Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Mote! Enten du har en passion for fashion eller tror Polo bare er en sport, har vi alle et forhold til klær. Men er du klar over hvor mye våre shoppingvaner ødelegger jordkloden? Selv studerer jeg mote og er litt over middels interessert. Jeg har også lenge vært opptatt av miljø og klima, og det var en av grunnene til at jeg begynte å studere mote og utforske miljøvennlig design. Jeg er på mitt andre år av bacheloren min i England, og dette året fokuserer vi på industrien, og har ett spesielt fokus på bærekraftig design. Grunnen til dette er at moteindustrien er den nest mest forurensende industrien og har mer utslipp enn fly og frakt industrien kombinert. Holdningene rundt mote må endres og vi må tenke nytt.
Fast fashion er et begrep de fleste har blitt kjent med de siste årene. Det brukes om industrien som produserer masse klær på svært kort tid. Kjennetegnene er lave priser, nye trender hver uke, og ofte store skilt med SALG eller NYHET i sterke farger. Du kjenner garantert til verstingene H & M, Zara og Topshop. Dårlig kvalitet er også en svært populær greie. Klærne er faktisk designet for å gå i stykker slik at du må kjøpe nytt. Visste du at 3 av 5 plagg går i søpla innen et år?
Trender er miljøskadelig. Det sosiale presset som oppstår rundt at man ikke har det nyeste er en stor bidragsyter til miljø problemene. Spesielt tenåringer og unge er opptatt av å følge trendene. Hvorfor oppfordrer vi heller ikke ungdommer til å skape sin egen stil og identitet? Utforske, prøve, feile er vel bare bra når du er ung? Det er kanskje verre å prøve desperat å bli som alle andre? Trender ble faktisk startet som et hjelpemiddel for dem som ikke visste noe om mote. Det begynte som et slags «fashion for dummies»-prinsipp. Etter hvert ble det den nye normen, og nå går det bare fortere og fortere. Trender slik vi kjenner de i dag bare oppmuntrer til bruk og kast samfunnet. Vi kaster ting som er helt fine bare fordi samfunnet sier at det ikke er kult lenger.
En annen dårlig side av fast fashion er de mange etiske problemene som er bak billige plagg. De fleste fabrikkene betaler arbeiderne altfor lite og de har svært dårlige arbeidsforhold. Arbeidskraften blir flagget ut så den blir billigere, men også for å flytte de synlige problemene vekk fra forbrukerne. Ett godt synlig problem er forurensing og bruken av vann. Ved å flytte problemene til steder forbrukere i vesten ikke kan se, gjør at vi ikke tenker over konsekvensene det har for folkene som bor der. Farging av tekstiler er verdens nest største forurenser av vann og kjemikalier blir dumpet i grøfter, bekker og elver. Du har kanskje hørt at bomull er miljøvennlig, men det er ikke helt sant. Det er mer miljøvennlig enn mange syntetiske materialer, men det trengs utrolig mye vann for å produsere. For å lage en bomulls T-skjorte brukes det ca. 2,700 liter vann. Bomullsdriften brukte så mye vann fra Aralsjøen I Usbekistan at den tørket ut neste hele innsjøen etter 50 år.
Jeg tror det viktigste som må skje er at mannen i gata må vite om problemet. Det er ikke nok at de som studerer mote er klar over det. Dette er en ting som frustrerer meg og mine medelever mye. Vi får ikke gjort stort som nybakte designere dersom alle andre fortsetter å handle fast fashion. De som kan gjøre en forskjell er forbrukere. Hvis de store fast fashion-firmaene får lov til å holde på slik de har gjort, vil de selvfølgelig ikke stoppe. Penger betyr dessverre altfor mye. Vi må slutte å støtte skadelige firmaer og begynne å ta bedre bevisste valg.
Husk at det mest miljøvennlige du kan gjøre er å bruke det du allerede har. Du trenger ikke følge absolutt alle trender, eller handle ett nytt klesplagg hver uke. Vi må kutte ned på hvor mye vi handler. Er det gøy? Nei. Absolutt ikke. Dette er en vane som er kjip å endre, men det er en svært nødvendig en.
Løsningen? Vær kreativ! Diy, klipp, sy og endre plagg du har, bytt med venner, lån av foreldre og besteforeldre. Er det en ting vi vet om trender så er det at de kommer og går. Ta vare på plaggene du er lei av nå, for om 10–15 år er de antakelig populære igjen. Hvis du ikke er interessert i full shoppestopp bør du heller velge å kjøpe brukt, eller fra mer miljøvennlige butikker/designere/merker.