(Vestviken 24)

Det ble klart i et møte i Widerøe Ground Handling (WGH) mandag.

– Vi har ikke noe eksakt tall, men mellom 100 og 200 personer vil bli permittert fram til torsdag i første omgang, sier informasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til NRK.

Årsaken til permitteringene er at streiken gir mindre jobb.

Det er beklagelig, sier Solli.

– Det er absolutt ikke noe vi ønsker. Vi må se på driften totalt sett, men det er enkeltpersoner som blir skadelidende i dette, sier hun.

Frykter flere permitteringer

I første omgang er det kun bakkemannskapene i selskapet som rammes, men Solli frykter at det også kan gå ut over den ordinære driften dersom streiken i SAS drar ut.

– Dette ligger hundre prosent utenfor vår kontroll. Dette er et oppgjør SAS har, men når vi håndterer disse flyene på bakken på såpass mange flyplasser, så er det klart det blir en del totalt sett, sier hun.

Støtter pilotene

De permitterte bakkeansatte sier mandag at de støtter SAS-pilotenes krav.

– Dette handler ikke om lønn, men om arbeidstid. Veldig mange av oss i WGH var i SAS inntil 2016, da WGH kjøpte bakkeansatte på nesten samtlige stasjoner utenom Oslo lufthavn. Vi kjenner derfor til hvilke arbeidstidsordninger de har, sier fagforeningsleder Torild Mjelstad i Junit til FriFagbevegelse.

– Ikke akseptabelt

«Det er ikke akseptabelt at SAS-pilotene ikke har kontroll på hvor, når eller hvor lenge de skal arbeide, heter det blant annet på fagforeningens nettsider.

Fagforeningen organiserer flesteparten av de bakkeansatte i WGH.

Widerøe ser på muligheten for at de ansatte som er rammet, skal kunne ta ut ferie eller avspasering i påvente av en løsning på streiken.

I overkant av 1.400 SAS-piloter i Skandinavia har streiket siden fredag. En rekke avganger fra flyselskapet er innstilt og flere titusener passasjerer er rammet av streiken.