Annonsørinnhold fra Røde Kors Vestfold

Hva er dette?

Bli besøksvenn hos Røde Kors: – Nå har jeg noen som er der for meg

Hva vil du bruke tida på? Å være frivillig for Røde Kors betyr mye for mange. Da Elsa kjente på ensomheten og dagene gikk uten noen å snakke med, fikk hun gnisten tilbake med Astrid som besøksvenn.

Annonsørinnhold fra

Ensomhet. En tung og vond følelse, men også mer vanlig enn du tror. I Norge sitter tusenvis av mennesker og kjenner på ensomheten der dagene glir forbi uten besøk eller noen å snakke med. 

– Jeg trodde aldri jeg kom til å føle meg alene. Ikke jeg, som har levd et så aktivt liv, sier Elsa Johanne Pedersen der hun sitter i godstolen i egen leilighet i Sportsveien i Sandefjord. 

Den nærmeste familien bor langt unna, andre har falt fra i årenes løp. Uten familie og kjente i nærheten, ble hun mindre og mindre sosial.

- Det ble mye TV-titting. Jeg måtte ta meg sammen for å stå opp om morgenen og for å gå ut døra, forteller Elsa.  

Elsa Johanne Pedersen (85) er født i Mehamn i Finnmark, men har bodd store deler av livet sitt på Østlandet. Som sykepleier var hun pioner for helsesøstertjenesten i Norge. Hun har hele livet vært aktiv. Det å være ensom på sine eldre dager opplevde hun som svært tungt. 

Fikk besøksvenn fra Røde Kors

Et familiemedlem skjønte at Elsa ikke hadde det bra og kontaktet Røde Kors i Sandefjord. Kunne de ha en besøksvenn til henne?  

Besøksvenn er et tilbud for mennesker som av ulike grunner ønsker mer kontakt med andre mennesker. Røde Kors Besøksvenner bidrar til å gjøre hverdagen lettere for ensomme i alle aldre.

Jeg håper flere vil være frivillig i Røde Kors

– Alle mennesker trenger nærhet til andre - en samtalepartner. Dessverre er det mange ensomme der ute. Med koronasituasjonen har det vært større fokus på dette, men ensomhet er ikke noe nytt. Vi trenger flere besøksvenner og flere frivillige i Røde Kors, sier Ole Johnny Sukken, leder for besøkstjenesten for Røde Kors i Sandefjord. Han er selv besøksvenn for flere. 

Røde Kors gir besøksvenner god opplæring, og de jobber for å finne gode «matcher» mellom besøksvenn og besøksvert. Noen ønsker en turvenn eller vil ha besøk i eget hjem, der andre setter pris på å ha noen å snakke med i telefonen. 

Ole Johnny Sukken har vært Besøksvenn i mange år og er nå leder for Besøkstjenesten.

Bli en besøksvenn

Ensomheten kjenner ingen alder, og det finnes mange ensomme blant både eldre og yngre. Røde Kors Besøkstjeneste bidrar til å gjøre hverdagen lettere for flere av dem.

En besøksvenn er der for mennesker både i private hjem og på institusjoner. De fleste besøksvenner har én person de besøker fast, som regel en time eller to i uka. 

Har du lyst til å være besøksvenn og gjøre en forskjell?

Ta kontakt med: 

Christina Moen - tlf. 93019029
Mail: [email protected]

Nina Hansen - tlf. 98449049
Mail: [email protected]

– En besøksvenn kan kanskje være den eneste kontaktpersonen man har. Med noen timer til overs i måneden, kan du gjøre en stor forskjell i livet til et medmenneske. Også er det en givende oppgave, understreker Sukken. 

– Jeg fikk gnisten tilbake

Det ringer på. Elsa reiser seg opp og smiler hele veien mot ytterdøra. 

– Nei, er det deg! Så hyggelig, sier hun begeistret. På andre siden står Astrid Herland og smiler tilbake.

– Astrid var midt i blinken for meg. Vi har så mye å prate om. Jeg fikk rett og slett gnisten tilbake når hun kom inn i livet mitt, sier Elsa, som har hatt faste besøk av Astrid i snart et år. Den tiden har vært fylt med gode samtaler, småturer og smil. Telefonen ble flittig brukt da korona gjorde besøk vanskelig. 

Det blir ofte en kaffekopp og en frisk gåtur for Astrid (t.v) og Elsa. Den gode samtalen setter de pris på begge to.
Det blir ofte en kaffekopp og en frisk gåtur for Astrid (t.v) og Elsa. Den gode samtalen setter de pris på begge to.

– Det gir meg veldig mye å være besøksvenn. Det å gi av egen tid er givende og gjør meg glad. Da jeg ble pensjonist, hadde jeg tid til overs. Jeg syns jeg er heldig som får besøke Elsa. Med henne har jeg fått en venn for livet, forteller Astrid. De ordene gleder Elsa på andre siden av bordet. 

Elsa Johanne Pedersen (t.v) har fått ny giv i hverdagen med sin besøksvenn Astrid Herland.

– Jeg håper flere vil være frivillig i Røde Kors. Det betyr så mye for sånne som meg. Jeg har alltid klart meg selv, men det er godt at noen bryr seg om meg, sier Elsa. 

Frivilligheten gjør en forskjell

Med over 60 forskjellige aktiviteter er Røde Kors i Vestfold tilstede for de som trenger det mest. Røde Kors Vestfold har aktiviteter for alle aldersgrupper - og frivilligheten er grunnmuren for å gjennomføre gode gjerninger i samfunnet. I Røde Kors Vestfold har de totalt 2300 aktive frivillige.

Christina Moen har jobbet for Røde Kors Vestfold i 28 år. 

– Den beste medisinen for et menneske er et annet menneske, som Jens Meinich, grunnleggeren av besøkstjenesten sa for 70 år siden. Å være frivillig gir en meningsfylt fritid sammen med andre, sier seniorrådgiver i Røde Kors Vestfold, Christina Moen. 

Hun har sett betydningen av den jobben de frivillige gjør over mange år. Den forskjellen de bidrar med i samfunnet,  er viktig.  

Her kan du bli bedre kjent med Røde Kors Vestfold

–Jeg spør ofte folk hvorfor de ønsker å være frivillig. De forteller gjerne at de har tenkt på det lenge og har lyst til å gjøre noe meningsfylt med tiden sin. Etter å ha vært hos oss en stund, sier mange at de får mye mer igjen enn det de hadde trodd, sier Moen. 

En av dem som sier akkurat dette, er 25 år gamle Caroline Ulven Holmen fra Stokke. Hun hadde tid til overs og ville bidra. Det siste halvåret har hun brukt deler av fritiden sin til å gi eldre digital trygghet på nettbrett. 

Caroline Ulven Holmen er frivillig for Digital Senior og hjelper eldre til å bli trygge på digitale verktøy og nettbrett. 

– Gøy å lære eldre om internett

Et av tilbudene Røde Kors tilbyr heter Digital Senior. Bare i Norge viser tall fra SSB at 400 000 mennesker ikke har brukt internett. Den største delen av disse er eldre. Røde Kors Digital Senior er en måte å hjelpe eldre som står helt på utsiden av den digitale hverdagen. Ved å lære bruk av nettbrett oppnår eldre mestring og selvstendighet.

Det er en god følelse å gjøre noe for å hjelpe andre

– Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men det var mye hyggeligere enn jeg hadde trodd. Min «elev» Sissel og er en av de koseligste jeg har møtt. Jeg vil adoptere henne til å være bestemoren min, sier Holmen med et smil. 

Selv har hun utdannelse innen IT, men understreker at Digital Senior er veldig grunnleggende og de aller fleste med nettbrett-erfaring kan stille som frivillig. 

– Det er fint å se eldre som ønsker å lære og gleden deres ved å mestre noe nytt. Har man litt tid til overs, er dette veldig givende. Det er en god følelse å gjøre noe for å hjelpe andre. Derfor anbefaler jeg alle som har litt tid å bli frivillig i Røde Kors, sier hun. 

Her kan du lese mer om Digital Senior.

Om Vestfold Røde Kors

Vestfold består av 11 lokale Røde Kors foreninger, en i hver kommune. Mange av foreningene har et stort utvalg av ulike aktiviteter.

Frivillige i Vestfold gjør en stor innsats for sårbare barn og unge, ensomme og andre som trenger et medmenneske i hverdagen, i tillegg til de mange hjelpekorpsene som er tilgjengelig og i beredskap døgnet rundt.

Her finner du Røde Kors i ditt nærmiljø

Vil du bidra? 

Kontakt:
Christina Moen - tlf. 93019029 
Mail: [email protected]

Nina Hansen - tlf. 98449049
Mail: [email protected]

SE VIDEO: 

Del artikkelen på Facebook