Gå til sidens hovedinnhold

Svensk butikkjede regner med å selge 50-70 tonn ribbe til nordmenn - disse handler mest

Artikkelen er over 2 år gammel

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at norsk harryhandel holder seg stabil på rundt 15 milliarder kroner pr. år. En fersk undersøkelse fra InFact viser at grensehandelen også blomstrer før jul.

(Vestviken 24)

Mer enn hver fjerde nordmann kommer til å julehandle utenlands, først og fremst i Sverige og Danmark, viser undersøkelsen, som er foretatt med et landsrepresentativt utvalg på 1.000 personer over 18 år.

Ikke overraskende er det flest østlendinger (33 prosent) som reiser utenlands, men tallene er også høye for Midt-Norge (25 prosent) og Sør-Norge totalt (28 prosent).

Tror på salgsøkning

– Vi tror på en omsetningsøkning i år sammenlignet med i fjor, sier markedssjef i svenske EuroCash, Henrik Almqvist.

EuroCash har sju butikker langs svenskegrensen, og for disse er førjulstiden er en av de viktigste periodene i året.

– I år forventer vi å selge mellom 50 og 70 tonn med svineribbe, sier Almqvist og legger til at mange nordmenn også tar til seg svenske juletradisjoner.

– Stadig flere reiser hjem igjen med julmust og julskinka i bagasjen.

Det er den voksne forbrukeren mellom 45 og 64 år som handler mest i utlandet, ifølge undersøkelsen. Handelen skjer først og fremst med ferje og bil til Sverige og med ferje til Danmark.

I undersøkelsen spørres det også om hvor mye av julehandelen nordmenn kommer til å ta i utenlandske nettbutikker i år. Totalt svarer 23 prosent at de vil julehandle i slike nettbutikker. Det er flest menn (26 prosent) som velger denne løsningen.

Tollfri-grensen på 350 kroner grensen spiller en betydelig rolle for netthandelen, viser undersøkelsen. Henrik Almqvist tror bortfallet av tollfrigrensen vil bidra til enda mer fysisk grensehandel.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.