Gå til sidens hovedinnhold

Medvirket til nordisk vinnerprosjekt

Artikkelen er over 5 år gammel

Det norske bidraget Østbanehallen stakk av med seieren i konkurransen Nordisk Lyspris, i konkurranse med 9 andre prosjekter fra de fem nordiske landene.

(Vestviken 24)

Nøtterøy-bedriften Kreativ Plast AS har medvirket med leveranser til prosjektet. Den prestisjetunge prisen ble utdelt på Harpa konserthus i Reykjavik 10. oktober.

Prisvinner var lysdesignfirmaet ÅF Lighting, som i tett samarbeid med arkitektkontoret Mellbye Arkitekter har utviklet et effektfullt og scenografisk belysningskonsept i et nytt og innovativt lysanlegg. Materialer til prosjektet er levert av Kreativ Plast.

Flere priser

Prosjektet har høstet bred internasjonal oppmerksomhet. Østbanehallen ble tidligere i høst tildelt den gjeve tittelen IALD Award of Merit, og var nylig nominert til Darc Awards for «best interior sheme».

– Prosjektet har en holistisk tilnærming som forstår hvordan området skal belyses. Dette vises ikke bare i funksjonsbelysningen, men også i forståelsen av byggets originale arkitektoniske uttrykk og menneskene som bruker det, heter det i jurybegrunnelsen.

 

Kreativ Plast på Nøtterøy bestemte seg tidlig for å satse på ledlys og plastbearbeiding. Siden et prosjekt på Sola flyplass i 2006 har de hatt mange oppdrag med kunstnere og arkitekter. Men aldri noe så stort som det de har jobbet med på Østbanen.

Spektakulært

– Det er et spektakulært prosjekt, som er unikt i verdenssammenheng. For oss er dette kjempestort. Vi har lyktes med prosjektet og satsingen, og er nå landets største innenfor vårt område, sa Nils Stensvold, daglig leder i Kreativ Plast, da Østbanehall-prosjektet for snart et år siden vant den nasjonale prisen, Norsk Lyspris.

Lysdekorasjonen som henger i Østbanehallen i Oslo består av 88 store pixelplater. Hver av platene kan vise 16,7 millioner farger per plate, og inneholder hele regnbuens spekter, som skiftes etter inspirasjon fra en soloppgang gjennom dagen. Morgen og kveld kombineres det hele i et show med musikk. Det finnes uendelige muligheter. Alt er opp til programmereren, heter det i presseinformasjon om prosjektet.