Trygge jobber står øverst på ønskelista

EN TING ER VIKTIGST: Folk flest vil ha fast og trygg jobb.

EN TING ER VIKTIGST: Folk flest vil ha fast og trygg jobb. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Nordmenn vil aller helst ha en trygg jobb, til tross for økende bruk av bemanningsbyråer, konsulentvirksomhet og frilansarbeid.

DEL

(Vestviken 24) De siste årene har vi sett en rekke nye tilknytningsformer til arbeidslivet.

Gjennom bemanningsbyråer, delingsøkonomi-plattformer som Uber og arbeidsformidlingstjenester som Finn småjobber har nordmenn fått helt nye muligheter til å være sin egen sjef og ha en friere og mer fleksibel tilknytning til arbeidslivet.

Trygt og fast

Men nå viser nye tall at nordmenn flest er helt uinteresserte i en mer usikker arbeidshverdag. Arbeidslivsbarometeret fra Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), som presenteres tirsdag, viser at 81 prosent av nordmenn svarer at det er enten svært viktig eller helt nødvendig at arbeidet er trygt og med fast inntekt når de skal velge seg jobb.

15 prosent svarer at dette er ganske viktig, mens kun 2,8 prosent svarer at det ikke er viktig i det hele tatt. Tallene er mer eller mindre like for alle aldersgrupper.

– Myten enkelte prøver å skape om at dagens unge er mer risikovillige og mindre opptatt av forutsigbarhet er nettopp det, en myte. Trygge ansatte er også gode og produktive ansatte. Derfor kommer vi i YS til å fortsette å kjempe for at fast ansettelse skal være hovedregelen i arbeidslivet, sier YS-leder Jorunn Berland til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Saken fortsetter under bildet.

YS-leder Jorunn Berland.

YS-leder Jorunn Berland. Foto:

Hun legger til:

– Disse tallene bekrefter at de aller aller fleste ønsker trygghet og forutsigbarhet i arbeidsforholdet sitt og at de unge ikke er annerledes enn de voksne arbeidstakerne.

Kriminalitet

Arbeidslivsbarometeret legges fram i forbindelse med Arendalsuka tirsdag. Undersøkelsen kommer kun få dager etter at det ble kjent at 17 konsulenter saksøker selskapet Aleris fordi de mener de har vært nettopp fast ansatte, ikke konsulenter slik selskapet har definert dem som.

LES OGSÅ:  Ninni blir senterleder igjen: – En jobb jeg liker, i en by jeg elsker! (+)

Samtidig har Fagforbundet anmeldt Aleris for arbeidsmiljøkriminalitet.

De 17 konsulentene har tatt oppdrag for velferdsselskapet, men de mener de reelt sett skulle ha vært ansatt. De mener å ha gått glipp av blant annet feriepenger, pensjon og overtidsbetaling. Aleris på sin side mener reglene ikke er tydelige nok til å si at de har brutt noen lover. (ANB)

Artikkeltags