Millionunderskudd for Hval – mener sukkeravgiften har skylden

SKYLDER PÅ AVGIFT: Daglig leder Adrian Forsberg, her med faren Rolf Rune Forsberg, mener sukkeravgiften førte til negativt resultat for Hval i 2018.

SKYLDER PÅ AVGIFT: Daglig leder Adrian Forsberg, her med faren Rolf Rune Forsberg, mener sukkeravgiften førte til negativt resultat for Hval i 2018. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sukkeravgiften har skapt utfordringer for Hval Sjokoladefabrikk. I 2018 gikk sandefjordsbedriften med et underskudd på fem millioner.

DEL

(Vestviken 24) (Sandefjords Blad) Avgiften økte med 83 prosent fra 1. januar 2018, noe som ga en omsetningsreduksjon på 10 millioner kroner, ifølge aksjonærmeldingen fra fabrikken selv.

– Resultatet for 2018 ble et underskudd på 5 millioner kroner mot overskudd på ca. 2 millioner kroner året før, sier daglig leder Adrian Forsberg.

Salgsinntektene falt fra 47,2 til 38,8 millioner kroner. I løpet av året var selskapet i en periode nødt til å permittere ansatte for første gang.

– Hval har ikke mistet kunder og det illustrerer at nedgangen i 2018 særlig skyldtes avgiftssituasjonen, forteller Forsberg.

Surt inntektstap etter at sukkeravgiften økte 

Fortsetter kampen mot avgiften

Sukkeravgiften ble fra 1. januar i år endret tilbake til nivået før 2018, og gikk fra 37 kroner per kilo til 21 kroner per kilo. Etter tilbakeføringen av sukkeravgiften har ordresituasjonen bedret seg.

– Avgiften er uansett fortsatt høy og konkurransevridende. Samtidig bemerkes det at den høye avgiften har bidratt til varig endring i handlemønster ved sterkt økning av grensehandel i Sverige, derfor må avgiften fjernes helt, mener Hval-sjefen.

Hvals endelige mål er å få avgiften fjernet helt, og de klaget avgiften inn til ESA som konkurransevridende, fordi de mener den treffer helt vilkårlige produkter avhengig av blant annet om sjokoladen er på oversiden eller undersiden. Klagen har blitt tatt på alvor, og regjeringen har måttet sette ned et utvalg for å se på alternativer innen 1. april i år.

LOVENDE: Daglig leder Adrian Forsberg, her med faren Rune Forsberg, forteller at situasjonen har bedret seg etter at sukkeravfiten ble tilbakeført til 2017-nivå.

LOVENDE: Daglig leder Adrian Forsberg, her med faren Rune Forsberg, forteller at situasjonen har bedret seg etter at sukkeravfiten ble tilbakeført til 2017-nivå. Foto:

Løvvekt fortsatt viktig

Løsvektprodukter er fortsatt en viktig del av markedet for Hval. De senere års satsing på poser har i økende grad gitt positive markedseffekter.

– Det arbeides med flere interessante kunderelasjoner. Det er viktig med et proaktivt forhold til forbrukertrender, blant annet knyttet til beste råvarer og helse, sier Forsberg.

Nå får noen av de permitterte Hval-ansatte tilbake jobben 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken