Else-Marie gikk fra hår til treverk

SNUOPERASJON: Else-Marie Tallaksen (19) hadde planer om å bli frisør. Så gjorde hun helomvending. Nå er hun trevaresnekkerlærling hos Fortuna Trevarefabrikk i Larvik. Flere ganger har hun besøkt ungdomsskoler og promotert faget sitt overfor andre ungdommer.

SNUOPERASJON: Else-Marie Tallaksen (19) hadde planer om å bli frisør. Så gjorde hun helomvending. Nå er hun trevaresnekkerlærling hos Fortuna Trevarefabrikk i Larvik. Flere ganger har hun besøkt ungdomsskoler og promotert faget sitt overfor andre ungdommer. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Da frisørtilbudet på skolen ble borte, tok Else-Marie en råsjanse av en faglig snuoperasjon. Siden har hun ikke sett seg tilbake.

DEL

– Jeg bygger ikke hus, men det som er inni. Alt av treinnredning i et hus, er laget av trevaresnekkere.

Else-Marie Tallaksen (19) fra Larvik er stolt av faget hun utdanner seg i. Hun er lærling hos Fortuna Trevarefabrikk i Larvik, en av flere trevaresnekkerbedrifter i Vestfold.

– Jeg er veldig heldig som får lære faget i en bedrift med så bred kompetanse som denne. Veldig mange andre har spesialisert produksjonen sin, forteller 19-åringen, som er kjempefornøyd med oppfølgingen og alt hun lærer av kollegene.

Larviksjenta har gjort akkurat det arbeidsgiverne råder ungdom til: – Nå bør de unge velge yrkesfag

Fra frisør til treverk

Trapper, vinduer, dører, garderober, bokhyller – en trevaresnekker lager det meste.

Stort sett jobber man på verkstedet/i fabrikken, men man kan også være med på monteringen. Kundene er alt fra byggmestere, hoteller og restauranter til privatpersoner som skal ha ny trapp eller restaurere vinduer.

Noen trevaresnekkere jobber i små verksteder som lager alt kunden ønsker, mens andre jobber i store fabrikker med serieproduksjon.

Else-Marie startet på Thor Heyerdahl videregående skole med plan om å bli frisør. Men så ble frisørtilbudet lagt ned.

Ikke hadde hun gode nok karakterer til å bestå, så hun måtte uansett starte på nytt. Men skulle hun bli frisør, måtte hun bytte til Sandefjord videregående skole, og det hadde hun ikke lyst til.

Dermed måtte ungjenta reorientere seg for å kunne fortsette på skolen i Larvik.

Det er fremdeles to millioner gamle trehus i Norge. Vi kan ikke rive alle eller tro at vi kan bestille alle nye vinduer eller trapper fra Litauen eller Polen når disse husene skal oppgraderes.

Kjell Vidar Auby, daglig leder av Fortuna Trevarefabrikk

– Jeg er veldig opptatt av å kunne lage noe jeg kan se resultatet av. Håndverksfag har jeg alltid likt, men tenkte aldri på noe annet enn frisør før linja ble lagt ned.

Var eneste søker

Hun tok en råsjanse og startet på bygg- og anlegg i stedet. Etter å ha testet muring, tømring og trearbeid, ble hun sikker: Hun skulle bli trevaresnekker.

Men nok en gang spøkte det for framtida hennes: Hun var skolens eneste søker til treteknikk i andre klasse.

Det betød risiko for at tilbudet bortfalt og at hun måtte gå andreåret på Re videregående, der det var fem-seks søkere.

– Heldigvis var det et par lærere på Thor Heyerdahl som kjempet for at jeg skulle kunne fortsette. De hadde tro på meg, og det er jeg veldig takknemlig for i dag, sier Else-Marie.

– I Vestfold har vi slitt i flere år med å holde liv i skoletilbudet, delvis fordi det er få søkere. Dette til tross for at vi kan garantere læreplass i faget. I mange år har vi hatt flere læreplasser enn lærlinger, sier markedsansvarlig i Norsk Trevare, Kari S. Wilsgård, og tilføyer:

– Bransjen har utviklet seg enormt de siste årene. Likevel vil det alltid være behov for snekkere som kan lage spesialinnredning.

Er en av gutta

Else-Maries sjef, daglig leder Kjell Vidar Auby, supplerer:

– Vi har mer enn nok å gjøre – vi rekker faktisk ikke alt. De som utdanner seg til trevaresnekkere, er sikret greie jobber, sier Auby, hvis bestefar startet bedriften for 80 år siden.

– Det er fremdeles to millioner gamle trehus i Norge. Vi kan ikke rive alle eller tro at vi kan bestille alle nye vinduer eller trapper fra Litauen eller Polen når disse husene skal oppgraderes, sier han.

De hadde tro på meg, og det er jeg veldig takknemlig for i dag.

ELSE-MARIE TALLAKSEN, trevaresnekkerlærling

Else-Marie har funnet seg et mannsdominert yrke. Det bryr hun seg ikke om, og hun har alltid følt seg velkommen blant gutta. Fordommer har hun heller ikke støtt på.

– Jeg har ikke opplevd noen nedlatende tone om mitt yrkesvalg, men mange lurer på hvorfor jeg har valgt det. Jeg synes det er et kreativt og flott yrke. Foreldrene mine har støttet meg i at det viktigste er at jeg har et yrke jeg trives med.

Og det har hun for lengst funnet ut at hun gjør. Den opprinnelige frisørdrømmen er nå en helt fjern tanke.

– Jeg hadde et uhell der jeg nærmest svidde av mitt eget lange hår i en fargeprosess. Det ble så ødelagt at det måtte klippes. Så det er kanskje like greit at jeg la frisøryrket på hylla.

TREVARESNEKKER

■ En trevaresnekker lager treprodukter som trapper, vinduer, utvendige og innvendige dører, samt spesialinnredning til privatboliger, kontorer, hoteller, restauranter m.m. Både tradisjonelle håndverksteknikker og moderne, automatiserte verktøy benyttes.

■ Som trevaresnekker må du like å jobbe med hendene, være kreativ, praktisk anlagt, nøyaktig og ha blikk for detaljer. Du tegner og deretter konstruerer produktene.

■ I Vestfold kan du bli trevaresnekker ved å ta vg1 på én av følgende videregående skoler: Thor Heyerdahl (Larvik), Re, Færder (Tønsberg) og private Gjennestad (Stokke). Vg2 i treteknikk må tas på Thor Heyerdahl eller Re, og deretter to år i lære.

■ Gjennomsnittlig årslønn for trevaresnekkere er opp mot 400.000 kroner.

Arbeidstid: Vanligvis på dagtid på hverdager.

■ Se mer på utdanning.no, vilbli.no, norsktrevare.no og blisnekker.no.

Denne artikkelen ble først publisert 16. februar 2016

Artikkeltags