Hvis noen vi kjenner hadde måttet tilbringe natta på en glattcelle, ville de færreste av oss møtt opp på politistasjonen med kontanter og prøvd seg. Det ville kanskje vært noe folk hadde funnet på å gjøre i land som ikke er så langt unna oss. Sånn sett er vi heldige med at store deler av politiet er genuint opptatt av rettferdighet. Men vi har også andre deler av politiet som ikke er like opptatt av det. Tilliten til politiet stuper, viser statistikken. Hvorfor det, mon tro? Helt sikkert flere grunner, men her er muligens noen av grunnene:

Den første er den mest nylige, og det skjedde jammen meg i selveste byen vår: 20 aksjonister blir hentet inn av politiet for å oppholde seg på sikkerhetssonen på Slagentangen. Fire av aksjonistene som demonstrerer for klima, blir tvunget til å kle seg naken på glattcelle for at politiet skal være helt sikre på at de ikke har narkotika inni rumpa si.

Jeg får omformulere litt: Who do you call when the cops are very very bad at doing their job? You call the spesialenheten, er svaret. Det gjorde heldigvis aksjonistene, og det er vel og bra at de som begikk dette etterforskes på bakgrunn av om det var berettiget eller ikke, men det skal jo helst ikke skje i utgangspunktet. Ransaking skal også kun skje under sterk mistanke av besittelse. Politiet henviser til aksjonistenes historikk som grunnlag for ransakingen.

Jeg kjenner ikke aksjonistene personlig, men du skal jo være litt av en narko-kingpin for å bli mistenkt såpass mye for ikke bare å ha narkotika på deg, men for å ha det på deg under en klimaaksjon? Det er også verdt å spørre seg selv om det i det hele tatt er verdt hele den røra der for å finne en joint i utgangspunktet, men den får vi ta en annen gang.

Kombinert med mindreårige som sitter over 24 timer i glattcelle, den tidligere PST-sjefen som oppbevarte våpen ulovlig i en årrekke og politihunder på videregående skoler, er vi kanskje nærmere en forklaring på hvorfor politiet mister tillit blant folket. Det skal sies at PST sjefen ble straffet med bot, og at det har blitt slutt på hunder på skolene, men skaden og hendelsene forblir, dessverre.

Og forresten, dette med at politiet i Norge ikke dreper, det har faktisk sine unntak det også. Og uten å si noe om hva som skjedde i den situasjonen heller, så sier det kanskje litt at sønnene til Eugene Ejike Obiora, som døde da han skulle pågripes i Trondheim i 2006, fikk voldsoffererstatning på til sammen en halv million.