Annonsørinnhold fra Norsk Tipping

Hva er dette?

GODT SAMHOLD: Hos Tjøme og Hvasser Røde Kors er det fire vaktlag som bytter på. Her er Oda (til venstre), Egill, Iver og Thea klare for en helgevakt i august.
GODT SAMHOLD: Hos Tjøme og Hvasser Røde Kors er det fire vaktlag som bytter på. Her er Oda (til venstre), Egill, Iver og Thea klare for en helgevakt i august. Foto: Spray

- Å vite at man utgjør en forskjell på liv og død er en utrolig følelse

Hver helg bruker en håndfull frivillige fritiden sin til å redde andre menneskers liv i området rundt Tønsberg.

Annonsørinnhold fra

Tjøme, natt til 20. juli i år. Det er mørkt, men varmt i været. En av disse sommernettene vi lengter etter gjennom hele vinterhalvåret. Fjorden har vært full av båter og glade mennesker hele kvelden. Men en god stund etter de fleste har hengt badebuksa til tørk, får politiet i Tønsberg en melding. En båt har kantret, 8 personer har falt i vannet.

Få sekunder senere går også alarmen hos Tjøme og Hvasser Røde Kors. Nå handler det om liv og død.

- Veldig mye som skjer om sommeren

Tjøme, august 2019.

For Egill Elvestad og hans team av frivillige i hjelpekorpset tilknyttet Tjøme og Hvasser Røde Kors, er det ikke bading, god drikke i skjærgården og grilling som gjelder. De er i full sving med å forberede seg til helgens vakt.

KORSPLEDER: Egill Elvestad har vært frivillig for Røde Kors i tre år. I 2018 ble han stemt frem som korpsleder for Tjøme og Hvasser Røde Kors. Her er han som båtfører på redningsbåten «RC Veritas».

Dette er Grasrotandelen

 • Norsk Tipping gir hele sitt overskudd til samfunnsnyttige formål. Grasrotandelen gir deg som spiller mulighet til å bestemme hva deler av overskuddet skal gå til.
 • Blant mer enn 30 000 lag og foreninger over hele Norge, kan du velge én som skal få *sju prosent av summen du spiller for. Det koster deg ingenting ekstra, men kan ha stor betydning for laget eller foreningen du velger. Det påvirker ikke din spillinnsats, vinnersjanse eller premie.
 • Det er stor bredde i lagene og foreningene - du vil mest sannsynlig finne minst én organisasjon som betyr noe ekstra for akkurat deg. Du kan når som helst endre grasrotmottaker.
 • Fram til 1. september i år har det blitt utbetalt mer enn 459 millioner kroner til over 30 000 norske grasrotmottakere, og mer enn 1,2 millioner nordmenn har valgt en grasrotmottaker.

- Vi starter fredag klokka 18:00 og så bor vi her på Ferjeodden på Tjøme til søndag klokka 18:00. Da er vi på vakt hele helgen og har en responstid på under fem minutter, dersom noe skulle skje der ute, forteller korpslederen.

Totalt er de fire lag som går i turnus og bytter på å ha vakt og bo i det hvite Røde Kors-huset ved sjøkanten. De frivillige stiller hver helg fra tidlig vår og nesten ut desember, men det er bare sommermånedene de bor hele uka på Ferjeodden. Vestfold er et yndig feriested for mange, og det er sjelden tid til fredagstaco og gullrekka foran TV-en når man er på vakt.

- Det skjer mye her hele året, men spesielt om sommeren. Det er jo et populært feriested for mange, som enten har hytte her eller overnatter før de reiser sørover langs kysten med båt. Om høsten er det hummersesong, forteller Egill.

Grasrotandelen redder liv

Alt arbeidet de rundt 40 medlemmene av Hjelpekorpset utfører, er ubetalt. I fjor mottok Tjøme og Hvasser Røde Kors 59.862 kroner i støtte av Grasrotandelen, en ordning som gjør at du kan gi sju* prosent av det beløpet du allerede spiller for hos Norsk Tipping til et frivillig lag eller en forening som har registrert seg som grasrotmottaker. 

- Alt er frivillig, så vi må skaffe penger til driften selv. Uten Grasrotandelen og andre donasjoner hadde det nesten vært umulig å drifte båt og operasjonen her ute. I så fall hadde vi måtte være med på enda flere dugnader i løpet av året enn vi allerede er, opplyser korpslederen.

Selv maten i løpet av vakten måtte de frivillige i hjelpekorpset tidligere dekke av egen lomme, helt til de fikk økonomisk støtte av Færder kommune da de ble tildelt Samfunnsprisen i 2018.

- Du kan si vi har blitt veldig gode på å spise og utnytte restematen i løpet av årene vi har vært her. Lite matsvinn er jo miljøvennlig og, humrer Egill.

- Grasrotandelen og andre midler vi får inn gjør at vi kan gjennomføre kurs, ha livsviktig trening og rekruttere nye frivillige, legger han til.


Se videoen om hvorfor Egill legger den flere hundre frivillige arbeidstimer for Tjøme og Hvasser Røde Kors her:

Selv tør Egill nesten ikke si høyt hvor mange timer han brukte på frivillig arbeid i 2018. Faktisk ler han da vi spør.

Grasrotandelen i Vestfold

 •  I 2018 mottok lokale foreninger og lag i Vestfold til sammen nesten 28 millioner kroner gjennom Grasrotandelen.
 • Fram til 1. september i år har Norsk Tipping-spillere bidratt med mer nesten 20 millioner kroner til lokale lag og foreninger i Vestfold. 
 • I 2018 var det disse grasrotmottakerne som fikk mest penger i Vestfold:
  Dyrebeskyttelsen Tønsberg Horten - kr 826 412
  Sandefjord Fotball - kr 718 143
  Fram Idrettsforeningen - kr 671 708

- Huff, nei... Jeg tror det var rundt 1400 timer. I år vet jeg ikke helt. Men i fjor var jeg nyvalgt leder, så da var det litt spesielt. Mye kurs, vet du, smiler han beskjedent.

Jobben han og de andre frivillige gjør, ser det ut til at vestfoldinger og turister setter stor pris på. På Hjelpekorpsets Facebook-side flommer det over av lovord og hyggelige tilbakemeldinger. 

- Båtfolket er veldig glad for at vi er i beredskap.  Det legges ned cirka 13.000 frivillige timer hvert år, og vi blir sett på som en viktig del av samfunnsberedskapen i vårt område, sier Egill.

Tjøme, natt til 20.juli. Tilbake på Fjellodden tar det ikke mange minutter før de frivillige har kommet seg ut av sjøboden og er på plass i redningsskøyta «RC Veritas». Alle kjenner sin rolle og vet hva de skal gjøre når de ankommer ulykkesstedet. Her er det ingenting overlatt til tilfeldighetene. Små tabber kan koste menneskeliv.

Båtfører trykker ned gassen, mens taster navigatøren inn koordinatene på GPS'en. 

BRA UTSTYR: Hjelpekorpset har en moderne og godt utstyrt redningsbåt til disposisjon. Redningsbåten «RC Veritas» er som en flytende ambulanse og alltid klar for å hjelpe de som skulle trenge det.


- Man vet aldri hva slags situasjon man møter

Selv om man alltid håper på en rolig vakt, er alle de frivillige klar over at alvorlige situasjoner kan fort oppstå.

- Det har vært noen situasjoner der jeg i etterkant har tenkt at ting kunne gått veldig ille om vi ikke hadde vært til stede. Men det er ofte først etterpå du reflekterer over slikt. Når du står midt i det, er det en jobb som skal gjøres. Vi skal forsøke å ha kontroll over situasjonen til den rette instans kommer.

VIKTIG DEL AV REDNINGSARBEIDET: RC Veritas  er en moderne redningsbåt. Den har to motorer med 600 hestekrefter hver. Båten er 44 fot og gjør i overkant av 40 knop på full fart. Den er essensiell i bergingsarbeidet til, men koster å drifte. Derfor er Grasrotandelen og andre donasjoner Hjelpekorpset får inn utrolig viktige.

Heldigvis går det som oftest bra. Allikevel vet man aldri hva man møter når en nødmelding tikker inn. Derfor bruker de frivillige mye tid på å øve på forskjellige scenarioer og situasjoner. Å være forberedt er helt essensielt, forteller Egill. 

- Mye av tiden i løpet av en vakt, går til øvelser og trening. Det er viktig at alle kjenner sine roller og vet hva de skal gjøre når vi er ute på oppdrag.

Foruten nødhjelp, sier korpslederen at det er en annen del av det frivillige arbeidet mange av deres medlemmer føler er viktig. De holder førstehjelpskurs for folk i alle aldre, kjører pasienttransport for AMK, går på leteaksjoner på land, har sanitetsvakter på arrangementer og mye annet.

- Jeg tror at mange frivillige får en veldig givende følelse av å vite at de gjør noe for andre uten betaling. Samfunnet har ikke mulighet til å stille med slik beredskap uten frivillig innsats fra foreninger og organisasjoner. Og når noen er savnet er det viktig for pårørende å vite at noen der ute med god kompetanse leter og bryr seg, legger korpslederen til.

Først på åstedet

REDNINGSAKSJON: Hjelpekorpset var først til stede da en båt kantret med åtte personer om bord i sommer. Her en faksimile fra Tønsbergs Blad om ulykken.

Natt til 20. juli. Bare åtte minutter etter nødmeldingen tikket inn, er hjelpekorpset på plass. Faktisk er de først på stedet og starter søk etter de åtte personene i vannet. 

Mørket gjør redningsarbeidet utfordrende. De frivillige om bord på «RC Veritas» bruker søkelys i arbeidet. Det tar en stund før de får øye på de savnede blant bølgene. Det er refleksen på redningsvestene som er avgjørende.

- Vi fant dem på grunn av det. De var nemlig et godt stykke fra posisjonen vi hadde fått oppgitt, forteller Egill.

Det viser seg at to av personene har kommet seg i land på egenhånd. De resterende seks blir plukket opp av de frivillige og kjørt til ventende helsepersonell. Alle er de i god behold. Nok en vellykket redningsaksjon er gjennomført.

– Det var meget bra jobb av mannskapet som var på stedet kort tid etter utkalling. Dette var et oppdrag med et gledelig utfall, for det kunne gått mye verre, avslutter korpslederen.

Les også disse sakene om flere lag og foreninger som er avhengige av lokal dugnadsånd og støtte fra Grasrotandelen:

 * Ved spill på Multix, Instaspill og Oddsen er grasrotandelen 14 prosent av spillinnsatsen etter fratrekk for gevinster. Dette beregnes hver dag, og fordeles til spillernes grasrotmottakere. Spillene fysiske Flaxlodd og Belago er ikke omfattet av Grasrotandelen. Flax spilles uregistrert og på Belago fordeles overskuddet via de lokala bingohallene.

Del artikkelen på Facebook