– Jeg har jobbet så lenge jeg kan huske

Utadvendt: I denne jobben trives du best hvis du er utadvendt. Og hvis du ikke er det, blir du fort vant med å snakke med folk, sier salgslærling Silje Marie Skalmeraas. Foto: Morten Fredheim Solberg

Utadvendt: I denne jobben trives du best hvis du er utadvendt. Og hvis du ikke er det, blir du fort vant med å snakke med folk, sier salgslærling Silje Marie Skalmeraas. Foto: Morten Fredheim Solberg

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hun har jobbet så lenge hun kan huske. Derfor var det ikke tvil om at løsningen måtte være en skoleplass som ga henne jobbpraksis samtidig.

DEL

Blant bokhyller, spill, julepynt og kunder på julehandel finner vi 17 år gamle Silje Marie Skalmeraas. Hun er salgslærling hos ARK på Hvaltorvet i Sandefjord, og stortrives med det.

– Dette passer meg veldig bra. Jeg har alltid villet jobbe, og var klar for det da jeg gikk ut av ungdomsskolen. Med denne løsningen får jeg jo både fagbrev og studiekompetanse, forteller hun fornøyd.

Les også: Disse elevene får dobbel kompetanse etter fire år

Interessene avgjorde

Da hun var ferdig med ungdomsskolen var situasjonen og motivasjonen en litt annen. Hun begynte å bli skolelei, og var ikke helt sikker på hva hun skulle – eller ville – gjøre framover.

– Alternativet var kanskje å gå realfagslinja, siden jeg er god i de fagene. Men jeg var ikke veldig interessert i det, forteller hun.

Markedsføring og salg derimot, er noe hun er mer motivert for. Derfor var hun glad da hun fikk høre om tilbudet 4S ved Sandefjord videregående skole (SVGS). Der kan hun nemlig få litt mer variasjon når hun kombinerer fag med praksis.

– Å jobbe i butikken er et lite avbrekk fra skolen, mener Silje.

Samtidig synes hun butikksjefen følger henne godt opp med skolearbeidet som er viktig for jobben.

– Jeg føler ikke at butikkjobben går ut over skolearbeidet ellers. At jeg har både jobb og skole, tror jeg bare gjør meg mer effektiv, sier den blide jenta.

Å jobbe i butikk er ikke en vanlig åtte til fire-jobb. Silje jobber på lik linje som de andre ansatte. Det betyr at hun jobber både kveldsskift og i enkelte helger.

– Selv om jeg jobber en kveld eller en helg, føler jeg ikke at jeg går glipp av noe sosialt. Jeg har mange venner som også jobber sånn, så da gjør det ikke noe, sier hun.

Fire år, to utdannelser

4S står for Studiekompetanse med salg, service og sikkerhet.

Løpet går over fire år. Her får hun jobbpraksis samtidig som hun får generell studiekompetanse. Den er god å ta med seg videre, dersom hun innser at hun ikke bare vil jobbe i butikk i framtida. Kompetansen gjør at hun er kvalifisert til å gå på høyskole eller universitet senere, hvis hun får lyst til det.

Salgslærling

■ En salgsmedarbeider jobber med salg, produktveiledning, kundebehandling og yter service til privatkunder eller bedrifter.
■ Som salgslærling er det en fordel å være serviceinnstilt og utadvent.
■ I Vestfold kan du bli salgsmedarbeider ved følgende videregående skoler: Sandefjord, Horten, Greveskogen (Tønsberg), Thor Heyerdahl (Larvik)og private Gjennestad (Stokke). Skolene tilbyr litt ulike utdanningsløp.
■ Fullført og bestått opplæring som salgslærling fører fram til fagbrev. Yrkestittelen er salgsmedarbeider.
■ Gjennomsnittslønna for heltidsansatte var 440.000 kroner i 2014.
■ Salg er et av de yrkene som sysselsetter flest personer i Norge, og en salgsmedarbeider kan arbeide innenfor mange forskjellige bransjer.

Kilde: SSB, Utdanning.no

Da hun fikk vite at hun kom inn på 4S, tok det ikke lang tid før Silje hadde skaffet seg en praksisplass. Lenge før sommerferien var over, hadde hun fått ja fra ARK bokhandel.

Det første året var hun lærling i butikken én dag i uka. I år og neste år er hun der to dager i uka. Det fjerde og siste året skal hun være hundre prosent i jobb. Den store finalen er fagprøven som gir henne fagbrev.

Man skulle kanskje også tro at hun fikk nok med de to dagene hun nå jobber der hver uke. Men, nei da. I jula skal hun jobbe 80 prosents stilling i ferien, både fordi det er greit å tjene ekstra penger, men også fordi hun trives med det.

Dette er en veldig fin vei inn i arbeidslivet. Uansett hvor jeg skal videre.

Silje Marie Skalmeraas (17), salgslærling

Må være utadvendt

I butikken har Silje seks kolleger. Silje selv følte at hun var litt sjenert til å begynne med. Nå blir hun bare glad av å møte alle kundene.

– I denne jobben trives du best hvis du er utadvendt. Og hvis du ikke er det, blir du fort vant med å snakke med folk, forteller Silje.

Hun er ikke helt sikker på om det er butikksjef hun ønsker å bli på sikt.

– Jeg lærer mye om det å drive butikk, men å være sjef ser ut som en veldig krevende jobb, mener hun.

– Hun er en drøm å ha

En som er butikksjef, er Mari Kristiansen. Hun er Siljes sjef, og hun synes 17-åringen er en viktig medarbeider.

– Silje er veldig flink. Hun har vokst veldig på den tiden hun har vært her, og tar ansvar og er selvstendig. Hun er en drøm å ha her, sier Kristiansen.

Idet avisa er ferdig å intervjue Silje, begynner en ny arbeidsdag. Klokka er 15, så i dag blir det å jobbe i butikken til den stenger klokka 20. Akkurat da Silje «stempler inn» på jobb, er det kø gjennom halve butikken. Likevel beholder hun roen og svarer på spørsmål fra kunder som leter etter varer litt utenom det vanlige.

– Nei, dessverre. Spillene har ikke kommet ennå, men jeg håper de kommer i morgen, sier den proffe salgslærlingen til en bestefar på jakt etter gaver til barnebarna.

Artikkeltags