(Vestviken 24)

– Det er nesten ikke mulig å beskrive følelsen jeg hadde da jeg leste dommen. Det var en enorm lettelse.

Det sier typograf Inger Warhuus fra Horten som for få dager siden fikk vite at Tønsberg tingrett har gitt henne fullt medhold i oppsigelsessaken mot arbeidsgiver Amedia Annonseproduksjon, som blant annet produserer annonser for Tønsbergs Blad.

Kostnad: 625.000

Ikke bare har tingretten kjent oppsigelsen ugyldig. Hun er tilkjent 75.000 kroner i erstatning for den belastningen oppsigelsen har vært. Amedia er dessuten pålagt å betale de nesten 150.000 kronene hun har hatt i saksomkostninger.

LES OGSÅ: Amedia tapte på alle punkter i oppsigelsessak

Dette kommer i tillegg til Amedias egne saksomkostninger på drøyt 400.000 kroner.

Fjerde generasjon

– Jeg har levd med usikkerheten i ca. ni måneder. Det har tatt på. Heldigvis har jeg hatt gode kolleger og familie som har støttet meg. Hadde jeg mistet jobben måtte jeg muligens omskolert meg. Det ville nok ikke vært lett å finne ny jobb som typograf slik situasjonen er i mediebransjen for tiden, sier Inger som er fjerde generasjon Warhuus i Tønsbergs Blad- systemet.

Faren hennes var faktor, og farfar og oldefar var disponenter i avisen.

 

Da hun mottok oppsigelsen i februar fikk hun samtidig beskjed om at hun måtte forlate arbeidsplassen 31. mai.

– Heldigvis forlangte fagforbundet mitt at jeg skulle få stå i stillingen til saken var avgjort i retten.

LES OGSÅ: Aviseier Amedia: Kutter kraftig i Tønsberg

Og Inger har vært på jobb hver eneste dag.

– Noen dager har vært tyngre enn andre. Da har støtten fra gode kollegene hjulpet veldig.

– Inger har vært veldig sterk. Jeg tror ikke det er mange som hadde orket å stå i arbeid i så lang tid med dette hengende over seg, sier kollega og klubbleder for typografene i Amedia Annonseproduksjon, Else Marit Larsen.

Ansiennitet avgjør

Grafisk klubb i bedriften har hele tiden vært sikre på at oppsigelsen av Inger var usaklig.

– I arbeidsmiljøloven står det klart at ansiennitet skal være utslagsgivende når oppsigelser vurderes. Det betyr: Sistemann inn, førstemann ut. Og Inger har lenger ansiennitet enn mange andre i selskapet, sier Larsen.

I retten prøvde arbeidsgivers advokat å så tvil om kompetansen hennes. Om dette sier Inger Warhuus at hun ikke er i tvil om at hun har den kompetansen jobben krever.

– Faget mitt mener jeg at jeg behersker. Jeg har da heller aldri fått noen klager, etter å ha jobber som grafiker i forskjellige bedrifter i 30 år.

– Hadde ikke klart det alene

Hun legger til at denne saken viser viktigheten av å være organisert.

LES OGSÅ: Amedia-utredning: Anbefaler kutt av 46 årsverk i Tønsberg

– Jeg hadde aldri klart dette alene.

– Styrelederen i Amedia Annonseproduksjon vil foreløpig ikke si om bedriften vil anke tingrettens avgjørelse. Hva tenker du om det?

– Dommen er veldig klar, og dessuten enstemmig. Som advokaten også sier, vant jeg på alle punkter. Veldig rart om de anker, sier Inger Warhuus til vestviken24.no.

Oppsigelsen av Inger Warhuus er ikke den eneste konflikten grafisk klubb har hatt med arbeidsgiver den siste tiden. De ansatte har også krevd en omgjørelse av Amedias beslutning om å flytte hovedkontoret for annonseproduksjonen fra Tønsberg til Harstad, noe som vil redusere antallet arbeidsplasser i Tønsberg med nesten 50 fram mot 2020.

– Vi har ikke gitt opp håpet om å få omgjort denne beslutningen, blant annet med bistand fra LO, sier Else Marit Larsen.

Styreleder i Amedia Annonseproduksjon, Pål Eskås, har ingen kommentarer til saken ut over at Amedia er i gang med å sette seg inn i hele dommen fra Tønsbergs tingrett.