(Vestviken 24)

(Nettavisen)  Tirsdag ble det kjent at Stortinget ønsker å utrede muligheten for å fjerne tollfrigrensen på 350 kroner på netthandel. 

Det sterkeste argumentet mot ordningen er at den er svært konkurransevridende for norske bedrifter fordi utenlandske nettbutikker kan selge varer avgiftsfritt til norske forbrukere, mens norske aktører må betale avgift. 

De fleste ser ut til å være enige i at dette er et stort problem. Utfordringen er at fraktselskapene typisk tar 158-200 kroner i gebyr for å fortolle pakkene på vei inn i Norge. I tillegg kommer selve avgiften. 

Dette gebyret skal ifølge Postloven være «kostnadsorientert» og til en «overkommelig pris».

– Jobben vi utfører er den samme, om oppgitt verdi er 50 øre eller 2.500 kroner. Det er derfor det er vanlig med minimumsgrenser for fortolling verden rundt, sier Postens pressesjef John Eckhoff til Nettavisen. 

Posten har en krystallklar oppfordring til norske politikere: Ikke fjern denne tollfrigrensen nå. 

– Dersom Stortinget skulle vedta å fjerne mva-grensen allerede fra 2019, ville kostnadene og gebyret bli som i dag, sier Eckhoff. 

Normalt inflasjonsjusterer Posten sitt gebyr fra nyttår, noe som i så fall vil bety over 160 kroner per pakke. 

– Er Postens beskjed til en slik utredning at dagens system er så effektivt som det kan bli, og at hvis frigrensen fjernes, må alle pakker med verdi beregnes et gebyr? 

– Vi jobber med flere tiltak for å møte framtiden med forventninger om økt selvbetjening, automatisering, robotisering og annen ny teknologi. Uansett vil vi måtte ta betalt for jobben vi skal utføre, men hva prisen eventuelt blir i en framtidig løsning kan vi ikke si noe om i dag, sier Eckhoff. 

Utfordringen med fortollingsgebyr og tollgrenser er ikke noen særnorsk problemstilling.

Ikke fjern tollfrigrensen nå.

John Eckhoff, pressesjef i Posten

 

– EU vedtok i desember 2017 å fjerne mva-grensen fra 2021 forutsatt at systemer og ordninger som kan redusere mva-/tollbehandlings-kostnadene er på plass. Det inkluderer avtaler med internasjonale netthandelsaktører, slik at de kan stå for mva-innkrevingen, sier Eckhoff og legger til.

– EU har altså beregnet at det vil ta tre år å få slike ordninger på plass. Det ville være særdeles krevende, om i det hele tatt mulig, for Norge alene å få på plass avtaler med netthandelsaktører i hele verden. 

I Sverige, som ikke har en nedre tollgrense, har PostNord aktivt jobbet for å få til avtaler med utenlandske aktører for å få dem til å betale inn svensk moms. De har så langt fått til en avtale med Wish, men andre er ikke i boks. 

Og at denne typen avtaler er vanskelig å få til, har Australia nettopp funnet ut: Amazon slutter å sende varer til landet fra 1. juli fordi Australia har fjernet sin tollfrigrense og ønsker at det skal kreves inn en 10 prosents avgift på alle kjøp. 

– Vårt budskap er at det vil være fornuftig for Norge å søke samarbeid med EU om dette, og fjerne grensen når hensiktsmessige ordninger er på plass, sier Eckhoff. (ANB)