Færder mikrobryggeri vant sin første internasjonal pris på første forsøk

TIL TOPPS: Færder Mikrobryggeri vant internasjonal pris for ølet «Belgisk gyllen». Det er Mathias Krüger og Tone Krüger godt fornøyde med.

TIL TOPPS: Færder Mikrobryggeri vant internasjonal pris for ølet «Belgisk gyllen». Det er Mathias Krüger og Tone Krüger godt fornøyde med. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Håpet på et diplom, men endte å gå helt til topps.

DEL

(Vestviken 24) For det var ikke med altfor store forventninger Færder mikrobryggeri sendte inn «Belgisk gyllen» til øl- og vinkonkurransen «Concours International de Lyon».

– Vi visste ølet var bra og synes selv at det er det beste ølet vi har laget. Vi hadde ikke så veldig store forhåpninger – det er alltid noen belgiere som har holdt på med dette i mange år, sier Mathias Krüger, bryggerimester ved Færder Mikrobryggeri.

Men det viste seg å ikke være noen som kunne måle seg mot Færder-ølet, som endte opp med å gå til topps i klassen for belgisk sterkøl.

– Vi er skikkelige stolte av dette, spesielt siden det er første gangen vi har sendt inn til en internasjonal konkurranse, sier gründer Tone Krüger.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Avansert øl å brygge

Og det med et øl som er svært vanskelig å lage. Gjæringstiden er nemlig vesentlig lenger på dette ølet enn et «vanlig» dagligvareøl.

For der et typisk dagligvareøl bruker 4–7 dager på hovedgjæringen, tar det 3–4 uker med denne varianten. Dessuten stilles det så høye krav til riktig temperatur at de i Tønsberg ikke har noen mulighet til å brygge det gjennom hele året.

– Siden gjæringen tar så lang tid utvikles det lite varme. Bryggingen krever så høy gjæringstemperatur at vi kun kan brygge dette ølet i mai, sier Mathias.

– Har det noen gang gått galt i bryggingen av dette ølet?

– Vi har helt ut én av de tre batchene vi har laget, fordi gjæret ikke var bra nok.

LANG PROSESS: Færder Mikrobryggeri kan brygge 2.000 liter øl på én tank. Det prisvinnende ølet er ekstra vanskelig å brygge, ettersom gjæringstiden er lenger enn vanlig.

LANG PROSESS: Færder Mikrobryggeri kan brygge 2.000 liter øl på én tank. Det prisvinnende ølet er ekstra vanskelig å brygge, ettersom gjæringstiden er lenger enn vanlig. Foto:

Flaks eller dyktighet?

Men på spørsmål om hvordan et lite mikrobryggeri fra Tønsberg kan gå helt til topps i en internasjonal ølkonkurranse, svarer Mathias kanskje noe beskjedent.

– Det kan hende vi bare har flaks, at akkurat den øltypen og gjærstammen passer med Vestfold-vannet, at det er noen smakskomponenter vi ikke har kontroll på som passer bra sammen, sier han.

Da er moren mer overbevist over at bryggerimesteren fortjener mer av æren.

– Vi har en som er veldig interessert i det han gjør og som ikke gir seg. Da vi skulle ta den inn i vårt sortiment spurte jeg hvorfor vi skulle brygge et øl som er så vanskelig. Da svarte Mathias at de øltypene vi skal lage til Vinmonopolet må vi brygge for å bli lagt merke til, sier Tone.

Les også: Nå skal Færder-ølet ut i verden

Solgte 175.000 liter i fjor

Færder Mikrobryggeri AS ble opprettet høsten 2013. I fjor hadde de en omsetning på 9,5 millioner og fikk et resultat etter skatt på 5.000 kroner, etter avskrivninger på en halv million.

Framover er ikke målet å vokse like raskt som de har gjort til nå.

– Vi har lyst til å fortsette med det vi holder på med. Vi har ikke satt som mål å øke omsetningen vesentlig i året som kommer. Vi solgte 175.000 liter øl i fjor, og hvis det blir rundt 200.000 liter i år er vi fornøyde med det, sier Tone.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken