Annonsørinnhold fra Varmefag Sandefjord Arne Andresen AS

Hva er dette?

Gunnar og Kari Gro kastet parafinovnen på dør etter 42 år

Neste år blir det forbudt å fyre med parafin. Ekteparet Løvås får en pen slump fra Enova når de bytter den gamle oljefyren til en ny vedovn fra Varmefag Arne Andresen i Sandefjord.

Annonsørinnhold fra

- Nei, etter 42 år er det på tide å kvitte seg med den, sier Gunnar Løvås bestemt. 

Pensjonisten, som har jobbet i Jotun, peker på den gamle parafinovnen som er i ferd med å bli demontert i det hjemmekoselig huset på Frydenlund i Sandefjord. Der radioen durer på kjøkkenet. Der klokken tikker jevnt og trutt på veggen og deler plass med bilder av barn og barnebarn. 

- Men jeg kommer til å synes det er rart uten. Det blir nesten trist fordi den ovnen har jo alltid vært der. Gjett hvor mange barnevotter den har tørket gjennom årene, supplerer kona, Kari Gro Løvås. 

- Og tenk hvor mange liter parafin den har brukt, sier Gunnar og regner på det. Etter så mange år har det nok gått med rundt 42 000 liter parafin, anslår han. For i hjemmet Gunnar og Kari Gro har delt siden sent på 70-tallet, har det alltid vært denne parafinovnen.  Og nå skal den vekk. 

- Vi kjøpte faktisk denne parafinovnen hos Arne Andresen i 1977. Det var helt naturlig å ta turen tilbake når vi bestemte oss for å skifte den ut. Vi var veldig fornøyd med servicen for 42 år siden - og er like fornøyd i dag, sier Gunnar, som understreker at Varmefag Arne Andresen enkelt fikser alt de trenger når de nå skal bytte. Også syns han det er viktig å velge en lokal forhandler. 

Skal du bytte parafinovn eller ildsted? Se her. 

Montører fra Varmefag Arne Andresen AS demonterer den gamle parafinovnen bit for bit. Gunnar Løvås følger spent med.

Bytt nå og få støtte 

- Vi må jo bytte parafinovnen nå. Neste år er det ulovlig å fyre med den, påpeker Gunnar. Og det er helt korrekt. Fra 01.01.20 blir det ulovlig å fyre med fossilt brennstoff i Norge. Det betyr at mang en parafinovn blir ubrukelig i det langstrakte land. 

Slik får du støtte fra Enova

For å redusere klimagassutslippene blir det forbudt å fyre med fossil olje fra 2020. Har du en oljefyr eller oljekamin og fyrer med fossil olje, må du altså finne alternativ oppvarming innen 2020.

Har du oljekamin, får du 3 000 kr hvis du erstatter den med en rentbrennende vedovn, pelletskamin eller luft-til-luft-varmepumpe.

Når forbudet trer i kraft i 2020 avsluttes støtten til oljeutfasing helt. Du kan søke støtte helt frem til 31.12.2019

Arbeidet må ha blitt gjennomført i løpet av de siste 18 måneder. Dette dokumenteres med faktura datert innenfor de siste 18 månedene.

Arne Andresen Varmefag er behjelpelig med å fylle ut og sende inn søknad.

Kilde: enova.no

Enova støtter bytte av oljekamin til vedovn eller varmepumpe med 3000 kroner, men da må du gjøre det i løpet av 2019 - ellers er det for sent.

- Vi opplever at mange snakker om det, og det er stadig flere som kontakter oss for å få byttet ut oljefyren, sier daglig leder Arne Andresen ved Varmefag i Sandefjord.  Den nå over 60 år gamle familie - og fagbedriften har et stort utvalg av peiser og ovner til ved og gass, samt varmepumper. 

- Mange lurer på hvordan støtteordningen fra Enova fungerer. Det kan vi hjelpe med. Husk, fra 2020 blir det ulovlig å fyre med fossilt brennstoff og da forsvinner også støtten på 3000 kroner. Her gjelder det å være lur, gjøre byttet nå - før man blir sittende igjen med en parafinovn man ikke kan bruke, understreker Arne.  

Få hjelp til hele prosessen

Så er det kanskje dem som tenker at det er mye styr å bytte en ovn. Men det trenger ikke være det. Der kommer kompetansen og ekspertisen til Varmefag Arne Andresen inn. De kan gjøre hele prosessen. 

 -Vi var litt spente på om vi måtte gå til flere håndverksbedrifter for å få denne jobben gjort, men Varmefag ordner alt. Da ble valget enkelt, sier Gunnar. 

Et bytte krever 2-3 besøk fra Varmefag Arne Andresen. Frakobling av parafinovnen tar kun et par timer - litt avhengig av størrelse. Varmefag tar hele jobben med å montere ned, også dagtanken (ikke nedgravd tank) og er totalleverandør. De kildesorterer alt i etterkant. Om du ønsker hjelp til å male og sparkle, kan varmebedriften finne håndverkere til dette. Også setter de selvfølgelig inn ny ovn. 

Og på en formiddag var Gunnar og Kari Gro en stor parafinovn fattigere - effektivt hjulpet av to montører fra Varmefag Arne Andresen.

Gunnar og Kari Gro Løvås med den gamle parafinovnen.

Demontering av gammel ovn tar et par timer - avhengig av størrelse.

Parafinovnen til Løvås har vært i huset i 42 år. Da er det litt trist å ta den ut.

Montørene sørger for å gjøre demonteringen etter alle forskrifter.

Montørene sørger for å gjøre demonteringen etter alle forskrifter.

De støvsuger underveis slik at området etterlates rent og pent etter demonteringen.

Ny vedovn er på plass.

Vedovnen må testes og det brenner godt bak glasset. Gunnar er veldig fornøyd med resultatet.

Gunnar og Kari Gro syns stuen ble veldig fin med ny ovn og savner ikke den gamle parafinovnen.


- Vi er så fornøyde 

Det var et lite savn av parafinovnen i dagene etter den var fjernet, men det gikk fort over. 

Varmefag Sandefjord Arne Andresen AS

Arne Andresen - mer enn 60 år med egen butikk i Sandefjord!
Velkommen til vår flotte butikk på Kilen i Sandefjord. Vi har en variert utstilling og våre dyktige medarbeidere hjelper deg gjennom hele prosessen.

  • Fagbedrift for varmefag - ved, gass og varmepumpe
  • Startet i 1951
  • 400 kvm utstilling på Kilen
  • Eget lekerom for barna
  • Egne sertifiserte montører

Åpningstider:
Hverdager: 10-17
Lørdag: 10-14

tlf. 33 42 00 20

Varmefag Sandefjord
Arne Andresen AS
Hegnasletta 2, 3217 Sandefjord
sandefjord@varmefag.no

- Det var rart uten den gamle ovnen, Også ble det litt tomt i stuen. Men da den nye ovnen kom inn ble det kjempefint. Også tar den ikke så mye plass heller. Vi er rett og slett kjempefornøyde, sier Kari Gro noen dager senere, og ser bort på den nye, stilrene vedovnen i stuehjørnet. 

Den nye ovnen ble kjapt montert. Litt tips og råd tok montørene fra Varmefag også med seg til Gunnar og Kari Gro, slik at den brukes riktig. Like etter spraket det pent bak ovnglasset i det flammene tok sitt første jafs av vedkubbene

Hvorfor velger dere å sette inn vedovn?

- Vi har også varmepumpe, men tenk om strømmen går midt på vinteren. Da er det greit å ha en ovn i bakhånd, humrer Gunnar. Han innrømmer at det nok blir litt kosefyring også. Der nikker Kari Gro enig, som kanskje gleder seg ekstra til neste vinter. 

- Ja, det er lenge siden noen har fyrt med ved her i huset. Vi får håper at naboene ikke tror det er brann på gang når de ser røyk opp av pipen, ler Gunnar. 

Det spreke pensjonistparet trenger hvert fall ikke bekymre seg for kalde vintre i fremtiden og en parafinovn de ikke kan bruke. 

- Og det er hovedfokuset vårt. At folk skal få det de egentlig trenger og ønsker seg når de benytter en fagbedrift som oss, avslutter Arne Andresen hos Varmefag. 

Få hjelp og inspirasjon hos Varmefag Arne Andresen

Daglig leder, Arne Andresen, ved Varmefag Sandefjord Arne Andresen AS anbefaler alle som har oljefyr i huset å bytte denne i 2019. I 2020 blir fyring med fossilt brennstoff ulovlig i Norge og støtte fra Enova opphører.

Del artikkelen på Facebook