Annonsørinnhold fra Vestfold Røde Kors

Hva er dette?

Bli besøksvenn hos Røde Kors: – Nå har jeg noen som er der for meg

Hva ønsker du å bruke tida på? Å være frivillig for Røde Kors betyr mye for mange. Da Elsa kjente på ensomheten og dagene gikk uten noen å snakke med, fikk hun gnisten tilbake med Astrid som besøksvenn.

Annonsørinnhold fra

Ensomhet. En tung og vond følelse, men også mer vanlig enn du tror. I Norge sitter tusenvis av mennesker og kjenner på ensomheten der dagene glir forbi uten besøk eller noen å snakke med. 

– Jeg trodde aldri jeg kom til å føle meg alene. Ikke jeg, som har levd et så aktivt liv, sier Elsa Johanne Pedersen der hun sitter i godstolen i egen leilighet i Sandefjord. 

Den nærmeste familien bor langt unna, andre har falt fra i årenes løp. Uten familie og kjente i nærheten, ble hun mindre og mindre sosial.

- Det ble mye TV-titting. Jeg måtte ta meg sammen for å stå opp om morgenen og for å gå ut døra, forteller Elsa.  

Elsa Johanne Pedersen (85) er født i Mehamn i Finnmark, men har bodd store deler av livet sitt på Østlandet. Som sykepleier var hun pioner for helsesøstertjenesten i Norge. Hun har hele livet vært aktiv. Det å være ensom på sine eldre dager opplevde hun som svært tungt. 

Fikk besøksvenn fra Røde Kors

Et familiemedlem skjønte at Elsa ikke hadde det bra og kontaktet Røde Kors. Kunne de ha en besøksvenn til henne?  

Besøksvenn er et tilbud for mennesker som av ulike grunner ønsker mer kontakt med andre mennesker. Røde Kors Besøksvenner bidrar til å gjøre hverdagen lettere for ensomme i alle aldre. Mange mennesker i Norge savner en fortrolig venn.

Den beste medisinen for et menneske er et annet menneske.

– Alle mennesker trenger nærhet til andre - en samtalepartner. En besøksvenn er en fortrolig venn med taushetsplikt, som gir trygghet. Det er en samtalepartner, en turvenn og en telefonvenn. For mange er disse besøkene et kjærkomment lyspunkt i tilværelsen. En besøksvenn kan være brobygger for dem som har problemer med å komme over dørterskelen alene. Da er det godt å ha en hånd å holde i. Den ukentlige kaffekoppen med en besøksvenn har en verdi som vanskelig lar seg beskrive eller måle. Vi trenger flere besøksvenner og flere frivillige i Røde Kors, sier Marina Dahri, leder for Tønsberg Røde Kors, som selv er besøksvenn.

Vil du vite mer? Her kan du få mer info om å være besøksvenn.

BLI BESØKSVENN:Kontakt Christina Moen - tlf. 930 19 029. Mail: [email protected]

Marina Dahri (t.h) sammen med Inger Aasland, som er besøksvenn og har vært i Røde Kors i 71 år. 

Røde Kors gir frivillige god opplæring, og de jobber for å finne gode «matcher» mellom besøksvenn og besøksvert. Noen ønsker en turvenn eller vil ha besøk i eget hjem, der andre setter pris på å ha noen å snakke med i telefonen.

En besøksvenn kan kanskje være det eneste mennesket en har kontakt med. Med noen timer i måneden, kan du gjøre en stor forskjell i livet til et medmenneske.

– Det fine med å være frivillig og besøksvenn, er at alle kan bli det - uansett livssituasjon. Her kan du være med å gjøre en forskjell, gjøre noe for andre og deg selv. Vi har masse kurs som bidrar til mestring og du blir en del av et nettverk, understreker Dahri, som ønsker å trekke frem Inger Aasland. 

– Tenk, hun har vært besøksvenn i 50 år og frivillig i Røde Kors i over 70 år, og er fortsatt aktiv som besøksvenn. I tillegg gir hun veiledning i bruk av nettbrett og smarttelefon. Det er helt fantastisk, Hun er en legende!

Les mer om å være besøksvenn her.

Bli en besøksvenn

Ensomheten kjenner ingen alder, og det finnes mange ensomme blant både eldre og yngre. Røde Kors Besøkstjeneste bidrar til å gjøre hverdagen lettere for flere av dem.

En besøksvenn er der for mennesker både i private hjem og på institusjoner. De fleste besøksvenner har én person de besøker fast, som regel en time eller to i uka. 

Har du lyst til å være besøksvenn og gjøre en forskjell?

Ta kontakt med: 

Christina Moen - tlf. 930 19 029
Mail: [email protected]

Nina Hansen - tlf. 984 49 049
Mail: [email protected]

– Jeg fikk gnisten tilbake

Det ringer på. Elsa reiser seg opp og smiler hele veien mot ytterdøra. 

– Nei, er det deg! Så hyggelig, sier hun begeistret. På andre siden står Astrid Herland og smiler tilbake.

– Astrid var midt i blinken for meg. Vi har så mye å prate om. Jeg fikk rett og slett gnisten tilbake når hun kom inn i livet mitt, sier Elsa, som har hatt faste besøk av Astrid i snart et år. Den tiden har vært fylt med gode samtaler, småturer og smil. Telefonen ble flittig brukt da korona gjorde besøk vanskelig. 

Det blir ofte en kaffekopp og en frisk gåtur for Astrid (t.v) og Elsa. Den gode samtalen setter de pris på begge to.
Det blir ofte en kaffekopp og en frisk gåtur for Astrid (t.v) og Elsa. Den gode samtalen setter de pris på begge to.

– Det gir meg veldig mye å være besøksvenn. Det å gi av egen tid er givende og gjør meg glad. Da jeg ble pensjonist, hadde jeg tid til overs. Jeg syns jeg er heldig som får besøke Elsa. Med henne har jeg fått en venn for livet, forteller Astrid. De ordene gleder Elsa på andre siden av bordet. 

Elsa Johanne Pedersen (t.v) har fått ny giv i hverdagen med sin besøksvenn Astrid Herland.

– Jeg håper flere vil være frivillig i Røde Kors. Det betyr så mye for sånne som meg. Jeg har alltid klart meg selv, men det er godt at noen bryr seg om meg, sier Elsa. 

Frivilligheten gjør en forskjell

Med over 60 forskjellige aktiviteter er Vestfold Røde Kors tilstede for de som trenger det mest. Vestfold Røde Kors har aktiviteter for alle aldersgrupper - og frivilligheten er grunnmuren for å gjennomføre gode gjerninger i samfunnet. I Vestfold Røde Kors har de totalt 2300 aktive frivillige, innen omsorg.

Christina Moen, seniorrådgiver Vestfold Røde Kors.

– Den beste medisinen for et menneske er et annet menneske, som Jens Meinich, grunnleggeren av besøkstjenesten sa for over 70 år siden. Å være frivillig gir en meningsfylt fritid sammen med andre, sier seniorrådgiver i Røde Kors Vestfold, Christina Moen. 

Hun har sett betydningen av den jobben de frivillige gjør over mange år. Den forskjellen de bidrar med i samfunnet, er viktig. De frivillige bidrar til å redde liv, gir trygg oppvekst for barn og unge, samt bidrar til at mennesker får et liv i verdighet.

Her kan du bli bedre kjent med Røde Kors Vestfold

–Jeg spør ofte folk hvorfor de ønsker å være frivillig. De forteller gjerne at de har tenkt på det lenge og har lyst til å gjøre noe meningsfylt med tiden sin. Etter å ha vært hos oss en stund, sier mange at de får mye mer igjen enn det de hadde trodd, sier Moen. 

– Du får mye tilbake

En av dem som sier akkurat dette, er Aud Benden, som er frivillig, besøksvenn, styremedlem og leder for Besøkstjenesten i Sande.

Benden hadde tid til overs da hun ble pensjonist. Men hva skulle hun bruke den på? Svaret fant hun hos Røde Kors. De siste tre årene har vært besøksvenn for en eldre dame i nabolaget sitt.

– Hun sier det er en fest hver gang jeg kommer på besøk, og er rett og slett veldig takknemlig. Jeg føler at det jeg gjør er nyttig og at det gleder andre. Det gir meg en god følelse. Jeg sier at det å være en besøksvenn er en vinn/vinn-situasjon fordi du får veldig mye tilbake, sier Benden.

Aud Benden har vært frivillig i Røde Kors i tre år. I dag har hun flere verv og oppgaver, men har hele veien vært besøksvenn, som hun synes er givende i hverdagen.

Benden har selv jobbet hele livet i helsevesenet, og som omsorgsperson ble det å være besøksvenn veldig naturlig for henne.

– Det handler om å være flink til å lytte og være tilstede for noen som trenger det. Jeg skal være ærlig å si at jeg ikke helt visste hva jeg gikk til da jeg sa ja til å være frivillig i Røde Kors. Men her trives jeg veldig godt. Du får et godt nettverk og lærer nye ting. Ikke minst, det er så mange hyggelige mennesker i Røde Kors - og vi jobber sammen som et lag, understreker hun.

Om Vestfold Røde Kors

Vestfold består av 11 lokale Røde Kors foreninger, en i hver kommune. Mange av foreningene har et stort utvalg av ulike aktiviteter.

Frivillige i Vestfold gjør en stor innsats for sårbare barn og unge, ensomme og andre som trenger et medmenneske i hverdagen, i tillegg til de mange hjelpekorpsene som er tilgjengelig og i beredskap døgnet rundt.

Her finner du Røde Kors i ditt nærmiljø

Vil du bidra? 

Kontakt:
Christina Moen - tlf. 930 19 029 
Mail: [email protected]

Nina Hansen - tlf. 984 49 049
Mail: [email protected]

Del artikkelen på Facebook