Jomfru Maria i et kapell ved Gate of Dawn, én av ni forsvarsporter som ble bygget i Vilnius på 1500-tallet. Det sies at verket har overjordiske evner, og folk strømmer hit for å be om mirakler. Underverker var det derimot ikke mange av i «Ondskapens hus» – KGBs tidligere hovedkvarter frem til Litauen ble fritt i 1991, med eget henrettelseskammer i kjelleren. I dag er det omgjort til et museum, og leverer inntrykk som fester seg.

Ting å gjøre i Warsawa

· Ta heisen opp til 30. etasje i Kulturpalasset, Stalins ubeskjedne gave til landet, hvor byen beskues i fugleperspektiv.

· Marie Curie-museet i Freta-gaten.

· Hjemmet til Chopin og Chopin-museet, eller det mer fengslende Pawiak-museet, ett av fengslene som nazistene brukte under andre verdenskrig. 

(Foto: Polish Tourist Organisation )

WARSZAWA: En perfekt helgetur-miks!

Polens hovedstad har for lengst ristet av seg kommunismens grå slør. Warszawa er nemlig byen som aldri gir opp, hvor gammelt er nytt, det lukrative er rimelig og uteområdene er in-steder. Warszawa har en sønderskutt historie og en befolkning med vilje av rustfritt stål! Mye av det du ser når du rusler rundt i den ærverdige gamlebyen, lå faktisk i ruiner etter andre verdenskrig. For så å bli møysommelig bygget opp igjen som det var – gjenskapt etter gamle fotografier og plantegninger. Resultatet kan lure (og fascinere) den mest erfarne turist. Så er også byens bestrebelser belønnet med en oppføring på UNESCOs verdensarvliste, med god grunn!

Value for money i Warszawa

Lenge var Polen forbundet med grå betongblokker og snodige små biler. I dag skyter økonomien i landet fart, fargene har igjen inntatt fasadene og turistene har oppdaget hvor mye «value for money» man får her. En drosjetur langs den gamle «kongeveien», forbi presidentpalasset, universitetet og presidentens residens, Belvedere, til det storslagne barokkpalasset Wilanow, ca. én mil utenfor sentrum, anbefales. Et annet stopp dere må legge inn, er Lazienki-parken med alle sine ekorn og påfugler. For ikke å glemme de vakre friluftskonsertene som holdes gratis sommerstid ved Chopin-monumentet.

Bo adelig, spis rimelig!

Et annet argument for å reise til nettopp Warszawa, er at det fortsatt er svært billig her. Spesielt gjelder dette på hotellene og restaurantene, men også shoppingen frister. Her finner man alle de kjente merkene og Warszawa byr i tillegg på ett av Europas største kjøpesentre, så det er ingen fare for at du skal reise tomhendt hjem igjen! Er du på jakt etter det mer autentiske, kan kontinentets angivelig største loppemarked, «det russiske markedet», også være verdt et besøk. Lopp 'till you drop!

Ting å gjøre i Krakow

· Sjekk Instagramkontoen KrakowPlaces for tips om restauranter, kafeer og barer, hvorav bl.a. Charlottes bistro (Plac Szczepanski 2 ) er veldig populær, med sin franskinspirerte stil.

· Saltgruvene i Wieliczka byr på en unik undergrunnstur med sine 300 kilometer lange gruveganger og salt-utsmykkede haller.

· På kalksteinsklippen Wawel ligger katedralen fra 1322 og det gamle kongeslottet (museum). Slottets borggård er en av de vakreste i Europa.

KATOWICE: Smmmakfull fortsettelse følger …

Et besøk i Katowice, hovedstaden i Schlesien-regionen i Polen, får nok mange til å tenke mer på en forretningsreise enn på turistopplevelser. Byens industrielle preg harmonerer ikke umiddelbart med en romantisk tur for to – likevel «besøkes» den av millioner av turister hvert år. Det er nemlig her i Katowice at de fleste rundreiseturistene i området starter sin tur, før de fortsetter til langt mer kjente Krakow, som ligger ca. 1,5 time unna med buss (avgang hver halvtime). Men har du bare én kveld i Katowice (før turen fortsetter), bør du spise på Cadenza i konserthallen. Den er å finne på listen over Polens 100 beste restauranter i 2016, og prisene er også spiselige; med lekkert danderte retter til under hundrelappen! Har du ennå litt mer tid til rådighet, råder Natalia Wòjcik ved Katowices turistkontor deg til å titte innom hovedgaten, Ulica Mariacka, som er byens kulturelle (og livlige) sentrum, med mange puber, club'er og forestillinger.

Neste stopp; KRAK-WOW

Flere millioner turister hvert år kan ikke ta feil: Kraków er verdt en visitt! Med sin rike historie og vakre bygg, er byen for lengst innlemmet på verdensarvlisten, og i sentrum for all oppmerksomheten ligger markedsplassen (Rynek Główny). Dette er den eldste middelalderplassen i Europa, og kanskje også en av de vakreste. Ett av byggene verdt en ekstra stopp, er Sukiennice, eller «kleshallen», som ble bygget på 1300-tallet for å beskytte handelsmenn mot vær og vind, og som i dag er ett av byens ikonbygg. En annen kjent «beskytter» i byen er uten tvil Schindler. Forut for den annen verdenskrig hadde byen ca. 70 000 jøder. Av disse overlevde kun 6000 krigen. Oskar Schindlers fabrikk i Podgórze er i dag omgjort til et museum, som føyer seg uslettelig inn på listen over minnerike opplevelser i Krak-wow!


Bare en svipptur unna? JaWizzt!

TORP Sandefjord lufthavn er en av Norges største private lufthavner, med et omfattende nasjonalt og internasjonalt rutenett, som opereres av bl.a. Wizz Air, Widerøe, KLM, Ryanair og Norwegian, samt charteroperatører.

Wizz Air etablerte seg på flyplassen høsten 2006, og har siden bygget seg opp til å bli en betydelig aktør, med flere hundre tusen passasjerer årlig. Riga, Gdansk, Vilnius, Warszawa og Katowice–Krakow er noen av destinasjonene som betjenes direkte fra Torp. Sjekk tilgjengelige billetter her.

Hjemmeside. http://www.torp.no

Følg «favorittflyplassen» på Facebook!

Redaksjonen i Tønsbergs Blad har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet