Hans Råstad og samboeren Mailinn Eriksen leide en leilighet på 70 kvadratmeter på St. Hanshaugen i Oslo, og ønsket å kjøpe seg en egen leilighet sammen. Med en baby på vei var det viktig med nok plass.

Etter å ha sett seg om i boligmarkedet skjønte de at om de skulle få kjøpt en så stor leilighet de ønsker seg måtte de bevege seg til utkanten av byen.

– Skulle vi kjøpe leilighet i Oslo måtte vi hele tiden gå på akkord med oss selv, sier Hans.

Gikk fra 70 til 150 kvadrat

Det ble aldri noen visninger i Oslo, men de fulgte noen budrunder hvor leiligheter på 80 kvadratmeter i utkanten av byen gikk for over fem millioner kroner. Da de ikke fant det de ønsket seg i Oslo meldte lysten seg til å se seg om etter en bolig i Tønsbergområdet.

ENEBOLIG: Hans Råstad og Mailinn Eriksen fikk enebolig på Råel for under prisen av det de måtte betale for en halvparten så stor leilighet i Oslo.
ENEBOLIG: Hans Råstad og Mailinn Eriksen fikk enebolig på Råel for under prisen av det de måtte betale for en halvparten så stor leilighet i Oslo. (FOTO: )

– Vi begymte derfor å kikke på boliger i Tønsberg og på Nøtterøy, forteller Hans.

De var på rundt seks visninger, før de fant drømmeboligen. I stedet for å få en 70 kvadratmeter stor bolig i utkanten av Oslo endte de heller opp med en 150 kvadratmeter stor enebolig på Råel fra 1998, dette til den nette sum av 4,5 millioner.

– Vi falt for området boligen lå i, og at boligen var ganske ny og velholdt. Den sentrumsnære beliggenheten med enkel ankomst til E18 og togstasjonen var også avgjørende, forteller Hans.

Stor interesse fra Oslo

– Det er stor interesse for boliger i og rundt Tønsberg blant folk fra Oslo, og jeg har alltid minst en derfra på mine visninger, sier eiendomsmegler Oscar Reuterwall i DNB Eiendom. Det var han, sammen med kollegaen Edvard Konttorp-Berg, som solgte eneboligen på Råel til Hans og Mailinn.

Det er ikke bare Tønsberg og nærliggende områder slik som Nøtterøy, som er populært blant dem som flytter fra Oslo. Områder lenger unna, slik som Stokke, fanger også interessen deres, ifølge Reuterwall.

– Jeg erfarer at de som flytter fra Oslo ikke har sjøutsikt som et krav på lista si over hva de må ha i en ny bolig, forteller han.

Den korte pendlerveien til Oslo er derimot en av de tingene som frister Osloboere ned til områdene i og rundt Tønsberg.

– De får alt de trenger her, samtidig som de flytter til et idyllisk området, forteller han.

Fint med ekspresstog

MANGE FRA OSLO: Eiendomsmegler Oscar Reuterwall opplever at mange fra Oslo er interessert i boliger i og rundt Tønsberg.
MANGE FRA OSLO: Eiendomsmegler Oscar Reuterwall opplever at mange fra Oslo er interessert i boliger i og rundt Tønsberg. (FOTO: )

For Hans og Mailinn var ekspresstoget en viktig faktor for at de lot seg friste til å flytte tilbake. Fra og med desember vil dette gjøre at reiseveien til Oslo kun tar en time, og når begge jobber i Oslo gjelder det å komme seg raskest mulig til og fra hovedstaden.

– Jeg har kollegaer som bor i Bærum og som nesten bruker en time til jobb, og da ble det ikke så galt å bruke en time fra Vestfold, sier Hans.

Nærhet til natur og sjø

Hans er selv fra Torød, og har tilbrakt mye tid i Tønsberg opp gjennom årene. Mailinn er derimot fra Trondheim, men har vært på flere besøk i byen sammen med Hans.

De er forberedt på at det kommer til å bli en liten overgang fra det pulserende bylivet Oslo har å by på, men Hans føler at Tønsberg er i ferd med å bli en mer levende by med flere butikker og spisesteder.

– Tønsberg har nærheten til naturen og sjøen, og jeg er nær familien min. I den livsfasen jeg er i nå er det viktigere, sier han.

Nå gleder de seg til å flytte inn i huset i januar, men først skal de bli foreldre til sitt første barn.