Norsk Ledelsesbarometer 2016 viser at en gjennomsnittlig kvinne som jobber som mellomleder eller leder på Østlandet tjener 517.000 kroner. Menn i tilsvarende stillinger tjener i snitt 619.000 kroner i året. Det betyr at lønnsgapet har økt med 5,5 prosentpoeng det siste året.
Undersøkelsen er gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) for arbeidstakerorganisasjonen Lederne.
– Betenkelig at forskjellene øker
Forskjellene er enda større om man ser hele Norge under ett. På landsbasis tjener en kvinnelig leder eller mellomleder i snitt 177.500 mindre enn sin mannlige kollega.
– Det har alltid vært en viss lønnsforskjell mellom kvinner og menn i de årlige målingene våre. En del av forklaringen er at det jobber flere menn i de lønnsledende bransjene, og at det er mer vanlig med deltid blant kvinner. Imidlertid er det betenkelig at forskjellene nå øker, sier Liv Spjeld By, nestleder i Lederne, i en pressemelding.
Få kvinner i olje- og gassbransjen
Barometeret viser at menn er overrepresentert i lønnsledende bransjer. Blant deltakerne i undersøkelsen er andelen kvinner i olje-, gass- og rederibransjen kun tolv prosent. Til sammenlikning er andelen på 55 prosent i offentlig sektor og 86 prosent i barnehagesektoren. Mens en leder i oljebransjen i snitt tjener 915.000 kroner, ligger årslønnen i barnehagesektoren på 575.000 kroner.
– Det ligger i menneskets natur at vi foretrekker de som ligner på oss selv, og fortsatt er menn overrepresentert helt øverst i bedriftshierarkiene. I individuelle lønnsforhandlinger kan dette virke i kvinners disfavør. Dessuten er det nok fremdeles slik at menn jevnt over er mer overbevist over egne fortrinn i en forhandlingssituasjon. De selger seg dyrere, sier hun, sier Spjeld By.
Kommentarer til denne saken